Τέλος τα Lockdown για την οικονομία και τους εμβολιασμένους - Προάγγελος εξελίξεων ο Χαρδαλιάς
Την ώρα που έχουν κορυφωθεί οι αντιδράσεις και οι «φωνές» για κοινωνικό διχασμό, μετά τα νέα μέτρα και τον διαχωρισμό χώρων σε αμιγείς και μεικτούς – για εμβολιασμένους και για όλους τους πολίτες αντίστοιχα – η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξει επιβολή νέων lockdown και προειδοποιεί για μέτρα χωρίς οικονομική στήριξη τους ανεμβολίαστους.
Η συζήτηση για τα «προνόμια» στους πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους είχε ανοίξει εδώ και αρκετό καιρό, με την κυβέρνηση στις αρχές αυτής της εβδομάδας να προχωρά, εν τέλει, σε επίσημες ανακοινώσεις. Η αρχή έγινε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ανακοίνωσε τη θέσπιση της «Κάρτας Ελευθερίας» ή «Freedom Pass» για τους νέους από 18 ως 25 ετών που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν προγραμματίσει τα ραντεβού τους. Πέρα από τα 150 ευρώ που θα λάβει η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, τα επόμενα 24ωρα ανακοινώθηκαν και τα νέα μέτρα για την εστίαση, την ψυχαγωγία και τα γήπεδα που με το… καλημέρα έφεραν αντιδράσεις τόσο στους πολίτες όσο και στους επαγγελματίες.
Η δημιουργία χώρων που θα διαχωρίζονται σε αμιγείς και μεικτούς, δηλαδή μόνο για εμβολιασμένους στην πρώτη περίπτωση και για όλους τους πολίτες στη δεύτερη, δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό καθώς σε μεγάλη μερίδα των πολιτών – αν όχι στην πλειοψηφία – γίνεται λόγος για κοινωνικό διχασμό και μέτρα που δύσκολα μπορούν να εφαρμοστούν. Την ίδια στιγμή, σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των γηπέδων επίσης υπάρχουν αντιδράσεις καθώς η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης έρχεται σε αντιδιαστολή με ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο πλανήτη.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δείχνει ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με αυτή την τακτική έτσι ώστε να επισπεύσει τους εμβολιασμούς, όσο κι αν είναι υπό εξαιρετική αμφισβήτηση ότι τα μέτρα αυτά θα έχουν αποτέλεσμα. Μάλιστα, υπήρξαν και νέες ανακοινώσεις το απόγευμα της Πέμπτης (01.07) όπου επί της ουσίας διευκολύνονται οι εμβολιασμένοι στα ταξίδια τους από και προς τα νησιά ενώ μπαίνει «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους που θα πρέπει να κάνουν PCR ή Rapid Tests για να ταξιδέψουν ακτοπλοϊκώς.
Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκου Χαρδαλιά, για το τι θα συμβεί στο μέλλον αναφορικά με την πιθανότητα να ληφθούν νέα μέτρα. Μιλώντας στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Άκη Σκέρτσο, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν ξανά lockdown στη χώρα. Όπως τόνισε, αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το αντέξει η οικονομία αλλά και η κοινωνία, αναφερόμενος ωστόσο στους εμβολιασμένους πολίτες.
Μάλιστα, προειδοποίησε πως τα όποια μέτρα θα ληφθούν αν η πανδημία παρουσιάσει νέα έξαρση, θα αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες οι οποίοι μάλιστα δεν θα στηριχθούν και οικονομικά. Φαίνεται να επιλέγεται, δηλαδή, μια τιμωρητική στάση απέναντι σε όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί, αντί να επιστρατευτεί μια στρατηγική πειθούς που θα βοηθήσει το σχέδιο «Ελευθερία» να υλοποιηθεί το συντομότερο έτσι ώστε να χτιστεί το πολυπόθητο «τείχος» ανοσίας.
«Θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι οριζόντια περιοριστικά μέτρα, προφανώς, δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευτούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν στην τελική καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια. Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα. Θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.
Αξίζει να σημειωθεί πως στις εξελίξεις που προανήγγειλε ο κ. Χαρδαλιάς φαίνεται να μεταθέτει το «βάρος» για την ολοκλήρωση των εμβολιασμών και την τήρηση της κοινωνικής συνοχής στους πολίτες, την τοπική αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία και τους επιχειρηματίες. Στο σύνολο, επί της ουσίας, της κοινωνίας που ήδη είναι στα… κάγκελα μετά τις τελευταίες εξαγγελίες και δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση να πείθεται από τις απαντήσεις στα συνήθη ερωτήματα που δημοσιοποίησε πολλάκις μέσα στο τελευταίο 24ωρο η κυβέρνηση, έτσι ώστε να πείσει πως δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτημα ούτε διχασμού της κοινωνίας, ούτε άνισης μεταχείρισης…
Τα δεδομένα για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα
Στη διάρκεια της ενημέρωσης ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στα δεδομένα του Σχεδίου «Ελευθερία», που αφορά στον εμβολιασμό των πολιτών της χώρας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του emvolio.gov.gr, μέχρι τώρα στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί 8.475.823 εμβολιασμοί στη χώρα. Οι 4.884.042 από αυτούς αφορούν την πρώτη δόση, ενώ 3.831.147 αφορούν ολοκλήρωση εμβολιασμού πολιτών.
Σε σχέση με τις ανακοινώσεις που έκανε νωρίτερα ο κ. Χαρδαλιάς, προστέθηκαν 84.288 εμβολιασμοί. Εξ αυτών οι 44.808 αφορούσαν την πρώτη δόση, ενώ 42.241 δεύτερη δόση. Ο υφυπουργός υποστήριξε επίσης πως η Ελλάδα είναι στην 7η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το μερίδιο πληθυσμού που είναι πλήρως εμβολιασμένο. Αναλυτικά:
- 4.839.234 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με μία δόση και από αυτούς 3.788.906 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος Ιουνίου το 56,3% του ενηλίκου πληθυσμού της χώρας ήταν μερικώς θωρακισμένοι έναντι του κορονοϊού και το 44% είναι πλήρως προστατευμένοι.
- 3 στους 4 πολίτες άνω των 60 ετών (75%), δηλαδή οι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό συμπολίτες μας, έχουν εμβολιαστεί ή έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους πολύ σύντομα. Ένα υψηλό ποσοστό ανοσίας συνεπώς έχει ήδη χτισθεί γύρω από τους πιο ευάλωτους. Αντίστοιχα καλά είναι και τα ποσοστά εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 45 ετών, όπου 7 στους 10 είτε έχουν κάνει το εμβόλιό τους ή θα το κάνουν τις αμέσως επόμενες μέρες.
- Στις νεαρότερες ηλικίες τα ποσοστά συμμετοχής είναι χαμηλότερα, καθώς απέκτησαν πρόσφατα πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια, αλλά αυτά τα ποσοστά κάθε μέρα ανεβαίνουν. Συγκεκριμένα, στις ηλικίες 30-45 ετών, το 44% των πολιτών έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση, ενώ στις ηλικίες 18-29 ετών, το 26,5% έχει κάνει μια δόση ή έχει κλείσει το ραντεβού για τον εμβολιασμό. Μπορούμε να πάμε καλύτερα; Σίγουρα ναι, και τις τελευταίες τρεις μέρες τα δεκάδες χιλιάδες νέα ραντεβού στην πλατφόρμα εμβολιασμών δείχνουν ότι τα κίνητρα υπέρ του εμβολιασμού φέρνουν ουσιαστικά αποτελέσματα.
- Η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 ως προς το μερίδιο του πληθυσμού της που είναι πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με το Our World in Data, χάρη στην άρτια οργανωμένη Επιχείρηση «Ελευθερία».
- Σύμφωνα με τα στοιχεία του μητρώου COVID και του μητρώου εμβολιασμένων, από τους 4,84 εκ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί έως σήμερα με μία δόση, μόλις το 0,28% έχει νοσήσει από COVID-19 μετά τον εμβολιασμό του. Συνεπώς τα εμβόλια λειτουργούν και πετυχαίνουν να προσφέρουν την ασπίδα προστασίας απέναντι σε αυτόν τον ύπουλο, αόρατο εχθρό.
- Όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, τόσο λιγότερο χώρο αφήνουμε στις νέες μεταλλάξεις να εξαπλωθούν και να προσβάλλουν τους ανεμβολίαστους. Η ύφεση της πανδημίας και η καλοκαιρινή ραστώνη δεν πρέπει να μας δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι τελειώσαμε με την πανδημία. Η ινδική μετάλλαξη είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό κινεζικό στέλεχος του ιού και 50-60% πιο μεταδοτική από την βρετανική μετάλλαξη του τρίτου κύματος.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Μετακινήσεις: Τι αλλάζει στις 5 Ιουλίου – Με πιστοποιητικό εμβολιασμού, PCR ή Rapid test στα νησιά