Ανησυχία για πιθανή «έκρηξη» των κρουσμάτων τον Αύγουστο με το μεγάλο «κύμα» των εκδρομέων
Το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ τριμήνου στα κρούσματα της Τρίτης με 3.565 μολύνσεις σε όλη τη χώρα σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα δημιουργούν «πονοκέφαλο» ιδιαίτερα ενόψει του μεγάλου «κύματος» των εκδρομέων που θα... ξεχυθούν στα νησιά όλης της χώρας τον Αύγουστο.
Την ίδια στιγμή οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και κάνουν λόγο ακόμα και για 10.000 κρούσματα τον Αύγουστο χωρίς μέτρα. H μετάλλαξη «Δέλτα» συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα, καθώς σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ανιχνεύτηκαν 760 νέα κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη κορονοϊού, εκ των οποίων τα 466 αφορούν το στέλεχος Delta.
Αναφορικά με τη Μύκονο, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες στο Newsbomb.gr ότι η ημερομηνία της άρσης του lockdown θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα στο νησί. «Τα μέτρα ισχύουν μέχρι Δευτέρα. Αν δεν επιδεινωθεί η κατάσταση μέχρι τότε θα αρθούν», τόνισαν οι ίδιες πηγές. «Είναι νωρίς ακόμα να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των περιορισμών, ωστόσο διαφαίνεται πως η εικόνα βελτιώνεται».
Η διασπορά του ιού ωστόσο σε τουριστικές νησιωτικές περιοχές ανησυχεί τους ειδικούς και τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να δούμε lockdown τύπου Μυκόνου στα «πορτοκαλί» νησιά.
Είναι ενδεικτικό ότι τα μοναδικά νησιά που δεν εμφανίστηκαν στην έκθεση του ΕΟΔΥ για την Τρίτη ήταν οι ΠΕ Κέας-Κύθνου, Καρπάθου, Ιθάκης και Θάσου. Αντίθετα προβληματισμό προκάλεσε η καταγραφή 36 κρουσμάτων στα νησιά του Αργοσαρωνικού ένας αριθμός που προέκυψε για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα αξιολογούνται καθημερινά, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να είναι έτοιμοι να παρέμβουν όταν κριθεί απαραίτητο.
Μεταξύ των περιορισμών που βρίσκονται στο τραπέζι είναι οι εξής:
- Υποχρεωτικό έξτρα διαγνωστικό τεστ (εκτός από τα ήδη προβλεπόμενα) για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους στον τουρισμό - Δυνατότητα στον εργοδότη να αποσύρει όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους από θέσεις εργασίας με στενή επαφή με το κοινό στα ξενοδοχεία και μετακίνησή τους σε άλλα πόστα.
- Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.
- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως οργανωμένα πάρτυ, πανηγύρια, λαϊκές αγορές
- Απαγόρευση μουσικής όλο το εικοσιτετράωρο
- Απαγόρευση κυκλοφορίας την νύχτα
- Μείωση του μέγιστου αριθμού ατόμων στην εστίαση από τα 10 στα 4 και κατ’ εξαίρεση 6, εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού.
Στη «δίνη» του επιδημικού κύματος η Κρήτη
Ιδιαίτερα σοβαρή παραμένει η Κρήτη με 334 θετικές διαγνώσεις. Συγκεκριμένα στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, περιλαμβάνονταν 153 περιστατικά της Covid-19 στο Ηράκλειο, 94 στο Ρέθυμνο, 52 στα Χανιά και 35 στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.
Στην «πορτοκαλί» Σαντορίνη καταγράφηκαν 58 νέες λοιμώξεις. Στη Ρόδο τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 48, στη Μύκονο 37, στην Πάρο 34, στην Κέρκυρα 27, στη Ζάκυνθο 11, στη Λευκάδα 8 και στην Κεφαλονιά 8.
Στον χάρτη του ΕΟΔΥ για την Τρίτη και η Κως με 19 νέες λοιμώξεις, η Χίος με 16, η Μυτιλήνη με 12, η Μήλος με 8, η Νάξος με 7, η Σύρος με 5, η Κάλυμνος με 4, οι Άνδρος, Λήμνος και Σποράδες με 3, η Σάμος με 2 και η Τήνος με 1 λοίμωξη.
Ενδεικτικό της κρίσιμης κατάστασης και το στοιχείο ότι στον πολύ μεγάλο αριθμό τεστ που διεξήχθησαν το προηγούμενο 24ωρο (89.521) ο δείκτης θετικότητας έφτασε μια ανάσα από τον συναγερμό του 4% (3,98%).
«Καμπανάκι» από Θωμαΐδη – Γιαμαρέλλου για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων
Το πρωί της Τετάρτης, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης και η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου, μίλησαν για την ραγδαία διασπορά του ιού στην χώρα μας και τη μετάλλαξη «Δέλτα».
Ο κ. Θωμαΐδης είπε χαρακτηριστικά ότι «όπως φαίνεται από την επιδημιολογία λυμάτων και από την αύξηση του ιικού φορτίου τα κρούσματα στην Αττική θα είναι πάνω από 1.500-1.800 σύντομα ακόμα και μέσα σε αυτή την βδομάδα ενώ στην επικράτεια πάνω από 3.000 χιλιάδες ανάλογα τα τεστ που γίνονται».
Ακόμη, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας τόνισε ότι αυτή η ραγδαία διασπορά μπορεί να οδηγήσει σε πάνω 4000 κρούσματα σύντομα καθώς όπως εξήγησε αυτό που βλέπουν από τα λύματα και το δίκτυο επιδημιολογίας δειγμάτων του ΕΟΔΥ είναι ότι σε όλη την επικράτεια υπάρχει απότομή σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου σε αυτά ειδικά σε περιοχές όπως την Κρήτη, την Αττική την Πελοπόννησο, τα Γιάννενα, την Θεσσαλονίκη, την Λάρισα, Αλεξανδρούπολη κλπ.
Παράλληλα, η κα Γιαμαρέλλου επεσήμανε ότι αν διστάζουμε να εμβολιαστούμε και αν ξεχάσουμε τα μέτρα προφύλαξης όπως τις μάσκες μπορεί να έχουμε πάνω από 10.000 κρούσματα την ημέρα. «Ένα τέτοιο σενάριο δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε αλλά να το προλάβουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενη στην μετάλλαξη «Δέλτα» είπε πως σύμφωνα με δεδομένα από το ειδικό κέντρο που υπάρχει στην ακαδημία Αθηνών σε πάνω από 1000 δείγματα τα 466 ήταν το ινδικό στέλεχος δηλαδή η μετάλλαξη Δ, στα 200 εξακολουθούσε να υπάρχει το βρετανικό ενώ στα 90 υπήρχε το στέλεχος της Νότιας Αφρικής.
Επίσης, σημείωσε πως το στέλεχος αυτό εμφανίζει «ανοσολογική διαφυγή». Αυτό σημαίνει ότι ι κάποιος που έχει νοσήσει μπορεί ξανακολλήσει λόγω αυτού του στελέχους, αυτό να κάνει μια πολύ μικρή μετάλλαξη, να διαιωνίζεται και από εκεί και πέρα να το κολλάει στους ευάλωτους.
Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα εξηγεί πως είναι λάθος η προσέγγιση κάποιος να σκεφτεί ότι ακόμα και και αν το 70% του πληθυσμού εμβολιαστεί μέχρι τέλος Αυγούστου την γλιτώσαμε.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Από τα Σεπόλια, στην κορυφή του NBA - Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr