Πώς θα φύγουν 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το 2015
Τους τρόπους μέσω των οποίων θα γίνει η αποχώρηση 150.000 υπαλλήλων του Δημοσίου μέχρι το 2015 εξέθεσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο κ. Ρέππας μαζί με τον υφυπουργό, Παντελή Τζωρτζάκη, παρουσιάζοντας την εθνική στρατηγική για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, διατυπώθηκαν διαβεβαιώσεις ότι οι θέσεις του επιστημονικού προσωπικού του Δημοσίου θα διασφαλιστούν.
«Ουδείς κινδυνεύει να χάσει τη θέση του. Η μείωση του προσωπικού κατά 150.000 δεν έχει σχέση με τη μείωση του επιστημονικού προσωπικού» τόνισε ο κ. Ρέππας, προσθέτοντας ότι το Δημόσιο δεν θα στερηθεί των επιστημόνων, οι οποίοι θα αξιολογηθούν για να διαπιστωθεί αν είναι επαρκείς.
Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης διευκρίνισε ότι «οι μειώσεις προσωπικού θα γίνουν αφενός μέσω των συνταξιοδοτήσεων-αποχωρήσεων, μέσω της κατάργησης φορέων όταν έχουμε ιδιωτικοποίηση σε ένα φορέα, που το προσωπικό δεν θα μεταφερθεί στο Δημόσιο. Επίσης, μπορεί να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των συμβασιούχων, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν μέσα στο 2012, όταν οι υπηρεσίες που προσφέρουν θεωρείται πλέον ότι πρέπει να προσφερθούν από άλλη υπηρεσία ή το Κράτος δεν χρειάζεται να δραστηριοποιείται πλέον σε αυτούς τους τομείς».
Επίσης, ανέφερε ότι οι απολύσεις θα γίνουν όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και με τρόπο που εντάσσεται στη μείωση του προσωπικού κατά 150.000 ως το 2015.
Για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση
Σύμφωνα με τον κ. Ρέππα, στο παρελθόν υπήρχε έλλειμμα ηλεκτρονικής κυβέρνησης, την ώρα που χρειαζόμαστε «γρήγορες νίκες και πρακτικά αποτελέσματα».
Από την πλευρά του, ο Παντελής Τζωρτζάκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν έχει καταγραφεί η δημόσια περιουσία, αν και «λεφτά υπάρχουν και άνθρωποι υπάρχουν», καθώς επί χρόνια υπήρξε σπατάλη πόρων χωρίς αποτέλεσμα.