Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Σύγχυση στην εστίαση!«Δεν μπορούμε να διώξουμε πελάτες που δεν κάνουν εμβόλιο»
Αλαλούμ επικρατεί στον κλάδο της εστίασης μετά τις ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν αναφορικά με τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους.
Οι επιχειρηματίες δηλώνουν εξαιρετικά μπερδεμένοι και προβληματισμένοι, με τους περισσότερους να αναμένουν την εξειδίκευση των μέτρων, έτσι ώστε να δουν πώς και αν μπορούν να εφαρμόσουν όσα αποφασίστηκαν.
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι ανακοινώσεις για προνόμια εμβολιασμένων με αμιγείς και μεικτούς χώρους σε εστίαση και ψυχαγωγία, σε συνδυασμό με το “Freedom Pass” των 150 ευρώ για τους νέους 18- 25 ετών, θα ενισχύσουν το ρεύμα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού. Όμως, η εφαρμογή των μέτρων μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη.
Οι επαγγελματίες της εστίασης, οι οποίοι από την αρχή της υγειονομικής κρίσης σήκωσαν τεράστιο βάρος, διατηρώντας τα καταστήματά τους κλειστά για πολύ καιρό, υποστηρίζουν ότι πλέον καλούνται να… διώχνουν ουσιαστικά όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.
Ο κ. Κώστας Παγώνης, ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Λεβέντης» στην Πετρούπολη, επισημαίνει ότι ουσιαστικά ζητείται από τους ανθρώπους της εστίασης να επιλέξουν τους πελάτες τους με βάσει το αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι. «Δεν είμαστε χωροφύλακες και φυσικά δεν μπορούμε να κάνουμε τους χωροφύλακες στους πελάτες που επιλέγουν τα καταστήματά μας για να διασκεδάσουν. Δεν είναι δυνατόν να επιλέγουμε τους πελάτες που θα εξυπηρετήσουμε», αναφέρει ο κ. Παγώνης.
Όπως σημειώνει, αν και ο ίδιος έχει εμβολιαστεί, δεν μπορεί και δεν έχει το δικαίωμα να υποχρεώσει τον οποιονδήποτε να κάνει το εμβόλιο, επειδή ο ίδιος δεν θα του επιτρέπει να μπει στο μαγαζί μου. «Ο καθένας είναι υπεύθυνος των πράξεων και των επιλογών του. Εγώ δεν είμαι ελεγκτής. Πώς θα ζητήσω το οποιοδήποτε έγγραφο από τον πελάτη; Θα έρθει κάποιος στην ταβέρνα μου και θα πάω να του ζητήσω πιστοποιητικό και ταυτότητα για να του επιτρέψω να φάει; Και αν δεν τα έχει; Τι θα κάνω, θα καλέσω την Αστυνομία; Αν αυτό γίνει σε δύο τραπέζια, η αναστάτωση και μόνο θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα».
Ο κ. Κώστας Παγώνης, θέτει και ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα. «Ξέρετε πόσα χρήματα θέλει μία οικογένεια τετραμελής ή μια παρέα 4 ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί, για να βγουν έξω να φάνε ή να πιουν καφέ; Με 20 ευρώ το κάθε rapid test, το κόστος είναι συνολικά 80 ευρώ, πριν καν καθίσουν στην καρέκλα. Επίσης, αν εγώ μπω στη διαδικασία να διώξω πελάτες, ποιος θα μου καλύψει τη χασούρα; Ακόμα δεν έχουμε πάρει τα χρήματα της επιδότησης των πρώτων υλών για το άνοιγμα, που μας είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση ότι θα τα παίρναμε τον Μάιο. Ακόμα περιμένουμε…».
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πάρα πολλά, ενώ σαφέστατα τίθεται ζήτημα διαχείρισης προσωπικών δεδομένων των πελατών.
Αλήθεια, έχει σκεφτεί η κυβέρνηση ποιος θα κάνει τους ελέγχους στους πελάτες; Πολίτες θα ελέγχουν πολίτες;
Πώς θα καλύπτονται οι καταστηματάρχες και πώς θα αντιμετωπίζουν τις αντιδράσεις των πελατών; Θα φωνάζουν την Αστυνομία; Και σε πόσα μαγαζιά θα μπορεί να επεμβαίνει η Αστυνομία τις ώρες αιχμής, όπως 20:00 – 23:00 το βράδυ; Προφανώς απαιτούνται εκατοντάδες αστυνομικοί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μόνο και μόνο για να επεμβαίνουν μόνο στα καταστήματα εστίασης. Αδύνατον!
Το κόστος του rapid test προφανώς είναι ανασταλτικός παράγοντας για έξοδο. Ποιος θα πληρώσει λοιπόν τη «ζημιά» στους επαγγελματίες;
Επίσης, αν μια παρέα αποτελείται από εμβολιασμένους και μη, τι θα γίνεται; Θα πηγαίνουν μαζί μέχρι την είσοδο και μετά θα πηγαίνουν οι μισοί στο μπαρ και οι άλλοι μισοί στην αυλή;
Και τέλος, κάτι… πρακτικό: Ακόμα και σε ένα κατάστημα μεικτό, τις τουαλέτες ποιος θα τις χρησιμοποιεί; Δεν μιλάμε για καταστήματα μεγάλα που υπάρχουν πολλές επιλογές στις τουαλέτες. Μιλάμε για μικρά, που υπάρχει μία τουαλέτα ανδρών και μία γυναικών. Ποιος λοιπόν θα τη χρησιμοποιεί; Ο εμβολιασμένος ή ο μη; Θα επιβληθεί στους καταστηματάρχες να φτιάξουν κι άλλες τουαλέτες; Αν ναι, ποιος θα πληρώσει το κόστος; Οι ίδιοι από την τσέπη τους;
Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Τόσο απλά! Ας βρει η κυβέρνηση έξυπνους τρόπους για να πείσει τους πολίτες να πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα. Οι κινήσεις αυτές το μόνο που προκαλούν είναι σύγχυση, εκνευρισμό και κοινωνικό διχασμό, πράγμα πολύ επικίνδυνο.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Εμβολιασμοί και ανοσία πληθυσμού: Μύθοι και πραγματικότητα - Πόσο έτοιμοι είμαστε για το 4ο κύμα;