Ρεπορτάζ Newsbomb.gr - Σκόπια: Η μπάλα που παίζουν στη διπλωματία χρησιμοποιώντας το ποδόσφαιρο

Ποια είναι η αλήθεια; Γιατί η Ελλάδα δεν τους έβγαλε στην σέντρα για την παραβίαση της συμφωνίας;
15'

Πανεπιστημιακοί, επιστήμονες, συγγραφείς και ειδικοί μιλούν στο Newsbomb.gr και εξηγούν τις κινήσεις των γειτόνων που πατάνε στα ελληνικά λάθη του 2018.

Το ποδόσφαιρο λένε πως είναι το καλύτερο διπλωματικό πεδίο για να παιχτεί «μπάλα» στην εξωτερική πολιτική. Γεγονός που είναι αντιληπτό καθώς ξαφνικά σε ευρωπαϊκά γήπεδα βλέπουμε να κλωτσάνε το τόπι ομάδες που δεν έχουν σχέση με την γεραιά Ήπειρο άλλα έχουν μεγάλες business σε αυτήν. Βέβαια υπάρχουν και οι «ομάδες» που θέλουν να περάσουν θέσεις, απόψεις και φιλοσοφίες και να τις παγιώσουν μπροστά σε εκατομμύρια μάτια θέτοντας τις ως δεδομένες.

Την τακτική αυτή ακολούθησαν και οι Σκοπιανοί που «κατάπιαν» το πρόθεμα της συμφωνίας «βόρεια» και στις φανέλες τους κατέβηκαν με ένα τεράστιο ήλιο της Βεργίνας και μια αναγραφή «Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Μακεδονίας (FFM)».

Η Ελλάδα διαμαρτυρήθηκε στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές αλλά φαίνεται πως τα μελάνια από τις υπογραφές των Πρεσπών δεν έχουν στεγνώσει και τα τότε ατοπήματα και τα κακά deals πληρώνονται σήμερα και θα πληρώνονται και από τις επόμενες γενιές πολύ ακριβά.

Βέβαια το αρμόδιο υπουργείο του Αθλητισμού δεν το γνώριζε αυτό; Περίμενε να βγουν στην σέντρα οι Σκοπιανοί για να το δει; Ένα ερώτημα που πραγματικά προξενεί αλγεινή εντύπωση.

Μάλιστα η γειτονική χώρα παραλίγο να ζητήσει και τα ρέστα…

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Μπουγιάρ Οσμάνι, ισχυρίστηκε πως η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας του δεν υποχρεούται να μετατρέψει και να προσαρμόσει το όνομά της στη νέα ονομασία της χώρας, καθώς όπως είπε, αυτή δεν επιχορηγείται από το κράτος.

«Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Μακεδονίας (FFM) είναι ένας ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που είναι εγγεγραμμένος στο Γενικό Μητρώο ως ένωση και ως εκ τούτου δεν χρηματοδοτείται από το κράτος. Η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται σε ιδρύματα που λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση. Από τη στιγμή που η FFM δεν λαμβάνει λεφτά από το κράτος, δεν έχει υποχρέωση να προσαρμοστεί στη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι κωδικοί των εμπορικών σημάτων βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι οι εξής: κωδικοί MK και MKD. Κάποιοι ρωτούν γιατί δεν χρησιμοποιείται ο κωδικός NMΚ (North Macedonia), αλλά αυτός ο κωδικός ορίζεται μόνο για τις πινακίδες των αυτοκινήτων, σύμφωνα με τη Συμφωνία Πρεσπών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Μπουγιάρ Οσμάνι σε συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις για τις εντάσεις της Ελλάδας σχετικά με τα αρχικά FFM στις φανέλες των ποδοσφαιριστών της χώρας, στο EURO 2020.

Για να επαναφέρουμε την τάξη στο Newsbomb.gr με αφορμή όλα τα παραπάνω παραθέτουμε απόψεις ανθρώπων που έχουν μελετήσει την ιστορία και τα γεγονότα που δεν χωρούν αμφισβήτηση από κανέναν.

Οι συγγραφείς των εκδόσεων Ψυχογιός Θάνος Κονδύλης και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου μελετητές της ελληνικής ιστορίας σε βάθος, έχουν γράψει και πολλά βιβλία μιλούν στο Newsbomb.gr όπως και η κα. Σταυρούλα Μαυρογένη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και διευθύντρια στο κέντρο έρευνας και τεκμηρίωσης Μακεδονικής ιστορίας μουσείου μακεδονικού αγώνα που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την εμφάνιση της ομάδας της γειτονικής χώρας η οποία εκτός από την επίμαχη αναγραφή έφερε και τον ήλιο της Βεργίνας.

