Οι τάσεις του 2021: Τι σπουδάζουν οι νέοι στον κόσμο σήμερα
Ο κόσμος μας συνεχώς αλλάζει, η τεχνολογία κάνει θαύματα και μετατρέπει την καθημερινότητά μας σε… φαντασία, ενώ συνεχώς προκύπτουν νέες ανάγκες που αντικαθιστούν παλαιότερες ή συνυπάρχουν με εκείνες που η ανθρωπότητα, η πρόοδος και η επιστήμη δεν έχουν κατορθώσει να ικανοποιήσουν. Η κοινωνική πρόοδος και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν διαμορφώνουν ουσιαστικά την επαγγελματική ζήτηση, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το 2021 άλλαξαν πάρα πολλά στον κόσμο, όπως τον γνωρίζαμε. Ο απόηχος της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και η κλιματική κρίση που πλέον αντιμετωπίζεται από την Ευρώπη ειδικά, ως επιτακτική ανάγκη, θέτουν τις βάσεις για να αναδειχθούν οι νέες ανάγκες της κοινωνίας. Με αυτά τα δεδομένα προκύπτουν αλλαγές στη ζήτηση της αγοράς εργασίας, με νέες ειδικότητες να σκαρφαλώνουν στην κορυφή και πολλές παραδοσιακές επιλογές να παραγκωνίζονται ήδη.
Το οικονομικό τμήμα του οργανισμού US News & Report, στη λίστα με τα «επαγγέλματα του 2021» κατατάσσει πρώτους τους «βοηθούς γιατρών». Ένας βοηθός γιατρού, physician assistant, είναι εκείνος που κάνει την πρώτη διάγνωση, αναλαμβάνει να ολοκληρώσει σωστά τη θεραπεία, βοηθάει στα χειρουργεία και άλλα. Σύμφωνα με την έρευνα του περιοδικού, αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ ένας βοηθός γιατρού μπορεί να αμείβεται με περισσότερα από 100.000 δολάρια τον χρόνο, ενώ η ζήτηση κυμαίνεται στις 39.000 θέσεις εργασίας. Οι προγραμματιστές λογισμικού βρίσκονται στη δεύτερη θέση, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν οι γενικοί γιατροί και δύο ειδικότητες από τα λεγόμενα παραϊατρικά επαγγέλματα: Εξειδικευμένοι νοσηλευτές και Managers ιατρικών και υγειονομικών υπηρεσιών. Η δεκάδα με τα περιζήτητα επαγγέλματα από εκεί και κάτω έχει ως εξής: Στατιστικολόγοι, λογοθεραπευτές, αναλυτές δεδομένων, οδοντίατροι και κτηνίατροι.
Αντίστοιχη έρευνα παρουσιάζει και το Career Fitter, καταξιωμένος ιστότοπος επαγγελματικών συμβουλών. Σε μεγάλο θέμα του με τίτλο: «Αυτές οι 12 επιλογές είναι η καλύτερη ευκαιρία επαγγελματικής αποκατάστασης» αξιολογεί στην πρώτη θέση τους τεχνικούς ανεμογεννητριών, για τους οποίους εκτιμά πως η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 61% το επόμενο διάστημα. Στη δεύτερη θέση έρχονται οι ανώτεροι νοσηλευτές, εκείνοι δηλαδή που έχουν κάποια συγκεκριμένη εξειδίκευση και μπορούν να παράσχουν υπηρεσίες όπως μιας μαίας, για παράδειγμα. Στον τομέα αυτό, η εκτίμηση είναι για αύξηση ζήτησης στο 52%. Στην πρώτη πεντάδα των επαγγελμάτων που θα καταγράψουν αύξηση ζήτησης είναι ακόμα οι τεχνικοί φωτοβολταϊκών (51%), οι βοηθοί εργοθεραπευτών (35%) και οι στατιστικολόγοι (35%). Τη δωδεκάδα του ιστότοπου ολοκληρώνουν με σειρά: Βοηθοί οικιακής υγείας και προσωπικής φροντίδας, βοηθοί φυσικοθεραπευτών, managers ιατρικών και υγειονομικών υπηρεσιών, βοηθοί γιατρού, αναλυτές ασφάλειας πληροφοριών, χειριστές ειδικών γερανών σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και οι λογοθεραπευτές.
Σύμφωνα, τέλος, με το LinkedIn, τα 15 επαγγέλματα που θα καταγράψουν τη μεγαλύτερη ζήτηση για το 2021 είναι:
- Εργαζόμενοι στοηλεκτρονικό εμπόριο
- Εμπειρογνώμονες δανείων και υποθηκών
- Υποστηρικτικό Προσωπικό Υγείας
- Επαγγελματίες Ανάπτυξης και Πωλήσεων
- Ειδικοί επί της διαφορετικότητας στους χώρους εργασίας
- Επαγγελματίες του digital marketing
- Νοσοκόμοι
- Εκπαιδευτικοί
- Δημιουργοί ψηφιακού περιεχομένου
- Επαγγελματικοί και προσωπικοί coaches
- Εξειδικευμένοι μηχανικοί
- Ειδικοί ψυχικής υγείας
- Επαγγελματίες εμπειρίας χρήστη
- Αναλυτές δεδομένων
- Επαγγελματίες Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η λίστα του LinkedIn δημιουργήθηκε με βάση την ανάλυση της ζήτησης και των ήδη διαθέσιμων θέσεων εργασίας και όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές, «στον απόηχο της πανδημίας Covid-19, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική κατά τον τελευταίο χρόνο. Βεβαίως διάφορες ειδικότητες που σχετίζονται με την ψηφιακή πραγματικότητα βρίσκονται στη λίστα, όμως δεν είναι μόνο αυτού του είδους οι θέσεις που καταγράφουν μεγάλη ζήτηση. Πολλές από τις θέσεις της λίστας εξακολουθούν να χρειάζονται παραδοσιακότερες δεξιότητες, ενώ ο κόσμος μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια διαδικασία αλλαγής».
Είναι δεδομένο πως οι θέσεις εργασίας που έχουν ζήτηση σήμερα προκύπτουν και από τη συγκεκριμένη συγκυρία που από τη «μία ημέρα στην άλλη» δημιούργησε ανάγκες, οι οποίες νωρίτερα φάνταζαν «υπερβολικές». Όμως καθώς η πανδημία διαρκεί ήδη περισσότερο από 1,5 χρόνο και κάποιες από τις επιπτώσεις της, όπως όλα δείχνουν, δεν θα απαλειφθούν μόλις εκλείψει ο Covid-19, είναι καλό να λάβουμε υπόψιν μας τις νέες συνθήκες σε όποια μελλοντική απόφασή μας.