Ζωή Ράπτη: Η κυβέρνηση διαχειρίστηκε υποδειγματικά πολύ σοβαρά προβλήματα

7'

Η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη μιλά στο Newsbomb.gr για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας

H κυβέρνηση στα δύο χρόνια διακυβέρνησης βρέθηκε αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα, τα οποία διαχειρίστηκε με υποδειγματικό τρόπο, επισημαίνει σε συνέντευξή της στο Newsbomb.gr, η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη. Η κ. Ράπτη μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην 24ωρη λειτουργία της δωρεάν τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για το γενικό πληθυσμό, που αποτελεί ένα δωρεάν δίαυλο επικοινωνίας, που ενημερώνει ανώνυμα και εμπιστευτικά τους πολίτες που αναζητούν ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη, ενώ στελεχώνεται από καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής Υγείας.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ζωής Ράπτη στο Newsbomb.gr

Συμπληρώνεται διετία από την ανάληψη του καθήκοντος της διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα σας. Πρώτες εντυπώσεις;

Είναι μια εμπειρία ιδιαίτερα απαιτητική αλλά και δημιουργική συγχρόνως. Αναλάβαμε καθήκοντα εν μέσω οικονομικής και προσφυγικής κρίσης, η Τουρκία κλιμάκωνε προκλήσεις και ύψωνε τους τόνους της αντιπαράθεσης ενώ χρησιμοποιούσε πληθυσμούς ταλαιπωρημένων ανθρώπων σαν διαπραγματευτικό «όπλο» και στη συνέχεια ήλθε η πανδημία! Μιλάμε για μια καταιγίδα, την οποία αντιμετωπίσαμε - παρά τα όποια προβλήματα - υποδειγματικά.

- Μήπως αυτό το διατυπώνετε στα πλαίσια της πολιτικής αντιπαράθεσης και όχι τόσο με βάση τα πραγματικά περιστατικά και τα δεδομένα;

Επειδή αυτό το έχω ακούσει ξανά και το δέχομαι πάντα ως μια εύλογη ερώτηση θα δώσω μια εύλογη και σύντομη απάντηση: Ξέρει καλά ότι έχω δίκιο στην κριτική μου όποιος θυμάται τις δημιουργικές ασάφειες του κ. Βαρουφάκη, την 17ωρη διαπραγμάτευση του κ. Τσίπρα, τις κλειστές τράπεζες και τα capital controls.

- Η εποχή της πανδημίας απείλησε και τη σωματική και την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που νιώθει ψυχολογικά πιεσμένος από την όλη κατάσταση;

Να ανοιχτεί, να εκφράσει ό,τι τον απασχολεί, να μιλήσει για τους φόβους, τις αγωνίες, τα διλήμματα, τις απορίες του. Το να μιλήσουμε σε άλλους για όσα μας προβληματίζουν είναι το πρώτο βήμα της αντιμετώπισής τους. Για τον λόγο αυτό θέσαμε σε 24ωρη λειτουργία τη δωρεάν τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για το γενικό πληθυσμό. Πρόκειται για έναν δωρεάν δίαυλο επικοινωνίας, που ενημερώνει ανώνυμα και εμπιστευτικά τους πολίτες που αναζητούν ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη, ενώ στελεχώνεται από καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής Υγείας, σε συνεργασία με την Α΄Ψυχιατρική Κλινική Παν/μιου Αθηνών, την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καθώς και το Σύλλογο «Χαμόγελο του Παιδιού.

- Αυτή η τηλεφωνική γραμμή, η 10306 είναι η μοναδική πρωτοβουλία που φέρει την σφραγίδα του υπουργείου σας ή υπάρχουν κι άλλα έργα που πρέπει να γνωρίζουμε;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη παράγει περισσότερο έργο απ’ όσο δύναται να περιγραφεί επαρκώς σε συνεντεύξεις. Για να μην κουράσω τους αναγνώστες σας θα αναφέρω ενδεικτικά κάποια απ’ όλα όσα έχουμε κάνει για την ψυχοκοινωνική στήριξη των πολιτών.

Πρώτα απ’ όλα νομοθετήσαμε μια νέα μορφή Μονάδων Ψυχικής Υγείας, τις Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση ενώ σχεδιάσαμε τη δημιουργία 5 Μονάδων και προβλέπονται 20 Μονάδες επιπλέον σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για μια σύγχρονη ιατρική υπηρεσία που αφορά τους εφήβους και στοχεύει στην έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ψυχωτικών διαταραχών στο αρχικό τους στάδιο με επίκεντρο τη πρόληψη της υποτροπής και τη παροχή αποτελεσματικής θεραπείας του ψυχικού νοσήματος.

