Μαμαλάκης στο Newsbomb.gr: Η ανταλλαγή της μαγειρικής είναι πλούτος γνώσεων και συναισθημάτων
Ο Ηλίας Μαμαλάκης είναι ένας σπάνιος άνθρωπος, που αγαπάει την τέχνη του και του αρέσει να μοιράζεται τα μυστικά της ελληνικής γαστρονομίας με τον κόσμο καθώς θεωρεί πως η παράδοση και ο πολιτισμός πρέπει να διαδίδονται και να εξελίσσονται.
Ο ίδιος μιλά στο Newsbomb.gr με αφορμή μια ακόμη τιμητική διάκριση του. Εδώ και λίγες ημέρες ανακηρύχθηκε επίτιμος πολίτης Μήλου, μια ακόμη αναγνώριση, μια ακόμη δικαίωση για την ενασχόληση του και την ανάδειξη της κυκλαδίτικης γαστρονομίας.
Κάνει λόγο για τις 156 εκπομπές του «Μπουκιά & Συχώριο». Για τον ίδιο είναι μια οπτική εγκυκλοπαίδεια της γαστρονομίας των τόπων που ταξίδεψε.
Ένας σεφ που σίγουρα έχει περάσει σε ένα άλλο επίπεδο, η μόρφωση του και η εκπαίδευση του είναι διακριτές από τις συνταγές του, τον τρόπο που εκφέρει τον λόγο. Μια λόγια απλότητα…
Πόσο βαθιά είναι η κυκλαδίτικη γαστρονομία, τι σας έχει σαγηνεύσει σε αυτήν;
«Η Κυκλαδίτικη γαστρονομία έχει μια απλότητα και βασίζεται αποκλειστικά στα προϊόντα των νησιών. Έχει μια βαθιά νοστιμιά και συνάμα είναι εξαιρετικά υγιεινή μια και έχει όλα τα χαρακτηριστικά της Μεσογειακής διατροφής».
Τι την ξεχωρίζει την γαστρονομία της Μήλου;
Κάθε νησί έχει μια ξεχωριστή γαστρονομία και μια ειδικότητα αν θέλετε. Όπως φέρ’ ειπείν η Νάξος έχει τα τυριά και την πατάτα της. Η Σαντορίνη τα ντοματάκια της και την άσπρη μελιτζάνα. Η Σίφνος τα ρεβίθια της και τα αμυγδαλωτά της. Όσο αφορά την Μήλο αυτό που σφραγίζει τη γαστρονομία της είναι ο λιαστός πελτές και τα αιγοπρόβια τυριά της, η αλευροσκορδαλιά, τα ζυμαρικά της και το καθαρό κρέας των αμνοεριφίων.
Η ζωή είναι ένα πιάτο, αλμυρό ή γλυκό ή η επιτυχία της είναι να συνδυάζει και τις δύο ακραίες αυτές γεύσεις;
Γεγονός, πάντα συνδυάζονται οι αλμυρές με τις γλυκές γεύσεις. Βέβαια όλη η Ελλάδα υστερεί στη ζαχαροπλαστική. Απλά γλυκά πιταράκια, μελιτίνια, καντηλάκια δηλαδή λίγο ζυμαράκι με τυρί και μέλι.
Την μαγειρική την κατακτούν ως τέχνη αυτοί που ξέρουν να αγαπούν και να σέβονται;
«Ο μάγειρας πρέπει να είναι παθιασμένος με την τέχνη του. η διεκπαιρεωτική μαγειρική έχει ένα μέτριο αποτέλεσμα. Αντίθετα ο μάγειρας που αγαπάει την τέχνη του θα δώσει ένα πολύ αξιόλογο αποτέλεσμα στη γεύση και στην εμφάνιση του φαγητού».
