Θεμιστοκλέους: Ανοίγει Πέμπτη, 15 Ιουλίου η πλατφόρμα για τους 15 ως 17 ετών

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Αποφασισμένοι στην κυβέρνηση να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί με κάθε τρόπο - Στη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του Σχεδίου «Ελευθερία», ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα των εμβολιασμών για να αντιμετωπιστεί η μετάλλαξη Δέλτα που θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους 15 ως 17 ετών - Τι αλλάζει στα ραντεβού
8'

Ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους έκανε γνωστό ότι ως το απόγευμα της Δευτέρας (12.07) είχαν διεξαχθεί 75.000 εμβολιασμοί και αναμένεται η μέρα να κλείσει με περισσότερους.

«Έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 75.000 εμβολιασμοί και ως το τέλος της μέρας 90.000 - 95.000 εμβολιασμοί», δήλωσε αρχικά ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Και πρόσθεσε: «Έχουμε ξεπεράσει το 50% στον πληθυσμό που έχει εμβολιαστεί με μία δόση», ενώ περίπου το 41% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού.

Επιπλέον ανέφερε ότι για τα παιδιά της ηλικιακής ομάδας 15 ως 17 ετών (παιδιά που έχουν γεννηθεί μέχρι 31/12 του 2005), η πλατφόρμα ανοίγει την Πέμπτη, 15 Ιουλίου. Σημείωσε δε ότι δεν θα εξετάζονται εμβολιασμοί στα σχολεία, ενώ καταργείται το πέναλτι των ραντεβού.

Το ραντεβού θα μπορεί να γίνεται από την πλατφόρμα με κωδικούς TAXISnet και θα μπορεί να το κλείσει οποιοσδήποτε από τους γονείς. Επίσης, θα μπορεί να κλείνεται σε ΚΕΠ και φαρμακεία.

Τα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα

Ο κ. Θεμιστοκλέους γνωστοποίησε και τα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα:

  • 85 και άνω: το 70% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση
  • 80-84: 71% έχει ήδη εμβολιαστεί
  • 75-79: το 82,8% έχει ήδη εμβολιαστεί
  • 70-74: 77%
  • 65-69: 78%
  • 60-64: 73%
  • 55-59: 69%
  • 50-54: 65%
  • 45-49: 61%
  • 40-44: 54%
  • 35-39: 46%
  • 30-34:42%
  • 25-29: 37%
  • 18-24: 24%

Τα παραπάνω ποσοστά είναι χωρίς να έχουν υπολογιστεί και τα προγραμματισμένα ραντεβού.

Θεοδωρίδου: Μεγάλη προσοχή σε όσους έχουν κάνει μια δόση

«Καμπανάκι» για τους εμβολιασμούς από την κ. Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμών, κυρίως λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα που έχει επαναφέρει υψηλά επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορονοϊού.

Η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε πως η εν λόγω μετάλλαξη «χτυπά» περισσότερο τους νέους και τόνισε πως για αυτό τον λόγο υπάρχει η θετική γνωμοδότηση για τον εμβολιασμό εφήβων από 15 ως 17 ετών. Παράλληλα, εξήγησε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί μόνο με μια δόση κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο από τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ ανέλυσε τις κατηγορίες ανθρώπων που ακόμα δεν έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν.

«Θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στα νέα παιδιά, για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, που κατάφεραν να πετύχουν και να περάσουν το κατώφλι των σχολών της ανώτατης εκπαίδευσης. Απαραίτητο εφόδιο για τα νέα παιδιά θα πρέπει να είναι φέτος ο εμβολιασμός τους, κι όχι μόνο για τους πρωτοετής αλλά και για τους φοιτητές των παλαιότερων ετών. Θα είναι ευκαιρία να χαρούν τη φοιτητική ζωή και τη ζωντανή επικοινωνία με τους καθηγητές τους. Θα πρέπει να είναι χρωματισμένη περίοδος κι όχι γκρίζα», είπε αρχικά η πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμών.

«Η μετάλλαξη Δέλτα έχει μετακυλήσει το ενδιαφέρον για την επιδημία στις μικρότερες ηλικίες αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων αφού τα επόμενα επιδημικά κύματα θα πυροδοτούνται από τις μεταλλάξεις που θα μεταδίδουν οι νεαρότεροι στους ανεμβολίαστους», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό εφήβων, εξήγησε: «Πριν μια εβδομάδα ανακοινώθηκε η θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για εμβολιασμό ατόμων 15 ως 17 ετών. Ο κύριος Θεμιστοκλέους θα αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες. Ο κίνδυνος από τη νόσηση είναι μικρός αλλά υπαρκτός. Και σε αυτές τις ομάδες ηλικιών υπάρχουν άτομα με υποκείμενα νοσήματα άρα και αυξημένο κίνδυνο. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι κυρίως η διασπορά του ιού στο περιβάλλον, στο οποίο μπορούν να βρίσκονται άτομα ευάλωτα ή και ανεμβολίαστα. Οι μελέτες επισημαίνουν τον σημαντικό ρόλο των ανεμβολίαστων κυρίως για την πορεία των μεταλλάξεων».

«Τα ανεμβολίαστα άτομα είναι σαν εργαστήριο παραγωγής μεταλλάξεων, που αυξάνονται γρήγορα και μεγαλώνουν την εστία διασποράς. Ο εμβολιασμός αποτρέπει τις νοσηλείες και τη βαριά νόσηση σε ποσοστό που ξεπερνά το 93% και σε μικρότερο ποσοστό αποτρέπει το να κολλήσει κανείς. Ο εμβολιασμός φρενάρει και αναστέλλει τη λειτουργία νέων μεταλλάξεων και μειώνει το ιικό φορτίο και τη διασπορά».

