Φωτιές στην Ελλάδα: Αυτά είναι τα εναέρια μέσα που έχουν έρθει από το εξωτερικό

Φωτιά – Όλες οι ειδήσεις: Η Ελλάδα μαστίζεται από καταστροφικές πυρκαγιές και ήδη 21 εναέρια μέσα έχουν σπεύσει σε βοήθεια από χώρες του εξωτερικού.
Ρωσικά Ilyushin Il-76 θα φτάσουν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών
AP Images
9'

Πρωτοφανής πυρκαγιές έχουν καταστρέψει πάνω από 930.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων, κατοικίες, περιουσίες και έχουν προκαλέσει έναν πραγματικό όλεθρο στην Ελλάδα. Τα μέτωπα εδώ και μια εβδομάδα σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Λακωνία και άλλες περιοχές έκαναν το έργο της πυροσβεστικής και των εθελοντών να μοιάζει αδύνατο, με τη χώρα να έχει ζητήσει και να λαμβάνει βοήθεια από το εξωτερικό.

Τόσο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, όσο και άλλες χώρες μέσω διμερών συμφωνιών, έχουν σπεύσει να βοηθήσουν την Ελλάδα. Τόσο με προσωπικό όσο και με μέσα, εναέρια και μη. Στα εναέρια πέφτει το περισσότερο βάρος καθώς γίνεται μεγάλη συζήτηση για το αν και πότε επιχειρούν τα διαθέσιμα της χώρας και κάθε βοήθεια σε μια τέτοια μεγάλη μάχη είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Μάλιστα, χθες (09.08), επιβεβαιώθηκε πως η Ρωσία με εντολή του προέδρου της, Βλάντιμιρ Πούτιν, θα αποστείλει κι άλλη εναέρια βοήθεια στην Ελλάδα, πέρα από το θηριώδες Beriev Be-200 που επιχειρεί. Πέρα, όμως, από τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που θα φτάσουν από τη Μόσχα, στην Ελλάδα ήδη επιχειρούν κι άλλα εναέρια μέσα που φτάνουν στο σύνολο τα 21. Οι περισσότερες χώρες έχουν αποστείλει Canadair και Air-Tractor, ενώ οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει ένα αναγνωριστικό P-8.

Boeing P-8 Poseidon

Το αναγνωριστικό αεροσκάφος που στέλνουν οι ΗΠΑWikipedia

Το Boeing P-8 Poseidon (πρώην Multimission Maritime Aircraft ) είναι ένα αμερικανικό θαλάσσιο περιπολικό αεροσκάφος που αναπτύχθηκε και παράχθηκε από την Boeing Defense, Space & Security , τροποποιημένο από το 737-800ERX . Αναπτύχθηκε για το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών (USN).

Το P-8 λειτουργεί στον αντι-υποβρύχιο πόλεμο (ASW), στον επιφανειακό πόλεμο (ASUW) και στη ναυτιλιακή απαγόρευση . Είναι οπλισμένο με τορπίλες , αντιαρματικούς πυραύλους Harpoon και άλλα όπλα, μπορεί να ρίξει και να παρακολουθήσει sonobuoys και μπορεί να λειτουργήσει σε συνδυασμό με άλλα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος θαλάσσιας επιτήρησης Northrop Grumman MQ-4C Triton (UAV).

Το P-8 χρησιμοποιείται από το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών, το Ινδικό Ναυτικό , τη Βασιλική Αυστραλιανή Αεροπορία (RAAF) και τη Βασιλική Αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου (RAF). Έχει επίσης παραγγελθεί από τη Βασιλική Νορβηγική Αεροπορία (RNoAF), τη Βασιλική Αεροπορία της Νέας Ζηλανδίας (RNZAF) και το Ναυτικό της Δημοκρατίας της Κορέας (ROKN). Στην Ελλάδα στάλθηκε έτσι ώστε να βοηθήσει στην αναγνώριση των μετώπων και στον συντονισμό των ενεργειών πυρόσβεσης.

Canadair CL-415

Το γνωστό σε όλους Canadair, καταφτάνει και από άλλες χώρες.Wikipedia

Το Bombardier (πρώην Canadair) CL-415 (SuperScooper) είναι Καναδικό αμφίβιο αεροσκάφος, ειδικά σχεδιασμένο για ρόλους αεροπυρόσβεσης. Είναι το μόνο αεροσκάφος σχεδιασμένο και κατασκευασμένο αποκλειστικά για αυτόν τον ρόλο και βασίζεται στο CL-215 της ίδιας εταιρίας.