Η γαστρονομία αποτελεί ουσιαστικά ανταλλαγή πολιτισμικών απόψεων, εκφράσεων και τρόπων ζωής;
«Η μαγειρική είναι μέρος του πολιτισμού. Προηγούνται το τραγούδι και ο χορός, αλλά είναι αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού. Συχνά η ανταλλαγή γνώσεων με άλλους τόπους της μαγειρικής δημιουργεί ένα πλούτο, όχι μόνο γεύσεων, αλλά και συναισθημάτων».
Η κουλτούρα ενός λαού αποτυπώνεται στο καθημερινό του φαγητό;
«Ναι όντως η κουλτούρα ενός λαού αποτυπώνεται στο φαγητό του μια και χρησιμοποιεί τα προϊόντα του τόπου του τα οποία πολλές φορές καλλιεργεί ο ίδιος».
Μετράτε 156 τηλεοπτικές εκπομπές με 750 περίπου συνταγές από κάθε σημείο της Ελλάδας, τοπικές συνταγές, χωρίς παρεμβάσεις… είναι μια δυνατή απόπειρα οπτικοποίησης της ελληνικής γαστρονομίας… Δείχνει το βάθος του Πολιτισμού και των γνώσεων μας;
«Οι 156 εκπομπές του Μπουκιά & Συχώριο είναι μια οπτική εγκυκλοπαίδεια της γαστρονομίας των τόπων που ταξίδεψα. Πάντα υπάρχει ένας συνδυασμός με το τοπίο και την ιστορία του τόπου. Είναι μια εγκυκλοπαίδεια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές».
Πώς τρέφεται σήμερα η ελληνική οικογένεια; Υπάρχει μια τάση επιστροφής στο μαγειρεμένο σπιτικό φαγητό;
«Η ελληνική οικογένεια στα μεγάλα αστικά κέντρα διατρέφεται με πολύ απλοϊκό τρόπο. Ψητό ψάρι ή κοτόπουλο ή κρέας και σαλάτα, και σπανίως μπαίνει τσουκάλι στη φωτιά για ένα μαγειρευτό φαγητό. Αντίθετα στην επαρχία μαγειρεύουν κανονικότητα την κουζίνα του τόπου τους και τηρούν όλες τις παραδόσεις που έχουν σχέση με το φαγητό. Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει τάση επιστροφής στο μαγειρευτό λόγω έλλειψης χρόνου».
Οι άντρες πλέον δεν φοβούνται να φορέσουν ποδιά και να μπουν στην κουζίνα είναι μια εξέλιξη;
«Ναι, είναι γεγονός ότι οι άντρες τον τελευταίο καιρό μπαίνουν στην κουζίνα κυρίως στις αργίες που θέλουν να κάνουν μια επίδειξη των δυνατοτήτων τους στη μαγειρική. Το παλιό στερεότυπο «Ποτέ ο άντρας στην κουζίνα» έχει εκλείψει».
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα μεγάλο κύμα μικρών παραγωγών με εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά προϊόντα. Πιστεύετε ότι πλέον οι νέοι θα δώσουν ώθηση στον πρωτογενή τομέα;
«Είναι γεγονός ότι η μικρή βιοτεχνία τροφίμων ανθεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Οι παραγωγές είναι μικρές και διανέμονται τοπικά. Εάν μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο και να βγάλουν τα προϊόντα τους έξω από τον τόπο τους η ελληνική διατροφή θα βελτιωνόταν πολύ».
Τέλος, ποιος είναι ο Ηλίας Μαμαλάκης όταν δεν μαγειρεύει, διαβάζει; Περνάει το χρόνο του με τα αγαπημένα του πρόσωπα;
«Τούτο τον καιρό γράφω συνεχώς βιβλία. Το επόμενο βιβλίο μου που θα βγει στο τέλος του χρόνου είναι μια εγκυκλοπαίδεια για το ελληνικό τυρί. Ξοδεύω αρκετό χρόνο με την οικογένειά μου και κυρίως για τα δύο πολύ μικρά εγγόνια μου με τα οποία ασχολούμαι πολύ».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.