«Καμπανάκι» για όσους έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση

«Στην επιδημία από τη μετάλλαξη Δέλτα ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι εμβολιασμένοι με μια δόση. Η μια δόση προσφέρει προστασία από 33% ως 50%. Εκτινάσσεται πάνω από 90% με τη δεύτερη δόση» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου και συμπλήρωσε ότι:

«Στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι 1/10 δεν κάνει δεύτερη δόση και οι ηλικίες που το κάνουν αυτό είναι νέα άτομα. Η πιθανή ερμηνεία του φαινομένου είναι ότι στις ηλικίες αυτές υπάρχουν πολλές οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις. Χρειάζεται υπενθύμιση και διευκόλυνση στα άτομα που έχουν κάνει τη μια δόση. Να μην ξεχνάμε τη δεύτερη δόση γιατί είναι σημαντική».

«Λόγω της μετάλλαξης Δέλτα είναι σε κίνδυνο οι ανεμβολίαστοι. Στη χώρα μας είναι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες άτομα. Στο κάλεσμα των συμπολιτών μας άνω των 60 υπήρξε θετική ανταπόκριση. Τώρα γιατί υπάρχουν ανεμβολίαστοι; Θα κάνουμε επιλεκτικά μερικές διαπιστώσεις. Ο τύπος των εμβολίων δεν περιέχει ζώντες μικροοργανισμούς, εξασθενημένους ιούς ή μικρόβια. Το εμβόλιο μπορεί να γίνει σε όλες τις κατηγορίες νοσημάτων. Υπάρχουν νοσήματα που μπορεί να υπολείπεται η αποτελεσματικότητα αλλά πρέπει να γίνεται εμβολιασμός. Υπάρχουν και θεραπείες που μπορεί ο γιατρός να προγραμματίσει τον χρόνο μεταξύ ενός φαρμάκου και του εμβολίου», υπογράμμισε.

Γιατί δεν εμβολιάζονται οι πολίτες

«Πολλοί δεν εμβολιάζονται γιατί περιμένουν το φάρμακο. Ατυχώς οι μελέτες και οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν έχουν αποδώσει ένα αποτελεσματικό φάρμακο. Μακάρι στο άμεσο ή το απώτερο μέλλον να υπάρξει, αλλά ο ιός είναι εδώ τώρα. Στο παρόν», επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου και ανέλυσε περαιτέρω τις αιτίες που ο κόσμος απέχει από τον εμβολιασμό.

«Άλλη αιτία που δεν εμβολιάζονται οι άνθρωποι είναι οι εσφαλμένες αντιλήψεις. Ιδιαίτερα σε αυτές που αφορούν στους νέους, όπου έχει λεχθεί κατ’ επανάληψη ότι δεν επηρεάζει τη γονιμότητα. Συστήνεται και για τις εγκύους σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο και επιβάλλεται για τις θηλάζουσες. Το γενετικό υλικό του εμβολίου δεν μεταφέρεται στο μητρικό γάλα. Ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν και πάρα πολλοί από τον φόβο των παρενεργειών. Από τον φόβο του ένα ή του δυο στο εκατομμύριο σε σχέση με τον κίνδυνο της νόσησης.

Πολλοί, επίσης δεν εμβολιάζονται επειδή και οι εμβολιασμένοι μπορεί να κολλήσουν τον ιό, όμως, δεν σκέφτονται το γεγονός ότι στις ΜΕΘ το 99% όσων νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι. Υπάρχουν και αυτοί που δεν εμβολιάζονται, περιμένοντας από τους υπόλοιπους να εμβολιαστούν και να δημιουργήσουν το «τείχος ανοσίας». Είναι οι λεγόμενοι «λαθρεπιβάτες» της ανοσίας».

Τι ισχύει για την πιθανότητα τρίτης δόσης του εμβολίου

«Το ενδεχόμενο μιας τρίτης δόσης ξεκίνησε περίπου μαζί με τον εμβολιασμό. Το πότε θα γίνει θα εξαρτηθεί με τις μελέτες που γίνεται συνεχώς για τη διάρκεια της ανοσίας των εμβολιαζόμενων. Μόλις την Παρασκευή η Pfizer υπέβαλλε αίτηση για την τρίτη δόση του εμβολίου της αλλά και ο FDA και ο CDC παραμένουν επιφυλακτικοί για να συγκεντρωθούν περισσότερα δεδομένα. Πολλές χώρες μπορεί να ετοιμάζονται αλλά κανείς δεν έχει πάρει την απόφαση γιατί λείπουν σημαντικά στοιχεία για το είδος του εμβολίου και για το χρόνο που θα μπορεί να γίνει», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

«Υποθέτω ότι κάποτε ίσως χρειαστεί επαναληπτική δόση, ο χρόνος μπορεί να είναι και πέραν του έτους και θα αφορά κυρίως σε άτομα που δεν είναι τόσο προστατευμένα με τους υπάρχοντες εμβολιασμούς», πρόσθεσε.

Μια δόση για όσους έχουν νοσήσει

«Από τη στιγμή που νόσησε, είναι το ίδιο. Θα κάνει μια δόση εμβολίου. Δεν ισχύει ο χρονικός περιορισμός, ότι αν νόσησε πριν έξι μήνες είναι εντάξει κι αν νόσησε πριν οκτώ μήνες δεν είναι εντάξει. Εδώ έχει γίνει μια παρεξήγηση. Όσοι έχουν νοσήσει θα πρέπει να κάνουν μια δόση του εμβολίου», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 2.065 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 10 θάνατοι σε 24 ώρες, 139 οι διασωληνωμένοι