Κορονοϊός: Συναγερμός από τον δείκτη μεταδοτικότητας - Οι 7 προορισμοί που χτυπούν «καμπανάκι»
Με τον Αύγουστο να πλησιάζει και τους αδειούχους να ετοιμάζονται να σαλπάρουν προς τα ελληνικά νησιά, κυβέρνηση και ειδικοί προσπαθούν να αναχαιτίσουν ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, ώστε να μην χρειαστεί να προβούν στην επιβολή τοπικών περιορισμών εν μέσω θέρους, που θα είναι καταστροφικοί για τον τουρισμό και την οικονομία.
Ειδικά στα νησιά, όπου χιλιάδες ξένοι τουρίστες αναμένεται να ταξιδέψουν, η επιβολή αυστηρών μέτρων θα ήταν ένα εφιαλτικό σενάριο, όσο εφιαλτική είναι και η πρόβλεψη των επιστημόνων για την επικράτηση της μετάλλαξης «Δ» στη χώρα μας.
Έτσι, η πολιτική προστασία και η επιτροπή των ειδικών του υπ. Υγείας παρακολουθούν στενά την επιδημιολογική πορεία των νησιών προκειμένου να παρέμβουν όσο το δυνατόν νωρίτερα.
Στα ύψη ο δείκτης μεταδοτικότητας
Ωστόσο, ο δείκτης μεταδοτικότητας το Rt μόνο ενθαρρυντικός δεν είναι. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι είναι 1,38 στο σύνολο της επικράτειας και μάλιστα στις πλέον επιβαρυμένες περιοχές υπολογίζεται στο 1,76, μία ανάσα δηλαδή από το 2.
Είναι σημαντικό δε να σημειωθεί ότι ο ίδιος δείκτης δεν ξεπερνούσε το 0,8 στο σύνολο της επικράτειας στις 30 Ιουνίου - ένα ακόμα στοιχείο που αποκαλύπτει την έκρηξη των μεταδόσεων.
Συναγερμός από τον ποσοστό θετικότητας
Παράλληλα, η χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ χαρτογραφεί τις «κόκκινες» περιοχές, όπου καταγράφονται οι περισσότερες λοιμώξεις.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τρεις ταξιδιωτικοί προορισμοί, οι οποίοι παρουσιάζουν αυξητική τάση στα κρούσματα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Η Κρήτη παίρνει την αρνητική πρωτιά στα κρούσματα αλλά και στον δείκτη θετικότητας.
Μεγάλη «έκρηξη» της διασποράς παρατηρείται στο Ρέθυμνο, όπου ο δείκτης θετικότητας εκτοξεύτηκε στο 3,69%, στη Μύκονο με 3,31% αλλά και στα Γρεβενά με 3,12%.
Στην υπόλοιπη χώρα, οι περιφέρειες που βρίσκονται πάνω από το 1% σε ποσοστά θετικότητας είναι οι:
– Ηλεία 1,17%
– Ηράκλειο 1,05%
– Θήρα 1,27%
– Ιωάννινα 1,38%
– Καρδίτσα 1,70%
– Μαγνησία 1,06% και
– Πάρος 1,27%.
Ο δείκτης θετικότητας στην Αττική
Με βάση την τελευταία επιδημιολογική έκθεση, την εβδομάδα 5-11 Ιουλίου, η θετικότητα ξεπέρασε το 1% σε αρκετές περιοχές του Λεκανοπεδίου. Συγκεκριμένα, στην Ανατολική Αττική έφτασε στο 1,12%, στο Νότιο Τομέα Αθηνών στο 1,39%, ενώ στον Πειραιά κινείται ακριβώς στο όριο «συναγερμού» του 1%.
Αυτοί οι προορισμοί έχουν αυξητική τάση στα κρούσματα
Στο Ηράκλειο, σε διάστημα έξι ημερών καταγράφηκαν 668 νέα κρούσματα, στο Ρέθυμνο το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 506 νέα κρούσματα.
Ακολουθεί η Μύκονος με 210 νέα κρούσματα μέσα σε 6 ημέρες.
Στην Εύβοια καταγράφηκαν 119 νέα κρούσματα το ίδιο διάστημα και στην Κέρκυρα 92 νέα κρούσματα.
Στη Σαντορίνη έχουν εντοπισθεί 67 νέα κρούσματα σε 6 ημέρες και στην Πάρο από τις 8 Ιουλίου ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 58 νέα κρούσματα.
Συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων
Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των Ειδικών, η οποία θα αξιολογήσει την πορεία της πανδημίας στη «σκιά» της εκτόξευσης των κρουσμάτων.
Επί του παρόντος δεν είναι στο «τραπέζι» νέα μέτρα και οι ειδικοί θα ζητήσουν να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, ενώ ταυτόχρονα θα τονίσουν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού τόσο για τους νέους, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα χτυπά τις νεαρότερες ηλικίες αλλά και για τους άνω των 50 που τα ποσοστά παραμένουν σε περιορισμένα επίπεδα.
Επί τάπητος στην σημερινή συνεδρίαση των ειδικών θα τεθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς έχει ξεκινήσει να καταγράφεται ενδοοικογενειακή διασπορά μαι μετάδοση του ιού στους εργασιακούς χώρους, κάτι που προκαλεί προβληματισμό.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Η συγκλονιστική κατάθεση της κοπέλας που έσωσε την 19χρονη – «Την πήρα αγκαλιά για να ηρεμήσει»