Κωστής Χατζηδάκης: Θετική διαχείριση από την κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά και την πανδημία

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μιλά στο Newsbomb.gr για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας
3'

Η κυβέρνηση πέτυχε να διαχειριστεί με θετικό τρόπο τις σοβαρές κρίσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη, όπως η όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η πανδημία, δήλωσε στο Νewsbomb.gr, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης. Σύμφωνα με το ίδιο, η κυβέρνηση έθεσε τις βάσεις για την ανάταση της οικονομίας, υλοποιώντας σημαντικές μεταρρυθμίσεις, και υπερέβη τις προσδοκίες των μέσου Έλληνα τόσο για το χειρισμό των ελληνοτουρκικών όσο και το χειρισμό των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού.

Αναφερόμενος στο νέο εργασιακό που ψηφίστηκε πρόσφατα, ο κ. Χατζηδάκης το χαρακτήρισε ως μεγάλη μεταρρύθμιση που δίνει παραπάνω δύναμη στους εργαζόμενους και παραπάνω δύναμη στην οικονομία. Οι εργαζόμενοι αποκτούν νέες δυνατότητες, νέες ευκαιρίες, νέα δικαιώματα, τονίζει, ο υπουργός Εργασίας. Για την ψηφιακή κάρτα εργασίας επεσήμανε πως αποτελεί εγγύηση ότι θα τηρείται το ωράριο και οι υπερωρίες τους. «Θα καταγράφονται όλα ηλεκτρονικά. Βασικό θέμα είναι η καταπάτηση της όποιας νομοθεσίας, όχι τόσο η ίδια η νομοθεσία. Η ψηφιακή κάρτα είναι η μεγάλη τομή. Η εγγύηση και για τις υπερωρίες, και για το 8ώρο και για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι η ψηφιακή κάρτα», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά στο νέο ασφαλιστικό σημείωσε ο νέος ασφαλισμένος θα είναι πλέον άμεσα συνδεδεμένος με τη σύνταξή του. Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει ένα σύστημα διπλής εγγύησης: «Η πρώτη εγγύηση είναι ότι δεν επηρεάζονται οι συντάξεις των νυν συνταξιούχων και των παλαιών ασφαλισμένων που δεν θα ενταχθούν στο νέο σύστημα. Και η δεύτερη εγγύηση είναι ότι, ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με τις επενδύσεις των αποταμιεύσεων των νέων ασφαλισμένων που θα ενταχθούν στο σύστημα, το κράτος θα εγγυάται ότι η σύνταξή τους δεν θα είναι σε καμία περίπτωση χαμηλότερη από τις εισφορές που κατέβαλαν, συν τον πληθωρισμό».

Σχετικά με την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χατζηδάκης απαντά ότι οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παρά fake news. Για άλλη μια φορά, όπως επεσήμανες ο ίδιος, «ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει το 'άσπρο-μαύρο', προσπαθώντας να μπερδέψει και τον κόσμο».

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης περιέγραψε τις πρωτοβουλίες του υπουργείου, με στόχο τη μείωση των εκκρεμών συντάξεων, αλλά και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών από τον e-ΕΦΚΑ. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι εκκρεμείς συντάξεις μειώθηκαν για έβδομο συνεχόμενο μήνα, παρά την αύξηση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, ενώ εκτίμησε ότι, μέσα στο φθινόπωρο, θα καταγραφεί σημαντική αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων. «Και ακόμα νωρίτερα από αυτό θα δει ο ασφαλισμένος σημαντική βελτίωση στον τρόπο και την ταχύτητα εξυπηρέτησής του από τον e-ΕΦΚΑ, μέσα από τη συνεχή επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών, αλλά και το νέο τηλεφωνικό κέντρο, που αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα» προσέθεσε ο υπουργός Εργασίας.

Δείτε στο βίντεο ολόκληρη τη συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στο Newsbomb.gr

Δείτε εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στα δύο χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία