Λιμάνι Πειραιά: 20.000 φεύγουν κάθε μέρα, «στοπ» σε 400 – Ταξιδεύει και ο Πλακιωτάκης

Μεγάλη κίνηση από τα ξημερώματα της Παρασκευής στο λιμάνι του Πειραιά – Καθημερινά φεύγουν 20.000 άνθρωποι κατά μέσο όρο ενώ σε 400 υπολογίζονται αυτοί που καθημερινά δεν έχουν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα – Ταξιδεύει και ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης
ΙΝΤΙΜΕ
4'

Το αδιαχώρητο από τα ξημερώματα της Παρασκευής στο λιμάνι του Πειραιά καθώς συνεχίζεται το κύμα εξόδου για το φετινό καλοκαίρι με το λιμενικό να υπολογίζει ότι καθημερινά αναχωρούν από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας περίπου 20.000 άτομα.

«Είναι μια δύσκολη μέρα, είμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και η κίνηση κορυφώνεται. Καθημερινά περίπου 20.000 επιβάτες αποπλέουν από το λιμάνι του Πειραιά. Το πρώτο 20ήμερο του τρέχοντος έτους έχουν αναχωρήσει από τον Πειραιά συνολικά 420.000 επιβάτες, 120.000 περισσότεροι από το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αυτή τη στιγμή μόνο από αυτή την πύλη φεύγουν ταυτόχρονα τρία πλοία. Το θετικό είναι ότι ο κόσμος έχει ακούσει τις παραινέσεις μας και έρχεται νωρίτερα, ώστε να γίνουν και οι έλεγχοι», δήλωσε στο MEGA ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Κοκκάλας.

Σύμφωνα με τον ίδιο «καθημερινά περίπου 400 άτομα σε όλα τα λιμάνια της χώρας δεν επιβιβάζονται γιατί δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα. Συνολικά από την ημέρα που το Λιμενικό Σώμα ανέλαβε τη διαδικασία των ελέγχων, 4.600 επιβάτες δεν έχουν επιβιβαστεί».

Στο λιμάνι του Πειραιά βρέθηκε για να ταξιδέψει και ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Βλέπω ότι ο κόσμος είναι ενημερωμένος. Η μεγάλη πλειοψηφία ταξιδεύει με τα απαραίτητα έγγραφα. Οι έλεγχοι είναι του Λιμενικού είναι εξονυχιστικοί» δήλωσε αρχικά ο κ. Πλακιωτάκης.

Ο ίδιος κάλεσε σε πιστή τήρηση των μέτρων καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού «γιατί έτσι προστατεύουμε όχι μόνο τους εργαζομένους στα πλοία αλλά και τις οικογένειές μας».

Κάλεσε, τέλος, τους Λιμενικούς «αλλά και το σύνολο της κοινωνίας να εμβολιαστεί για να χτιστεί το τείχος ανοσίας»

Πώς ταξιδεύουμε από και προς τα νησιά

Οι ταξιδιώτες πρέπει, κατά την επιβίβασή τους στο πλοίο, να προσκομίσουν σχετική βεβαίωση με αρνητική διάγνωση είτε σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR, που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για τη νόσο COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Παράλληλα, δεκτά είναι τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδίδονται 30 ημέρες ύστερα από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες έπειτα από αυτόν, καθώς και οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ε.Ε. (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19) καθώς και τρίτων χωρών είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή.
Προκειμένου να θεωρηθεί κάποιος εμβολιασμένος, πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου (εάν απαιτείται από το σκεύασμα).

Επιπλέον, όλοι οι ενήλικοι ταξιδιώτες, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι για τη νόσο COVID-19, οφείλουν να έχουν συμπληρώσει τη Δήλωση Υγείας.

Δείτε ΕΔΩ τη Δήλωση Υγείας.

Από τις ως άνω υποχρεώσεις εξαιρούνται:

- Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test),

- Οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού,

- Οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρου-Γαλατά Τροιζηνίας, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

- Οι ανήλικοι από δώδεκα (12) έως δεκαεπτά (17) ετών οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τι σκέφτονται στην κυβέρνηση μετά το Lockdown της Μυκόνου;