Στη Μύκονο τα πρώτα περιοριστικά μέτρα: Ποια άλλα νησιά βρίσκονται στο «κόκκινο»
Τα ανεξέλεγκτα ιδιωτικά κορονοπάρτι και οι συνωστισμοί σε σοκάκια, παραλίες και clubs φαίνεται ότι οδήγησαν την «πρωταθλήτρια στους εμβολιασμούς» Μύκονο στα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς το πρωί του Σαββάτου.
Η είδηση του νέου… lockdown προκάλεσε «παγωμάρα» τόσο στον δήμαρχο του νησιού, όσο και στους επιχειρηματίες οι οποίοι θεωρούν ότι τα νέα μέτρα είναι καταστροφικά για την τοπική οικονομία του νησιού.
O δήμαρχος του νησιού με μία μακροσκελή ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ζήτησε από την Πολιτεία να αναθεωρήσει την απόφασή της για τα περιοριστικά μέτρα στη Μύκονο.
«Η Πολιτεία πρέπει να αναθεωρήσει την άδικη αυτή απόφαση και να μην είναι οι Μυκονιάτες και οι επισκέπτες μας οι μόνοι σε όλη την Ελλάδα, που δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν το βράδυ και η Μύκονος το μόνο νησί που δεν θα ακούγεται μουσική», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουκάς.
Παράλληλα, οι νέοι περιορισμοί στη Μύκονο αποτέλεσαν και πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξυ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να επισημαίνει ότι «το lockdown στη Μύκονο είναι πιστοποιητικό παταγώδους αποτυχίας» και την Αριστοτελία Πελώνη να τον χαρακτηρίζει «ψεύτη» και να τονίζει ότι «το νησί δεν μπήκε σε νέο lockdown».
Τι ισχύει στη Μύκονο από το απόγευμα του Σαββάτου
1. Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
2. Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, αρχής γενομένης από τις 18:00 του Σαββάτου.
Τα μέτρα ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα 26/7 στις 06:00 το πρωί με ενδιάμεση επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης.
Ερχονται περιοριστικά μέτρα και σε άλλα νησιά;
Η Μύκονος δεν είναι αυτή τη στιγμή η μόνη περιοχή στη χώρα που έχει εντυπωσιακά ποσοστά εμβολιασμών αλλά αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στον επιδημιολογικό χάρτη της Ελλάδας.
Εκτός από τη Μύκονο, στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών έχουν μπει πέντε νησιωτικές περιοχές της χώρας, στις οποίες παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Συγκεκριμένα τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού παρουσιάζουν αύξηση άνω του 500%.
Αυτές είναι:
- η Πάρος
- η Ίος
- η Σαντορίνη
- το Ρέθυμνο
- το Ηράκλειο
Μόνο το Σάββατο στην Κρήτη, που τις τελευταίες ημέρες παρουσίασε έξαρση περιστατικών, ανακοινώθηκαν συνολικά 258 κρούσματα ( 111 νέα στο Ηράκλειο, 63 στο Ρέθυμνο, 61 στα Χανιά και 23 στο Λασίθι).
O Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων και καθηγητής λοιμωξιολογίας και Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, μίλησε στην τηλεόραση του Mega για τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή στη Μύκονο εξηγώντας ότι η απόφαση αυτή δεν ήταν εισήγηση της Επιτροπής. Παράλληλα διευκρίνισε ότι υπάρχει διαρκής εισήγηση της επιτροπής για τις περιοχές που βρίσκονται στα όρια.
Συγκεκριμένα, επεσήμανε πως «δεν πρόλαβε η Επιτροπή να συνεδριάσει επ’ αυτού» και συμπλήρωσε ότι υπάρχει συνεχής εισήγηση των ειδικών για κάθε περιοχή που θα μπει στο «πορτοκαλί», ή στο «κόκκινο».
Σε ερώτηση για το εάν αναμένονται ανάλογα μέτρα και σε άλλες περιοχές, απάντησε: «Η εικόνα είναι ανησυχητική. Έχουμε αύξηση κρουσμάτων αυτό που λέμε το ξεκίνημα του τέταρτου κύματος. Η μέση ηλικία είναι χαμηλά, σχετίζεται με την άρση των μέτρων και τη μεγάλη κινητικότητα που υπάρχει από τις νέες ηλικίες, την ξεγνοιασιά και τη ροπή που υπάρχει στη διασκέδαση. Αυτό είναι απόλυτα λογικό, υπήρχε εγκλεισμός για τόσο μεγάλο διάστημα.
Το νέο στέλεχος έχει μεταδοτικότητα τριπλάσια ή και τετραπλάσια. Έχουμε μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που κολλάνε από αυτό το στέλεχος. Όλα αυτά οδήγησαν σε αυτήν την έξαρση, που χαρακτηρίζει αυτές τις ηλικίες. Υπάρχει πιθανότητα, όπου κυκλοφορούν αυτές οι ηλικίες, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να αυξηθούν τα νούμερα».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης
Ραγδαίες εξελίξεις στη Φολέγανδρο: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο σύντροφος της 26χρονης Γαρυφαλλιάς