Πισωγύρισμα με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων: Σκέψεις για νέα μέτρα - Τι θα γίνει με τις μάσκες
Με τους μεγάλους χώρους των κέντρων διασκέδασης, τα κλαμπ και τα μπαρ να εμφανίζονται ως οι βασικοί χώροι υπερμετάδοσης του ιού πέφτουν στο «τραπέζι» σκέψεις για νέα μέτρα.
Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και ειδικούς η έξαρση της πανδημίας κορονοϊού - κυρίως λόγω μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και λόγω των συνωστισμών και της μη επαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης σε αρκετές περιοχές της Ελλάδος.
Η νέα έκρηξη κρουσμάτων που σημειώθηκε τις τελευταίες 48 ώρες λειτούργησε ως καμπανάκι αφύπνισης και έφερε νέα μέτρα αλλά και σκέψεις για περαιτέρω αυστηροποίηση.
Την έκταση και το είδος των μέτρων θα κρίνει η πίεση στο ΕΣΥ και η πορεία των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή τα επίπεδα πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ είναι ελεγχόμενα, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Ο βασικός στόχος είναι να περιοριστεί η διασπορά του ιού στους μεγάλους χώρους. Αυτό σημαίνει ότι για να μπορέσουν τα όποια μέτρα και κανόνες τεθούν σε εφαρμογή να αποδώσουν θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος για να δούμε το αποτύπωμά τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται οι εσωτερικοί χώροι σε εστίαση και διασκέδαση να λειτουργήσουν από την 15η Ιουλίου μόνο για εμβολιασμένους ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Για τις χερσαίες μετακινήσεις φαίνεται ότι υπάρχει δυσκολία και δεν φαίνεται να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να εφαρμοστεί το μοντέλο που ήδη εφαρμόζεται για τη μετάβαση σε νησιωτικούς προορισμούς. Κατά πληροφορίες της ΕΡΤ, η σύσταση για τις μάσκες θα γίνει αυστηρότερη.
Όποιες ανακοινώσεις γίνουν θα είναι πριν από τις 15 Ιουλίου.
Να σημειωθεί ότι μετά τα εκατοντάδες κρούσματα από χώρους διασκέδασης στη Γλυφάδα και τον Άλιμο αποφασίστηκε ο τομέας της διασκέδασης από σήμερα Πέμπτη να λειτουργεί μόνο με καθήμενους και να μπαίνει λουκέτο στις επιχειρήσεις από από την 1η παράβαση.
Εκτιμήσεις για 3.000 κρούσματα τον Αύγουστο
Την ίδια στιγμή, καθόλου αισιόδοξες δεν είναι οι εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα, ειδικά όσο πλησιάζουμε τον Δεκαπενταύγουστο.
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον ANT1 εκτίμησε πως τα κρούσματα μπορούν να φτάσουν τα 2.600 στο τέλος Ιουλίου, ξεπερνώντας τις 3.000 τον Αύγουστο.
Σχετικά με τις μεταλλάξεις είπε ότι υπάρχει η ανάκαμψη της Άλφα, αυτής που έδωσε το τρίτο κύμα, υπάρχει αύξηση της Νιγηριανής, η οποία τώρα αναπτύσσεται κανονικά, ενώ όπως είπε υπάρχει και η ταχύτατη ανάπτυξη της Δέλτα.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.