Επίσης, με έμφαση στην πρόληψη των εξαρτητικών συμπεριφορών της νεολαίας, υπογράψαμε τη νέα Προγραμματική Σύμβαση 2021-2027 για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας με την Αυτοδιοίκηση, στην οποία δίνουμε έμφαση στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών καθολικής, επικεντρωμένης και ενδεδειγμένης Πρόληψης των εξαρτήσεων από ναρκωτικά, αλκοόλ, διαδίκτυο, κλπ. με βάση τις εκάστοτε τοπικές ανάγκες.

Περαιτέρω, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την ακούσια νοσηλεία των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, των ψυχικά ασθενών, υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να διασφαλιστεί ο απόλυτος σεβασμός των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών καθώς και η αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε αυτούς.

- Για το υγειονομικό προσωπικό οι αντοχές του οποίου δοκιμάστηκαν σκληρά αυτή την περίοδο τι σκοπεύετε να κάνετε;

Οι άνθρωποί μας βρέθηκαν από την αρχή στην γραμμή πυρός εναντίον της πανδημίας. Οι άνθρωποι αυτοί δούλεψαν και εξακολουθούν να δουλεύουν αδιάκοπα «στα κόκκινα» και αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να βίωσαν αυτό που ονομάζουμε επαγγελματική εξουθένωση, το αποκαλούμενο σύνδρομο «Burnout».

Tο Υπουργείο Υγείας έχει ήδη επεξεργαστεί πρόγραμμα ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ στην προσπάθεια διαχείρισης του στρες των υγειονομικών μας και της αποκατάστασής του. Το πρόγραμμα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ και η δράση του Υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει την καταγραφή των υγειονομικών που έχουν υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας, την κατηγοριοποίησή τους ανάλογα με τα επίπεδα του στρες που έχουν υποστεί ή συνεχίζουν να υφίστανται και την ανάπτυξη πρότυπων βιωματικών προγραμμάτων που θα απευθύνονται σε αυτούς για την υποστήριξή τους.

Επιπλέον υλοποιούμε προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης με τηλεσυμβουλευτική, μέσω διαδικτυακών εφαρμογών επικοινωνίας (Skype, messenger κ.λ.π) και για το υγειονομικό προσωπικό των Νοσοκομείων μας και για τους ασθενείς covid 19 που νοσηλεύονται ή βρίσκονται σε καραντίνα κατ' οίκον προκειμένου να στηρίξουμε αυτούς που δοκιμάζονται περισσότερο από την πανδημία.

- Υπάρχουν συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα, όπως είναι τα ιδρύματα και άλλοι συλλογικοί φορείς;

Τα προγράμματα που ανέφερα προηγουμένως, για την ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών με covid19, των οικογενειών τους και του υγειονομικού προσωπικού υλοποιούνται από τον Δεκέμβριο. Ταυτόχρονα, δημιουργήσαμε ανάλογα προγράμματα για ασθενείς με άνοια και αυτισμό. Χάρις στην ίδια συνεργασία με τον Ιδιωτικό τομέα, εντάσσονται και οι δράσεις τηλεψυχιατρικής, που προανέφερα, όπου Κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συνεργάζονται με ΝΠΙΔ σε μέρη που λείπει δημόσιος φορέας, προκειμένου οι υπηρεσίες να παρέχονται όσο το δυνατόν εγγύτερα στον τόπο κατοικίας των πολιτών.

Πείτε μας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα συμφωνίας με ιδρύματα.

Τώρα, για το σκέλος της ερώτησής σας που αφορά τη συνεργασία μας με τα ιδρύματα οφείλω να αναφέρω ότι πριν από λίγες ημέρες το Ελληνικό Δημόσιο αποδέχτηκε δωρεά ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ανάπτυξη 5ετούς προγράμματος παροχής υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης παιδιών και εφήβων σε όλη την Επικράτεια, σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών Child Mind Institute με έδρα τη Νέα Υόρκη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εκπαίδευση των επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας, την ίδρυση Εθνικού Κέντρου Αναφοράς για την Παιδική Ψυχική Υγεία και την ανάπτυξη υπηρεσίας τηλε-ψυχιατρικής και ψηφιακών κλινικών εργαλείων για την εξ αποστάσεως παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στα παιδιά μας.

Όλα τα παραπάνω είναι έργα που υλοποιούνται και αποτελούν ακόμα μια απόδειξη για την επιμονή μας στην υλοποίηση προγραμμάτων και ολοκλήρωση των σχεδίων που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

- Ποια είναι η δική σας φιλοδοξία και για τον ρόλο σας στο υπουργείο αλλά και για το μέλλον;

Αυτή που είχα από την αρχή της ενασχόλησής μου με τα κοινά, όταν πήρα το «βάπτισμα του πυρός» στην τοπική αυτοδιοίκηση: να προσφέρω κάτι καλό στην κοινωνία, στους συμπολίτες μου, στους οποίους χρωστάω τόσα πολλά και να βάλω έστω κι ένα μικρό λιθαράκι στο μοναδικό συλλογικό οικοδόμημα που είναι η πατρίδα μας και η παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας.

Δείτε εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στα δύο χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία