Εστίαση: Τα μέτρα για αμιγείς και μεικτούς χώρους και οι πιθανές αλλαγές - Τι σκέφτεται η κυβέρνηση
Επανεξετάζεται το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης όπως είπε νωρίτερα σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας, μιλώντας στο MEGA, «επειδή θέλουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι, η λέξη που πρέπει να συνοδεύει αυτό το διάστημα είναι η προσαρμογή. Τα μέτρα τα προσαρμόζουμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για την λειτουργία της εστίασης – αυτά που είχαν ανακοινωθεί για αμιγείς και μικτούς» σημείωσε, λέγοντας ότι είναι «άλλο πράγμα ένα εστιατόριο, άλλο ένα κέντρο διασκέδασης και άλλο ένα bar σε μια τουριστική περιοχή».
Και πρόσθεσε ότι «έχουν εξαγγελθεί συγκεκριμένα μέτρα για τις 15 Ιουλίου. Αν χρειαστεί να προσαρμοστούν, θα προσαρμοστούν».
Σκέρτσος: Με Covid Pass θα λειτουργουν τα νυχτερινά κέντρα
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, αναφερόμενος στους χώρους διασκέδασης που, όπως είπε «δεδομένα αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης», τόνισε πως είναι «ευθύνη του επιχειρηματία της εστίασης η εφαρμογή των πρωτοκόλλων. Από εκεί και πέρα γίνονται έλεγχοι και επιβάλλονται πρόστιμα».
«Το ζητούμενο είναι να λειτουργούν όλοι οι βασικοί κλάδοι της οικονομίας έστω με αυστηρά πρωτόκολλα», υπογράμμισε και στάθηκε στην ανάγκη μαζικού εμβολιασμού μιλώντας στο MEGA.
Όσον αφορά τα νέα μέτρα και πως θα γίνεται ο έλεγχος, ο κ. Σκέρτσος αποκάλυψε ότι: «θα υπάρχει το covid pass μια παραλλαγή του πιστοποιητικού που χρησιμοποιείται στα ταξίδια. Θα έχουμε μια εφαρμογή επαλήθευσης που θα δείχνει στον επιχειρηματία κατά την είσοδο ότι είτε έχω κάνει το εμβόλιο, είτε έχω νοσήσει, είτε έχω κάνει τεστ. Η εφαρμογή θα επιβεβαιώνει το αληθές της δήλωσης και θα μπορεί ο πελάτης να εισέρχεται με ασφάλεια στο κατάστημα.»
Διευκρίνισε ότι ο επιχειρηματίας θα έχει την εν λόγω εφαρμογή και ανέφερε ότι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την προσεχή εβδομάδα. «Ο πελάτης πρέπει να έχει βεβαίωση εμβολιασμού, ή αρνητικού τεστ ή βεβαίωση νόσησης», σημείωσε.
Αναφερόμενος στους κλειστούς χώρους: «Έχουμε ανακοινώσει το πλαίσιο στο οποίο παραμένουμε. Σε αυτή τη φάση πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσει αυτό το πλαίσιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Από εκεί και πέρα, με την επόμενη φάση της πανδημίας, ανάλογα και με την επιδημιολογική κατάσταση θα αξιολογήσουμε το πώς θα λειτουργήσουν οι χώροι αυτοί. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά δεδομένου ότι η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο».
Τι θα ισχύει για τους αμιγείς και τους μεικτούς χώρους
Ο σχεδιασμός προβλέπει η εστίαση να χωρίζεται στα δύο, δηλαδή σε αμιγείς χώρους μόνο για εμβολιασμένους ή μεικτούς, όπου θα εξυπηρετούν και ανεμβολίαστους.
Οι επιχειρήσεις οφείλουν να δηλώσουν στην ΕΡΓΑΝΗ την επιλογή τους, η οποία θα είναι ορατή και στο gov.gr, όπου οι πολίτες θα ενημερώνονται εάν το μαγαζί που θέλουν να επισκεφθούν είναι αμιγώς για εμβολιασμένους ή μεικτής λειτουργίας.
Παράλληλα, οι επιχειρήσεις πρέπει υποχρεωτικά να βάλουν ειδική σήμανση στην είσοδο, που ενημερώνει τους πελάτες εάν πρόκειται για χώρο αμιγή ή μεικτό, με το πρόστιμο να είναι ιδιαίτερα τσουχτερό για τους παραβάτες, καθώς θα ανέρχεται στα 500 ευρώ.
«Τσουχτερά» πρόστιμα
Το πρόστιμο ωστόσο για την ταμπέλα που θα δηλώνει αν το κατάστημα δέχεται ή όχι ανεμβολίαστους είναι το μικρότερο που προβλέπεται.
Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις δεν δηλώσουν στην ΕΡΓΑΝΗ εάν θα λειτουργήσουν τους χώρους τους ως αμιγείς ή μεικτούς, προβλέπεται η επιβολή προστίμου ύψους 3.000 ευρώ.
Ακόμη πιο βαριά είναι η καμπάνα για ανυπακοή στα μέτρα που αφορούν την πληρότητα, η οποία συνδέεται άρρηκτα με το αν το κατάστημα λειτουργεί ως αμιγής ή μεικτός χώρος. Τα πρόστιμα που περιμένουν όσους κάνουν παράβαση είναι από 3.000 ευρώ έως και 10.000 ευρώ.
Επίσης προβλέπεται αναστολή λειτουργίας από 7 έως 15 ημέρες ανάλογα με τα τετραγωνικά των επιχειρήσεων. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης θα μπαίνει λουκέτο με αφαίρεση αδείας της επιχείρησης.
Οι έλεγχοι θα γίνονται από διάφορες υπηρεσίες και συγκεκριμένα την αστυνομία, τη δημοτική αστυνομία, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το ΣΕΠΕ, τη γγ Εμπορίου –Προστασίας του Καταναλωτή και την Πολιτική Προστασία.
Ποινές και για τους πελάτες
Εάν κάποιος πελάτης βρίσκεται σε χώρο που απευθύνεται μόνο σε εμβολιασμένους, ενώ δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα θα του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.
Εάν δε φέρει πλαστό έγγραφο το πρόστιμο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.
Η διαδικασία ελέγχου των εγγράφων
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία στο gov.gr η ειδική εφαρμογή την οποία θα κατεβάζουν οι επιχειρήσεις για να ελέγχουν τα bar code των εγγράφων εμβολιασμού ή των τεστ των πελατών.
Η εφαρμογή θα έχει τρεις χρωματικές ενδείξεις:
Πράσινη όταν πρόκειται για πελάτη που έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει με κορωνοϊό
Κίτρινη για πελάτη που φέρει αρνητικό τεστ κορωνοϊού
Κόκκινη για λανθασμένο ή μη αληθές έγγραφο.
Πώς θα γίνεται η ενημέρωση των πελατών για το διαχωρισμό των καταστημάτων
Οι πελάτες θα μπορούν μέσω αναζήτησης στο gov.gr να ενημερωθούν εάν το κατάστημα το οποίο θέλουν να επισκεφτούν είναι αμιγώς για εμβολιασμένους ή μικτής λειτουργίας.
Στο πλαίσιο της επιβράβευσης των συνεπών επιχειρήσεων, οι πολίτες θα μπορούν επίσης να ενημερώνονται εάν η επιχείρηση που επιθυμούν να επισκεφτούν έχει παραβιάσει τα ανωτέρω μέτρα.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Δένδιας στο Newsbomb.gr: Εάν η Τουρκία θέλει ατζέντα εφ' όλης της ύλης, δεν θα είμαστε στον διάλογο