Λέκκας στο Newsbomb.gr: Πού οφείλονται οι πυρκαγιές - Τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπισή τους

Τους λόγους πίσω από το κύμα πυρκαγιών εξήγησε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.
INTIME
2'

Το κύμα πυρκαγιών οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες και στο έλλειμμα υγρασίας, και αυτό δεν αμφισβητείται, ωστόσο υπάρχουν και παράγοντες που έχουν να κάνουν με το δάσος και τη διαχείρισή του, τις επιχειρησιακές δυνατότητες και την πρόληψη, υπογράμμισε, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

«Είχαμε παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες και έλλειμμα υγρασίας σε όλη τη Μεσόγειο- αυτό δεν αμφισβητείται. Από εκεί και πέρα όμως, το ότι είχαμε τόσο μεγάλες πυρκαγιές είναι μεγάλο θέμα» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στους επιπλέον παράγοντες, ο κ. Λέκκας τόνισε τη σημασία του «πώς είναι το δάσος, τι διαχείριση κάνουμε, τι επιχειρησιακή δυνατότητα έχουμε για να καταπολεμήσουμε πυρκαγιές, τι συνθήκες και τι πρόληψη υπάρχει. Είναι τεράστια θέματα, που εγείρονται κάθε φορά που έχουμε μεγάλες πυρκαγιές και πάλι στα ίδια μένουμε».

«Σαν ενέργειες δεν προχωράμε- τα αφήνουμε στην τύχη» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως, ακόμα και δεδομένης της κλιματικής αλλαγής, είναι μεγάλη η σημασία της στρατηγικής που ακολουθείται.

«Αν τύχει να έχουμε μια φωτιά σε περιβάλλον με ανέμους, σε μεγάλο δάσος. Όλα αυτά είναι παράγοντες που οδηγούν στις μεγάλες πυρκαγιές. Ωστόσο πρέπει να αλλάξει το ίδιο το δάσος, από την άποψη ότι δεν γίνονται καθαρισμοί, δεν γίνονται όσα πρέπει να γίνουν στο δάσος, πχ αντιπυρικές ζώνες… στη συνέχεια είναι και θέμα πρόληψης, σε επίπεδο ενημέρωσης, εκπαίδευσης, ασκήσεων ετοιμότητας… πρέπει μόλις ανάβει μια φωτιά να σβήνει, μα αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την επιτήρηση του δάσους και την ετοιμότητα των μέσων. Επίσης, τεράστια θέματα είναι ο εξοπλισμός και τα μέσα, οι εθελοντικές οργανώσεις κ.α.».

Ο κ. Λέκκας τόνισε πως το πρόβλημα μεγεθύνεται λόγω των συνθηκών που θα υπάρξουν εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Όσον αφορά στη διαχείρισή του, εκτίμησε πως «είναι πολύ δύσκολο, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό. Πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια προσαρμογής, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί 100%, ωστόσο μια προσαρμογή μπορεί να γίνει».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πυρκαγιές στην Ελλάδα 1980 – 2020: Τα τελευταία 41 χρόνια έχει καεί το 14% της Ελλάδας