Κορονοϊός: Σαρώνει η μετάλλαξη «Δέλτα» στη Βόρεια Ελλάδα – Χτυπά και παιδιά κάτω των 10 ετών

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η μετάλλαξη Δέλτα βρίσκει πρόσφορο έδαφος στις νεότερες ηλικίες και στους εφήβους, σημειώνοντας ότι δεν θα αργήσει να περάσει και στους ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας.

Βόρεια Ελλάδα μετάλλαξη Δέλτα
INTIME/Χήρας Αχιλλέας
4'

Οι επιστήμονες εμφανίζονται εξαιρετικά ανήσυχοι με την τάση επικράτησης του στελέχους της μετάλλαξης Δέλτα στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο κορονοϊός διασπείρεται με μεγάλη ταχύτητα ανάμεσα στους νέους με μέση ηλικία τα 20 έτη, ενώ υπάρχουν ιδιαίτερα πολλά κρούσματα σε ανήλικους, από 10 έως 19 ετών.

Επιπλέον, προειδοποιούν ότι η μετάλλαξη Δέλτα βρίσκει πρόσφορο έδαφος στις νεότερες ηλικίες και στους εφήβους, σημειώνοντας ότι δεν θα αργήσει να περάσει και στους ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας.

Το ζήτημα της διασποράς απασχόλησε και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαπιστώνοντας πως καταγράφεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

Στο θέμα αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης και Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε ότι η εικόνα σε αυτές τις περιοχές θυμίζει την επιθετική έξαρση που είχε παρατηρηθεί πριν από τρεις εβδομάδες στον Νότιο Τομέα των Αθηνών.

Συγκεκριμένα ζήτησε από τους πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση, να τηρούν τα μέτρα και να εμβολιαστούν:

«Όλοι οι ενήλικες της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής -και ιδιαίτερα οι ανεμβολίαστοι- να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να κάνουν χρήση των γνωστών μέτρων ατομικής προστασίας όταν έρχονται επαφή με εφήβους και νεαρούς ενήλικες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τάση επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα σε όλη τη Μακεδονία

Η τάση επικράτησης της ινδικής μετάλλαξης Δέλτα σημειώνεται σε πολλές περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα, στις 8 από 13 Περιφερειακές Ενότητες.

Ωστόσο, φαίνεται πως σε ολόκληρη την Μακεδονία καταγράφονται ποσοστά που ξεπερνούν το 50% ή ακόμα και το 75% των μεταλλαγμένων κρουσμάτων, έναντι της βρετανικής Άλφα μετάλλαξης που διαρκώς υποχωρεί.

Δείτε χαρακτηριστικά τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες ο ΕΟΔΥ, από το Δίκτυο Επιτήρησης των Μεταλλάξεων του SARS-CoV-2. Στην πρώτη στήλη εμφανίζονται τα ποσοστά της μετάλλαξης Δέλτα και στη δεύτερη στήλη, αυτά της μετάλλαξης Άλφα

Η προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού CDC για τη μετάλλαξη Δέλτα και τα παιδιά

Από τις αρχές Ιουλίου, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση για τις επιπτώσεις της αυξημένης μεταδοτικής ικανότητας των νέων μεταλλάξεων και ειδικά της Δέλτα.

Κι ενώ οι μεγάλες ταχύτητες της διασποράς αφορούν όλες τις ηλικίες, όπως τονίζουν οι επιστήμονες του CDC, τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί μπορεί να αποτελέσουν «ιδιαίτερο στόχο» για τον ιό.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Σε περιοχές όπου ένα αυξανόμενο ποσοστό ενηλίκων εμβολιάζονται πλήρως κατά του COVID-19, αλλά τα παιδιά δεν εμβολιάζονται, μπορεί να αναμένεται ότι τους επόμενους μήνες όλο και μεγαλύτερα ποσοστά αναφερόμενων περιπτώσεων SARS-CoV-2 θα είναι μεταξύ των παιδιών».

Κι ενώ τα παιδιά ηλικίας 1-18 ετών έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας, σοβαρής ασθένειας που απαιτεί εντατική νοσοκομειακή περίθαλψη και θάνατο από όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες, «η ακριβής επιβάρυνση του COVID-19 και οι μακροπρόθεσμες συνέπειές της στον παιδιατρικό πληθυσμό δεν έχουν ακόμη καθοριστεί και αποτελούν προτεραιότητα για περαιτέρω έρευνα».

Ανησυχία και για τους ηλικιωμένους στην ηπειρωτική Ελλάδα

Την ίδια ώρα, υπάρχει ανησυχία όχι μόνο για τις μικρές ηλικίες, αλλά και για τους ηλικιωμένους που ζουν σε ορεινές περιοχές της χώρας. Εκεί η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων εμφανίζεται υψηλότερη από την υπόλοιπη Ελλάδα. Την ίδια στιγμή είναι σημαντικά χαμηλά και τα εμβολιαστικά ποσοστά, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της επικράτειας.

Η κ. Παπαευαγγέλου επισήμανε τον πολύ σημαντικό κίνδυνο στις περιοχές αυτές να αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων ανάμεσα σε ευάλωτους συνανθρώπους μας, καθώς όπως είπε, μέσα στον Αύγουστο θα τους επισκεφθούν νεότεροι από τις μεγαλουπόλεις.

«Έκκληση, λοιπόν, οι ενήλικες αυτοί να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν, όσο είναι ακόμα καιρός», ανέφερε.

Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει από όλους τους νέους που θα επιστρέψουν στα σπίτια τους από τα νησιά. Κάποιοι από αυτούς ενδέχεται να μεταδώσουν τον ιό στους μεγαλύτερους, γονείς και παππούδες.

«Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για μια εβδομάδα μετά την επιστροφή τους στις μεγαλουπόλεις, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό για να μην αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης στο περιβάλλον τους και παράλληλα να χρησιμοποιούν επιμελώς τα μέτρα ατομικής προστασίας και κυρίως την μάσκα στις επαφές τους με ευάλωτα άτομα του περιβάλλοντος», κατέληξε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, κα. Παπαευαγγέλου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χαμός σε λιμάνια, ΚΤΕΛ, αεροδρόμια: Εγκαταλείπουν την Αθήνα οι αδειούχοι του Αυγούστου

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή