Μείωση των προσφυγικών ροών κατά 63% στο πρώτο εξάμηνο του 2021 σε σχέση με το 2020

Μειωμένες κατά 63% παρουσιάζονται οι προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές στις αφίξεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2020.
3'

Ωστόσο, οι ροές για τον Ιούνιο του 2021 σημείωσαν αύξηση κατά 38% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Επίσης, το πρώτο εξάμηνο του 2021 καταγράφεται θετικό ισοζύγιο αναχωρήσεων-αφίξεων, καθώς 6.003 άτομα αναχώρησαν με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτες χώρες, ενώ αφίχθηκαν 3.606. Τον Ιούνιο του 2021 σημειώθηκε και μείωση κατά 77% στους διαμένοντες στα νησιά και κατά 45% στους διαμένοντες στην ενδοχώρα, σε σχέση με πριν έναν χρόνο.

Οι εκκρεμότητες της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών σε έναν χρόνο μειώθηκαν κατά 42%, με τις εκκρεμείς αιτήσεις να αγγίζουν πλέον τις 59.945. Τα ποσοστά αναγνώρισης για το πρώτο εξάμηνο του 2021 ανήλθαν σε 54,8% σε πρώτο βαθμό και 8,9% σε δεύτερο βαθμό.

Σε ό,τι αφορά τη μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή, η κύρια χώρα προέλευσης των επενδυτών στην Ελλάδα είναι η Κίνα (70,5%) και ακολουθούν η Τουρκία (6,2%) και η Ρωσία (5,5%). Σύμφωνα με το σχετικό ενημερωτικό δελτίο, κατά την περίοδο της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό σημειώθηκε αύξηση των αιτήσεων αλλά και του αριθμού των μόνιμων αδειών επενδυτών και των μελών της οικογένειάς τους (αρχικές και ανανεώσεις), που ανέρχονται σε 28.675. Εξάλλου, συνολικά οι άδειες διαμονής πολιτών τρίτων χωρών σημείωσαν αύξηση κατά 25,1% τον Ιούνιο του 2021 σε σχέση με πριν έναν χρόνο.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε: «Προεκλογικά, υποσχεθήκαμε την ανάκτηση του ελέγχου του μεταναστευτικού και την υλοποίηση μίας αυστηρής αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής, που δε θα καθιστά τη χώρα μας, την πύλη εισόδου για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών. Βάλαμε δύο συγκεκριμένους στόχους. Πρώτον, την ουσιαστική μείωση των ροών και δεύτερον, τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα, έχουμε μειώσει κατά 63% τις αφίξεις στα νησιά μας, σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούνιο και έχουμε αποσυμφορήσει τα νησιά κατά 77%, χωρίς να αυξάνεται ο πληθυσμός στην ηπειρωτική Ελλάδα.

»Ο αριθμός των διαμενόντων στα νησιά είναι πλέον 7.758. Σε όλη τη χώρα, κλείσαμε δομές και από 121 που υπήρχαν συνολικά στη χώρα μας πέρυσι, έχουν μείνει 36, ενώ από 89.227 αιτούντες άσυλο τον Ιούνιο του 2020, έχουμε σήμερα, 49.200. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα σήμερα δε βιώνει πλέον μεταναστευτική κρίση. Απαιτείται ωστόσο συνέχιση της πολιτικής μας, εγρήγορση, διαρκής δράση και παρακολούθηση, ώστε αυτή η κατάσταση που βλέπουμε σήμερα όχι μόνο να παραμείνει διατηρήσιμη, αλλά να συνεχίσει να βελτιώνεται περαιτέρω».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Συναγερμός από τον δείκτη μεταδοτικότητας - Οι 7 προορισμοί που χτυπούν «καμπανάκι»