Κρήτη: Συναγερμός στο ΠΑΓΝΗ - Πάνω από δύο εισαγωγές παιδιών με κορονοϊό σε κάθε εφημερία

Αύξηση στις νοσηλείες παιδιών με λοίμωξη από κορονοϊό παρατηρείται στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου μετά την επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα», αποδεικνύοντας ότι τα παιδιά δεν είναι άτρωτα.
3'

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη η παιδοπνευμονολόγος, δ/ντρια ΕΣΥ στην Παιδιατρική Κλινική Ενη Μιχαηλίδου εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία που προκαλούν τα περιστατικά μικρών ασθενών που 4-6 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη εμφανίζουν πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, με πολύ υψηλή θνητότητα. Ήδη στην Παιδιατρική Κλινική τρία τέτοια περιστατικά αντιμετωπίστηκαν, ευτυχώς με επιτυχία.

«Σε κάθε γενική εφημερία του Νοσοκομείου εισάγουμε με λοίμωξη από κορoνοϊό δύο έως τρία παιδάκια, από νεογνά έως 16 ετών. Τα στοιχεία της Κλινικής μας αλλά και των υπόλοιπων Παιδιατρικών Κλινικών της χώρας δείχνουν αύξηση των νοσηλευόμενων παιδιών, που ευτυχώς τα περισσότερα αναρρώνουν με επιτυχία» ανέφερε η κα. Μιχαηλίδου.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, παρατηρείται μια προϊούσα αύξηση στις νεότερες ηλικίες, ειδικά στα παιδιά, καθώς τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι τους τελευταίους μήνες, 43.000 παιδιά 0-17 ετών νόσησαν και τρία πέθαναν ενώ στις ηλικίες 18-39 νόσησαν 160.000 άνθρωποι και καταγράφηκαν 90 θάνατοι.

Η μετάλλαξη «Δέλτα», πιο μεταδοτική έως 70% από τη βρετανική «Άλφα», απαιτεί εμβολιασμό άνω του 80% του πληθυσμού για να χτιστεί ικανό τείχος προστασίας. «Μόλις και με τα βίας αγγίζουμε το 50% οπότε πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας γιατί η μετάλλαξη «Δέλτα» χτυπά κυρίως ανοσοκατασταλμένους, ανεμβολίαστους και παιδιά, που αποτελούν την πλειοψηφία των νοσηλευόμενων» ανέφερε η κα. Μιχαηλίδου τονίζοντας ότι «αυτοί που πρέπει πρωτίστως να πειστούν για τον εμβολιασμό είναι οι αναβλητικοί ενήλικες και κυρίως τα άτομα που έχουν πληγεί από έναν άλλο ιό, αυτόν της παραπληροφόρησης. Αν δεν αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού των ενηλίκων, πιστέψτε με πως όταν ανοίξουν τα σχολεία θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα καθώς θα κολλήσουν όλα τα παιδιά που θα μεταφέρουν τον ιό στα σπίτια τους με τον ανάλογο αντίκτυπο στο σύστημα υγείας».

Η ίδια εξέφρασε, παράλληλα, την ανησυχία της καθώς ένα στα εκατό πενήντα παιδιά που θα αρρωστήσουν από κορωνοιό θα παρουσιάσει πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C). Εμφανίζεται 4-6 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη προσβάλλοντας την καρδιά, τους πνεύμονες, τα νεφρά, τον εγκέφαλο, το δέρμα, τα μάτια και το γαστρεντερικό σύστημα.

«Εκδηλώνεται με πολύ σοβαρά συμπτώματα, μια προθανάτιος κατάσταση με πολύ υψηλή θνητότητα. Το 50% των παιδιών θα νοσηλευτεί σε ΜΕΘ και 2-5% τελικά θα καταλήξει. Στην Κλινική μας το τελευταίο εξάμηνο έχουμε ήδη νοσηλεύσει με τέτοιο σύνδρομο τρία παιδιά 8-16 ετών, ευτυχώς επιτυχώς» ανέφερε η κα Μιχαηλίδου επισημαίνοντας ότι ενώ μας απασχολούν οι απώτερες συνέπειες του εμβολιασμού, που στα παιδιά έχει 100% αποτελεσματικότητα και κάλυψη σε μεγάλο ποσοστό ακόμα και με τη πρώτη δόση, δεν μας απασχολούν οι απώτερες συνέπειες από τη λοίμωξη με κορωνοιό, που είναι πολύ βαρύτερες.

Γι’ αυτό και τα παιδιά που έχουν νοσηλευτεί στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ελέγχονται καρδιολογικά ανά τακτά διαστήματα για τυχόν παρενέργειες της λοίμωξης. «Θα έχουμε εκπλήξεις στο μέλλον σχετικά με τα παιδιά και τoν covid. Ας μην ξεχνάμε και την παχυσαρκία των εφήβων στην οποία είμαστε πρωταθλητές και η οποία αποτελεί επιπρόσθετο και πολύ σημαντικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από covid σε όλες τις ηλικίες» υπογράμμισε η κα Μιχαηλίδου ξεκαθαρίζοντας επίσης ότι ο εμβολιασμός στα παιδιά με το εμβόλιο covid δεν αναιρεί το σχήμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών και δεν απαιτείται μεσοδιάστημα 14 και πλέον ημερών.


Πηγή: creta24

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φώφη Γεννηματά στο Νewsbomb.gr: Όλοι γνωρίζουν ότι δεν θα γίνω ορντινάτζα κανενός