Για το θέμα μιλά και ο αναλυτής και διπλωματικός συντάκτης Νίκος Αρβανίτης ο οποίος κάνει λόγο για την ενίσχυση του τριγώνου Τουρκίας-Αλβανίας-Κοσόβου-Σκοπίων.

Θάνος Κονδύλης: Παραδώσαμε αμαχητί το όνομα της Μακεδονίας

Ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης έχει γράψει το βιβλίο «Έγκλημα στην Αρχαία Αμφίπολη», της οποίας η εκκωφαντική σιωπή βολεύει τους γείτονες και τους συνέταιρους της. Για το θέμα της εμφάνισης ο κ. Κονδύλης αναφέρει στο Newsbomb.gr:

Ο Θάνος Κονδύλης

«Δεν έχουν περάσει παρά τρία χρόνια από τη λεγόμενη «Συμφωνία των Πρεσπών» (12 Ιουνίου 2018) μεταξύ της Ελλάδας (κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα) και της χώρας των Σκοπίων, όπου συμφωνήθηκε τα Σκόπια να ονομάζονται διεθνώς ως «Βόρεια Μακεδονία

Τότε ο παγκόσμιος Ελληνισμός διαμαρτυρόταν αλλά οι κυβερνώντες κώφευαν. Και μετά ήρθε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που επίσης επιδεικτικά αγνόησε αυτές τις φωνές. Οι Έλληνες πολιτικοί πίστευαν εσφαλμένα ότι οι γείτονές μας θα τηρούσαν τα συμφωνημένα. Γιατί οι Σκοπιανοί δεν χάνουν ευκαιρία – αντίθετα με την Ελλάδα – να προβάλλουν τις ανθελληνικές διεκδικήσεις τους.

Η τελευταία τους ενέργεια στην σειρά των παραβιάσεων της παραπάνω συμφωνίας συνέβη πριν λίγες μέρες. Η εθνική ομάδα των Σκοπίων συμμετέχει στο φετινό Κύπελλο Ευρώπης (EURO) που παρακολουθούν εκατομμύρια φιλάθλων παγκοσμίως. Εμφανίστηκαν προ ημερών στο Νάσιοναλ Αρίνα του Βουκουρεστίου ως αντίπαλοι της Αυστρίας με την ονομασία ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και όχι ως (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ) ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

Οι δικαιολογίες που οι Σκοπιανοί προέβαλαν είναι γελοίες. Η Ελλάδα από τη μεριά της περιορίστηκε σε χαλαρές διαμαρτυρίες αντί να απαιτήσει να μη γίνει ο αγώνας κάτω από αυτές τις συνθήκες. Ακόμα μια φορά η ηττοπάθεια και το «δε βαριέσαι» χαρακτηρίζει την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Σήμερα θερίζουμε αυτά που σπείραμε πριν τρία χρόνια. Παραδώσαμε αμαχητί το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στους Σλάβους των Σκοπίων και τους επιτρέψαμε – έστω άτυπα – να διαδίδουν διεθνώς ότι αποτελούν χώρα με κατοίκους απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Δηλαδή να οικειοποιούνται την ελληνική ιστορία μιας και αυτοί έχουν αποποιηθεί τη σλαβική τους ιστορία.

Ουσιαστικά, δεν φταίνε οι Σκοπιανοί. Εμείς οι Έλληνες υπογράφοντας την παραπάνω συμφωνία βγάλαμε μόνοι μας τα μάτια μας. Και τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσουμε τα ατοπήματά μας!».

Θεόδωρος Παπαθεοδώρου: Πόσο μπροστά μπορεί να πάει ένας λαός όταν διαγράφει χιλιόχρονες σελίδες της Ιστορίας του

Χιλιάδες αναγνώστες έχουν μελετήσει τα ιστορικά βιβλία του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου ο οποίος κατέχει την ιστορία όσο ελάχιστοι, ενώ οι έρευνες του είναι ξεχωριστές.