Το CL-415 έχει ικανότητα υδροληψίας μέχρι 6.140 λίτρων νερού από υδάτινες επιφάνειες (θάλασσες, λίμνες) που βρίσκονται κοντά στην περιοχή της πυρκαγιάς, το οποίο μπορεί να εμπλουτίσει με επιβραδυντικό αφρό και να το επιρρίψει στη φωτιά, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψει στην βάση του για ανεφοδιασμό. Επίσης .σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μπορεί να ρίχνει μεγάλες ποσότητες επιβραδυντικού υγρού, στα πρώτα στάδια της φωτιάς, αποτρέποντας την από το να βγει εκτός ελέγχου. Παράλληλα έγινε διαθέσιμη και μία έκδοση πολλαπλών ρόλων του CL-415 (CL-415MP) για χρήση ως αεροσκάφος έρευνας και διάσωσης ή ελαφρύ μεταγωγικό.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία άρχισε να παραλαμβάνει τα πρώτα CL-415 τον Ιανουάριο του 1999. Τα αεροσκάφη αρχικά εντάχθηκαν στην 383 Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης που είχε ως έδρα την 112 Πτέρυγα Μάχης, στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας, και το 2006 η Μοίρα μετεγκαταστάθηκε στην 113 Πτέρυγα Μάχης που εδρεύει στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Τα Ελληνικά CL-415 επιχειρούν αποστολές αεροπυρόσβεσης και έρευνας και διάσωσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ανάλογα αεροσκάφη διαθέτουν κι άλλες χώρες, και τα απέστειλαν ως βοήθεια στη χώρα μας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Air Tractor AT-802

Το Air-Tractor, ξεκίνησε ως γεωργικό αεροσκάφος, και έχει εξελιχθεί σε «εργαλείο» πυρόσβεσης.Wikipedia

ο Air Tractor AT-802 είναι ένα γεωργικό αεροσκάφος που μπορεί επίσης να προσαρμοστεί σε πυροσβεστικές ή ένοπλες εκδόσεις. Πέταξε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο του 1990 και κατασκευάζεται από την Air Tractor Inc. Το AT-802 φέρει μια χημική χοάνη μεταξύ του τείχους προστασίας του κινητήρα και του πιλοτηρίου . Στις ΗΠΑ, θεωρείται SEAT Τύπου ΙΙΙ, ή δεξαμενόπλοιο αέρα ενός κινητήρα.

Στην τυπική του διαμόρφωση, το αεροσκάφος χρησιμοποιεί συμβατικό εξοπλισμό προσγείωσης (δύο κύριους τροχούς και έναν τροχό ουράς). Ωστόσο, ένας αριθμός αεροσκαφών έχει μετατραπεί στη διάταξη εναέριου πυρόσβεσης Fire Boss , η οποία χρησιμοποιεί αμφίβια πλωτά Wipaire 10000 , έτσι ώστε να μπορεί να προσγειωθεί σε έναν παραδοσιακό διάδρομο ή σε νερό. Το Fire Boss μπορεί να συλλέξει νερό από λίμνη ή ποτάμι για χρήση σε φωτιά. Εκτός από τα 820 γαλόνια ΗΠΑ (3.100 λίτρα), τυποποιημένη δεξαμενή επιβράδυνσης ατράκτου , το Fire Boss μπορεί να έχει προαιρετικά δεξαμενές αφρού 35 γαλόνια ΗΠΑ (130 L) στους πλωτήρες. Οι λειτουργίες με εγκατεστημένα πλωτήρα έχουν αποδειχθεί ότι παράγουν ένα μικρότερο και στενότερο μοτίβο επιβράδυνσης πτώσης από τα τροχοφόρα AT-802. Αρκετές χώρες τα χρησιμοποιούν για δασοπυρόσβεση και έσπευσαν να στείλουν τα αεροσκάφη τους σε βοήθεια.

Ilyushin 76

Το ρωσικό μεγαθήριο που μπορεί να τραβήξει ως και 44 τόνους νερό.AP Images

Το Ilyushin Il-76 είναι ένα πολλαπλών χρήσεων τεσσάρων κινητήρων διπλής ροής αεροσκάφος, τύπου Airlifter. Σχεδιάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση, για πρώτη φορά ως εμπορευματικό φορτηγό το 1967, ως αντικατάσταση του Antonov An-12. Σχεδιάστηκε για να παραδίδει βαριά μηχανήματα σε απομακρυσμένες περιοχές με κακή εξυπηρέτηση. Οι στρατιωτικές εκδόσεις του Il-76 έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ως εναέρια δεξαμενόπλοια ανεφοδιασμού καυσίμων ή κέντρο διοίκησης. Έχουν επίσης παραχθεί εξειδικευμένα μοντέλα για εναέρια πυρόσβεση και εκπαίδευση μηδενικού G.

Πρόκειται για ένα αεροσκάφος που μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα ως και 850χλμ/ώρα, ενώ η πλήρης χωρητικότητα σε νερό φτάνει ακόμα και τους 44 τόνους, γεγονός που του επιτρέπει να κάνει πολλές ρίψεις ή λιγότερες σε μεγαλύτερη έκταση.

Mi-8

Το στρατιωτικό ελικόπτερο Mi 8 που έχει βρεθεί και στο παρελθόν στην Ελλάδα.AP Images

Το Mil Mi-8 είναι ένα μεσαίο ελικόπτερο δύο στροβίλων, αρχικά σχεδιασμένο από τη Σοβιετική Ένωση και τώρα παράγεται από τη Ρωσία. Εκτός από τον πιο συνηθισμένο ρόλο του ως ελικόπτερο μεταφοράς, το Mi-8 χρησιμοποιείται επίσης ως αεροπορικός σταθμός διοίκησης, ένοπλο οπλοστάσιο και πλατφόρμα αναγνώρισης. Μαζί με το σχετικό, πιο ισχυρό Mil Mi-17 , το Mi-8 συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο παραγόμενων ελικοπτέρων στον κόσμο, χρησιμοποιείται από περισσότερες από 50 χώρες. Από το 2015, όταν συνδυάστηκαν, τα δύο ελικόπτερα είναι το τρίτο πιο συνηθισμένο επιχειρησιακό στρατιωτικό αεροσκάφος στον κόσμο.