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου

Για το θέμα που προέκυψε με την ποδοσφαιρική εμφάνιση κάνει την εξής παρέμβαση στο Newsbomb.gr:

«Όλοι όσοι αντιδράσαμε τότε στην Συμφωνία των Πρεσπών, της βιάσης και του ποδαριού, χαρακτηριστήκαμε από πατριδοκάπηλοι έως γραφικοί. Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις, αποκαλύφθηκε τι κουρελόχαρτο είναι αυτή η συμφωνία με τη χρήση του ονόματος της Μακεδονίας από τους Σκοπιανούς χωρίς κανένα προσδιοριστικό και μάλιστα σε παγκόσμια μετάδοση. Και το όνομα, δεν είναι το μόνο αγκάθι. Ίσως πιο επικίνδυνα είναι η «μακεδονική εθνότητα» και η «μακεδονική γλώσσα» που, επίσης, αναγνωρίσαμε. Η «εθνότητα» είναι ένα τεχνητό συνονθύλευμα από ντόπιους, Αλβανούς και Βουλγαρόφωνους που δημιούργησε ο Τίτο αμέσως μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου για πολιτικούς και μόνο λόγους. Πιο πριν, απλώς δεν υπήρχε αναγνωρισμένη "μακεδονική εθνότητα" με μόνη εξαίρεση το ΚΚΕ που την αναγνώρισε επίσημα στον Εμφύλιο ώστε να βρει πρόθυμους αντάρτες για τις ανεπαρκείς εφεδρείες του. Όσο για την «μακεδονική γλώσσα»; Πρόκειται απλώς για παραφθαρμένα Βουλγαρικά με ολίγα Σερβοκροατικά και γι’ αυτό η Βουλγαρία αντιδρά με άσκηση βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε., πράγμα που εμείς, προθυμότατοι σε όλα, δεν διανοηθήκαμε καν να πράξουμε. Πόσο μπροστά μπορεί να πάει ένας λαός όταν διαγράφει χιλιόχρονες σελίδες της Ιστορίας του και εκχωρεί απαράγραπτα δικαιώματά του μόνο και μόνο για πρόσκαιρα κομματικά ή οικονομικά οφέλη; Είναι άκρως κοντόφθαλμο και ιδιοτελές και μία ημέρα θα το πληρώσουμε ακριβά. Ήδη λάβαμε τα πρώτα σημάδια και από τον «μάγειρα» και από το «φαΐ» που θα μας τρατάρει.

Σταυρούλα Μαυρογένη: Η επιγραφή «Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Μακεδονίας» στο Euro 2021 ήταν μία πολιτική πράξη

Η Σταυρούλα Μαυρογένη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και διευθύντρια στο κέντρο έρευνας και τεκμηρίωσης Μακεδονικής ιστορίας μουσείου μακεδονικού αγώνα που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Η κα. Σταυρούλα Μαυρογένη

Η άποψη της έχει αυξημένη βαρύτητα αφού οι γνώσεις της πάνω στην ιστορία της Μακεδονίας εκτός το ότι είναι βαθιές τις μεταδίδει στα παιδιά. Μιλώντας στο Newsbomb.gr δίνει την δική της οπτική για όλα αυτά που συμβαίνουν.

Πριν λίγες ημέρες η ομάδα των Σκοπίων έγραφε στην εμφάνιση της «Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Μακεδονίας – FFM» («Football Federation of Macedonia»). Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο;

«Δεν είμαι βέβαια ειδική στα ποδοσφαιρικά πράγματα, αλλά η συμμετοχή της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας με ενδυμασία που έφερε την επιγραφή «Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Μακεδονίας» στο Euro 2021 ήταν μία πολιτική πράξη και ως τέτοια συνιστά παράβαση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σύμφωνα με τις πρόνοιες της συμφωνίας τόσο τα επίσημα όργανα του κράτους όσο και οι άλλες δημόσιες οντότητες πρέπει να ευθυγραμμιστούν με την επίσημη ονομασία. Είναι δυνατόν να θεωρείται ότι η εθνική ομάδα μίας χώρας δεν συμπεριλαμβάνεται στις «δημόσιες οντότητες»; Υπό την έννοια αυτή, η χρήση του όρου «Μακεδονία» αντί του ορθού «Βόρεια Μακεδονία» ήταν μία απαράδεκτη ενέργεια.

Θα ήθελα, ακόμη, να συμπληρώσω ότι από τις υπόλοιπες εθνικές ομάδες μόνο στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης η σχετική ομοσπονδία προσδιορίζεται ως «Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης της Βόρειας Μακεδονίας». Αντίθετα, οι ομοσπονδίες χειροσφαίρισης και πετοσφαίρισης, όπως και άλλες αθλητικές δημόσιες οντότητες, ακολουθούν το παράδειγμα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας παρότι χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας».

Τι απαντάτε σε αυτούς που αμφισβητούν την ελληνικότητα της Μακεδονίας;

«Η επιχειρηματολογία που αμφισβητεί τον ελληνικό χαρακτήρα της ιστορίας της Αρχαίας Μακεδονίας δεν άντεξε, δεν αντέχει, ούτε και θα αντέξει στη βάσανο της επιστημονικής κριτικής. Άλλωστε, ακόμη και η ίδια η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας με τη Συμφωνία των Πρεσπών αποδέχθηκε ότι ούτε η γλώσσα ούτε ο πολιτισμός της Βόρειας Μακεδονίας έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία της Αρχαίας Μακεδονίας.

Η προσπάθεια σύνδεσης του πολιτισμού αυτού με τον αρχαίο μακεδονικό πολιτισμό, διαδικασία που αποδόθηκε ως «εξαρχαϊσμός» ή «βουκεφαλισμός» και είχε πολιτικά χαρακτηριστικά, αποδοκιμάστηκε και στην ίδια τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και συσπειρώνει όλο και λιγότερους οπαδούς. Οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας έχουν τη δική τους ιστορία και ανέπτυξαν έναν ξεχωριστό πολιτισμό που είναι, κατά τα άλλα, αξιόλογος και σχεδόν άγνωστος στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, λίγοι στις δύο πλευρές των συνόρων γνωρίζουν ότι στο νησί Βίδο της Κέρκυρας υπάρχει έργο του μεγαλύτερου καλλιτέχνη της Βόρειας Μακεδονίας, Λάζαρ Λιτσένοσκι».

Στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν οι απαντήσεις για όλα τα ερωτήματα που αμφισβητούνται;

«Η απάντηση στα διάφορα ερωτήματα που ανακύπτουν σχετικά με την Ιστορία της Μακεδονίας και του Μακεδονικού Ζητήματος δεν μπορεί να δοθεί μόνο από ένα ίδρυμα, όπως είναι το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Θεωρώ ότι η επιστημονική κοινότητα φώτισε και συνεχίζει να φωτίζει διάφορες πτυχές τόσο της ιστορίας της Μακεδονίας όσο και της εξέλιξης του Μακεδονικού Ζητήματος.

Από την πλευρά του, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα αναπτύσσει δύο κυρίως δράσεις: Πρώτον, συγκεντρώνει, διασώζει και εκθέτει στους εκθεσιακούς του χώρους κειμήλια, προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφικά αρχεία σχετικά με τον Μακεδονικό Αγώνα. Δεύτερον, στους κόλπους του λειτουργεί το Κέντρο Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (Κ.Ε.Μ.Ι.Τ.), που έχει ως σκοπό την επιστημονική μελέτη, παρουσίαση και διάδοση της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Μακεδονίας».

Θεωρείτε ότι το πρόθεμα "βόρεια" το έχουν ήδη εξαφανίσει;

«Η Συμφωνία των Πρεσπών προκάλεσε αντιδράσεις όχι μόνο στην κοινή γνώμη της Ελλάδας, αλλά και στην κοινή γνώμη της Βόρειας Μακεδονίας. Η εκεί αντιπολίτευση, παρά τον διχαστικό λόγο της κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, έχασε τελικά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν. Ωστόσο, συνεχίζει την επιθετική της ρητορική κατά της συμφωνίας και προσπαθεί να την υποσκάψει.

Πέραν της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπάρχουν και άλλοι φορείς, όπως η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία που προαναφέραμε, οι οποίοι επιχειρούν να εξαφανίσουν τον όρο «Βόρεια» από την επίσημη ονομασία της χώρας. Θα πρέπει, ωστόσο, να καταστεί σαφές ότι η προσπάθεια αυτή δεν σχετίζεται με το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά τη συμμόρφωση, για την ακρίβεια, τη μη συμμόρφωση με τις επιταγές μίας διεθνούς συμφωνίας».

Πόσο βαθιά είναι η ιστορία της Μακεδονίας μας; Μήπως αυτή πρέπει να αποτελέσει το μοχλό πίεσης για να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον;

«Νομίζω πως έχουμε πλέον απομακρυνθεί από την περίοδο κατά την οποία η Ιστορία διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο και υποκαθιστούσε, εάν θέλετε, την Πολιτική. Θεωρώ ότι τον κυρίαρχο ρόλο έχει πλέον η Πολιτική. Χρέος, λοιπόν, της ελληνικής πολιτείας είναι να παρακολουθεί την πορεία εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών και να καθιστά σαφές στους γείτονές μας ότι η ευρωπαϊκή πορεία τους εξαρτάται και από την πλήρωση των όρων της συμφωνίας. Συνεπώς, εκτιμώ πως η προσπάθεια απάλειψης του όρου «Βόρεια» από την επίσημη ονομασία της «Βόρειας Μακεδονίας» θα δημιουργήσει περισσότερα εμπόδια στην ίδια τη χώρα και θα υποσκάψει το ευρωπαϊκό της μέλλον».

Σας φοβίζει ότι μπορεί στο μέλλον μια γενιά Ελλήνων να λέει Μακεδονία και να εννοεί το κράτος των Σκοπίων;

«Θέτετε ένα ερώτημα που αφορά το γενικότερο ζήτημα της άγνοιας ή της περιορισμένης γνώσης που επιδεικνύουν οι έφηβοι και τα νέα παιδιά για ιστορικά γεγονότα και κρίσιμες περιόδους της Ιστορίας μας, σύγχρονης και παλαιότερης. Φοβούμαι ότι οι μαθητές ολοκληρώνοντας τη μέση εκπαίδευση έχουν συγχεχυμένες γνώσεις Ιστορίας, δηλώνουν αδυναμία να συνδέουν κάποια ιστορικά γεγονότα με ιστορικές περιόδους και κάποιοι απλά παπαγαλίζουν. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ ότι η διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας θα πρέπει να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο και να συνδεθεί, μεταξύ άλλων, με τα μουσεία, τα ιστορικά μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Με τον τρόπο αυτό θεωρώ ότι θα αποτραπούν φαινόμενα σ’ αυτό που αναφέρετε στην ερώτησή σας».

Νίκος Αρβανίτης, Διπλωματικός Συντάκτης, Διαχειριστής komotinipress: Τα πειράματα στα Βαλκάνια συνεχίζονται

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης για τα ρεπορτάζ του και τις έρευνες του έχει επισκεφθεί πολλές φορές τα Σκόπια. Οι πληροφορίες του έχουν επιβεβαιωθεί όλα αυτά τα χρόνια και η οπτική που έχει στα γεγονότα είναι διαπεραστική. Ο ίδιος δίνει μια άλλη εξήγηση για την μπάλα… των Σκοπίων στο Newsbomb.gr:

«Στην περιοχή των Δυτ. Βαλκανίων σήμερα δραστηριοποιούνται, αλληλοεπικαλύπτονται και συγκρούονται έντεκα μικρά και μεγάλα εθνικιστικά και θρησκευτικά φανατικά ρεύματα. Ιδιαίτερος είναι ο ρόλος του ριζοσπαστικού ισλαμικού παράγοντα με μία δυναμική που συντηρούν οι συγκρούσεις και οι μεταναστευτικές ροές, και απειλεί εκ νέου την συνοχή της περιοχής.

Ο διεθνής παράγων προσπάθησε μέσω ενός μεικτού διεθνοπολιτικού κανονιστικού πλαισίου (διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες κατάπαυσης πυρός ή/και ειρήνης) αλλά και προληπτικής ένοπλης δράσης (από την ανθρωπιστική παρέμβαση μέχρι τις επιχειρήσεις διατήρησης ειρήνης και διαρκή στρατιωτική παρουσία) να τιθασεύσει τις κατά τόπους βίαιες κι αιματηρές φυγόκεντρες τάσεις.

Στην παρούσα φάση η διεθνής κοινότητα εισάγει ένα διεθνοπολιτικό bypass των ιστορικών δεδομένων αλλά και του διεθνούς δικαίου, που περιλαμβάνει την ενίσχυση του τριγώνου Τουρκίας-Αλβανίας-Κοσόβου-Σκοπίων και την αποδυνάμωση του «παραδοσιακού» άξονα Αθήνας-Βελιγραδίου.

Η σκοπιανή πρακτική απέναντι στην χρήση ονομασίας και συμβόλων στο EURO2020 τείνει να μετατρέψει την Συμφωνία των Πρεσπών σε ένα πειραματικό εργαλείο εισάγοντας την καινοφανή πρακτική της μεικτής ιδιωτικής και δημόσιας διπλωματίας: εάν σύμφωνα με τον κ. Bujar Osmani η υποχρέωση για χρήση της νέας ονομασίας δεν αφορά ιδιωτικούς οργανισμούς των Σκοπίων, κατά μείζονα λόγο δεν αφορά και ιδιωτικούς οργανισμούς της Ελλάδας!

Χαρακτηριστικό το έλλειμμα της ελληνικής Κοινότητας των Πληροφοριών που όφειλε και μπορούσε να έχει αντιδράσει άμεσα, προληπτικά και τελέσφορα και να μην ξεχνάει τον τουρκικό αναθεωρητισμό και τον εν εξελίξει υβριδικό ελληνοτουρκικό πόλεμο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Πινακοθήκη: Η διπλή ζωή του «artfreak» ελαιοχρωματιστή και ο πληροφοριοδότης που τον «έκαψε»