Το εν λόγω ελικόπτερο χρησιμοποιείται συχνά για κατάσβεση πυρκαγιών. Η μέγιστη ταχύτητά του μπορεί να φτάσει τα 250χλμ/ώρα, ενώ η χωρητικότητα φτάνει τους τέσσερις τόνους, που μπορεί να αυξηθεί σε επτά με τοποθέτηση ανάλογου κάδου πυρόσβεσης.

Το σύνολο των δυνάμεων που ήρθαν από το εξωτερικό

Συνολικά διατέθηκαν 21 εναέρια μέσα, 1.268 πυροσβέστες και 250 οχήματα.

Αναλυτικά οι ενισχύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, μέσα και εξοπλισμό, στο πλαίσιο της διεθνούς συνδρομής ήταν οι εξής:

Μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας:

- Κύπρος 2 αεροσκάφη αεροπυρόσβεσης τύπου Air-Tractor και μία ομάδα πεζοπόρου 40 ατόμων (άφιξη 4/8)

- Γαλλία 2 Canadair CL-415 (άφιξη 6/8), 1 Canadair CL-415 (άφιξη 7/8), 82 άτομα πεζοπόρο τμήμα (άφιξη 5/8). 1 επιπλέον πεζοπόρο με οχήματα (161 άτομα και 59 οχήματα αναμένονται 11/8)

- Κροατία 1 CL 415 (άφιξη 6/8)

- Σουηδία 2 αεροσκάφη αεροπυρόσβεσης τύπου Air-Tractor (άφιξη 6/8)

- Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 πυροσβεστικά οχήματα (άφιξη 7/8)

- Ισπανία 1 Canadair CL 415 (άφιξη 7/8)

- Τσεχία 13 οχήματα και 34 άτομα πεζοπόρο τμήμα (άφιξη 8/8)

- Πολωνία πεζοπόρο τμήμα 143 ατόμων με 46 οχήματα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 9/8)

- Σλοβακία πεζοπόρο τμήμα 75 ατόμων με 30 οχήματα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 9/8)

- Γερμανία 2 πεζοπόρα τμήματα 221 ατόμων με 46 οχήματα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 10/8 και 11/8)

- Αυστρία πεζοπόρο τμήμα 36 ατόμων με 15 οχήματα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 10/8)

- Ευρωπαϊκή Επιτροπή Σύνδεσμος (1 άτομο) στην έδρα της ΓΓΠΠ (αφίχθη 6/8)

Διμερώς:

- ΗΠΑ 1 P-8 αναγνωριστικό αεροσκάφος

- Ρωσία 2 αεροσκάφη Ilyushin 76, 2 ελικόπτερα Μi8

- Ουκρανία 100 πυροσβέστες (άφιξη 6/8)

- Ισραήλ 16 πυροσβέστες (άφιξη 6/8) και 2 αεροσκάφη αεροπυρόσβεσης τύπου Air-Tractor (άφιξη 10/8)

- Ελβετία 3 ελικόπτερα (άφιξη 7/8)

- Αίγυπτος 2 ελικόπτερα (άφιξη 7/8)

- Ηνωμένο Βασίλειο μια ομάδα πεζοπόρου 21 ατόμων (άφιξη 8/8)

- Σερβία 34 πυροσβέστες και 13 οχήματα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 8/8), 3 ελικόπτερα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 9/8)

- Κουβέιτ 40 πυροσβέστες και εξοπλισμός (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 9/8)

- Κατάρ 66 πυροσβέστες και 3 οχήματα (άφιξη 8/8), 66 άτομα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 9/8)

- Μολδαβία 25 πυροσβέστες και 4 οχήματα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 10/8)

- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 1 ελικόπτερο (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 10/8) και εξοπλισμός (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 13/8)

Σημειώνεται ότι η υποδοχή της διεθνούς βοήθειας πραγματοποιείται με μέριμνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωση της η Πολιτική Προστασία στο πλαίσιο της συνδρομής που ήδη δέχεται η χώρα σε εναέρια μέσα, οχήματα και ανθρώπινο δυναμικό, πραγματοποιήθηκε δωρεά 4 μισθωμένων ελικοπτέρων Bell 214-Β1 από τον όμιλο Μυτιληναίου με διάθεση στην Πολιτική Προστασία για τις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος και για τις επόμενες 60 ημέρες, μια εξαιρετικά, όπως επισημαίνει η ΓΓΠΠ, «σημαντική πρωτοβουλία για την ενίσχυση του εναέριου στόλου της χώρας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιές Ελλάδα: Σε ποιους έστειλε μήνυμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης