Ανδρέας Πεττεμερίδης: Ο άνθρωπος που ήταν δίπλα στο Σολωμό Σολωμού στις 14 Αυγούστου του 1996

Μιλάει στο Newsbomb.gr για την στιγμή εκείνη αλλά και για την Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ - Σολωμού της οποίας είναι εκπρόσωπος - «Οργώνουν» την Ελλάδα και την Κύπρο με μηχανές για να κρατήσουν ζωντανή την θυσία των δύο ηρώων.
5'

Ήταν εκεί! Ήταν ένας από τους άντρες που κρατούσε το Σολωμό Σολωμού πριν κάνει το σάλτο προς τον ιστό που κυμάτιζε η ελληνική σημαία.

Ο Ανδρέας Πεττεμερίδης δεν έμεινε μόνο με την πολύ δυνατή εικόνα στην μνήμη του αλλά είναι ένας από τους διοργανωτές της της Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ -Σολωμού. Εθελοντές με τις μηχανές τους «οργώνουν» τόπους ελληνικούς για να θυμίζουν όλους τα δύο παλικάρια που έπεσαν για την πατρίδα.

Ο Εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισάακ-Σολωμού» Ανδρέας Πεττεμερίδης, μιλάει στο Newbomb.gr για την στιγμή που δεν θα σβήσει ποτέ από την μνήμη του, λίγο πριν ο Σολωμός Σολωμού κάνει το σάλτο και βρεθεί στο κοντάρι.

Μιλά για την πρωτοβουλία που τιμά τους δύο ήρωες, «25 χρόνια μετά την θυσία των δυο ηρώων, αλλά και 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, «θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορική συνέχεια και τους αγώνες του Ελληνισμού, μέσα από ένα οδοιπορικό μνήμης» είπε χαρακτηριστικά. Παρούσα στο οδοιπορικό ήταν και η κόρη του Τάσου Ισαάκ, Αναστασία, για την οποία συμπληρώνονται επίσης 25 χρόνια χωρίς δικαίωση για τα εγκλήματα των Αττίλων, τόσο για τον Ισαάκ και τον Σολωμό, αλλά και την Κύπρο γενικότερα.

«Ήμουν δίπλα του»

«Τα πάντα ξετυλίχθηκαν με κινηματογραφική ταχύτητα. Πήγε να φύγει. Ήμουν ένας από αυτούς που τον συγκράτησε την πρώτη φορά. Δεν μπορούσαμε να τον κάνουμε καλά. Έφυγε την δεύτερη και σκαρφάλωσε στο κοντάρι. Εκεί τον δολοφόνησαν και έπεσε στη γη. Στην γη του», λέει με συγκίνηση ο Ανδρέας Πεττεμερίδης στο Newsbomb.gr και στην συνέχεια υπογραμμίζει:

«Ποτέ δεν θα ξεχάσω αυτά τα δευτερόλεπτα, λεπτά που ήμουν δίπλα του, έχουν χαραχτεί βαθιά στην συνείδηση και στην ψυχή μου. Ήρωες όπως ο Ισαάκ και ο Σολωμός θα έχουμε πάντα, επιβάλλεται να έχουμε τέτοιους ανθρώπους δίπλα μας και γι’ αυτό η μνήμη τους πρέπει να μείνει ζωντανή και άσβηστη γιατί πολύ απλά αυτοί οι δύο ήρωες θα εμπνέουν γενιές Ελλήνων και Κυπρίων. Είναι Αθάνατοι».

Στην συνέχεια ανέφερε ο κ. Πεττεμερίδης, ότι φέτος το οδοιπορικό συμπεριέλαβε μια πλειάδα ιστορικών σημείων της Ελλαδικής επικράτειας.

Ενδεικτικό της επιτυχίας του μεγάλου εγχειρήματος είναι ότι σε τέσσερις πόλεις (Αλεξανδρούπολη, Μεσολόγγι, Ναύπλιο και Χανιά) έγιναν και εγκαίνια οδών με την ονοματοδοσία «Ισαάκ-Σολωμού».

Από την Θράκη έως την Κρήτη και την Κύπρο

Από την 1η μέχρι τις 11 Ιουλίου, ομάδα Κυπρίων μοτοσικλετιστών βρισκόταν στην Ελλάδα και βάδισε σε μονοπάτια ιστορικής συνέχειας, με γνώμονα τον αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη και κουβαλώντας την επιμονή για δικαιοσύνη των θυσιών του Τάσου και του Σολωμού.

Από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, έφτασε στις Καστανιές του Έβρου,στην Αλεξανδρούπολη, στο χωριό Αυξέντιο, μεταφέροντες τη σκυτάλη του Αυξεντίου. Από εκεί, έγινε ένα με την ιστορία, στο Οχυρό Ρούπελ, στο Σιδηρόκαστρο του Γεώργιου Κατσάνη, στα Ιωάννινα του Χριστόδουλου Σώζου, στο Μεσολόγγι της ηρωικής εξόδου, στα αντιφασιστικά Καλάβρυτα, στο Παλαμήδι του Κολοκοτρώνη, στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα, στη Σπάρτη του Λεωνίδα, στον βυζαντινό Μυστρά, στον Πειραιά, στην αλύγιστη Κρήτη, στην Αθήνα.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Στο οδοιπορικό που φέρει ομώνυμο τίτλο, η μνήμη θα τρέξει ξανά και θα συναντήσει Έλληνες από κάθε γωνιά, με σκοπό να τονιστεί η σημασία του κοινού αγώνα Ελλάδας – Κύπρου. Για τον Τάσο, τον Σολωμό, την ιστορία, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.

Πώς ξεκίνησαν όλα

«Η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» έχει συσταθεί από μια ανεξάρτητη ομάδα νέων ανθρώπων από το 2008, έχοντας ως βασικό στόχο τη διατήρηση της μνήμης της θυσίας των Ισαάκ- Σολωμού και την ανάδειξη στην κοινωνία μας των μηνυμάτων που πηγάζουν μέσα από τη θυσία δύο συνανθρώπων μας. Επιπλέον, στοχεύει στη συνέχιση του θεσμού της πορείας των μοτοσικλετιστων ως συμβολικού μέσου διεκδίκησης του δικαιώματός μας στη ζωή και στο σεβασμό της ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, τα οποία στερούμαστε στην Κύπρο λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής της πατρώας γης.

Αποκορύφωμα των πορειών των μοτοσικλετιστων αποτέλεσε η αντικατοχική πορεία που διοργανώθηκε το 1996. Κύπριοι και ξένοι μοτοσικλετιστές ξεκίνησαν από το Βερολίνο με στόχο να τερματίσουν στην Κερύνεια. Με την απαγόρευση από τις κατοχικές αρχές της ελεύθερης πρόσβασης προς την κατεχόμενη Κερύνεια, οι μοτοσυκλετιστές διαδήλωσαν σε διάφορα σημεία όπως στο Σοπάζ και στη Δερύνεια.

Ο τουρκικός στρατός έδειξε για μια ακόμη φορά το σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπό του, δολοφονώντας άνανδρα τον Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού. Μετά τις δολοφονίες των Ισαάκ και Σολωμού το κίνημα των μοτοσικλετιστών εξασθένησε αλλά δεν εξαφανίστηκε.

Η νεολαία και η κοινωνία μας γενικότερα έχει ανάγκη από το σύστημα αρχών και αξίων που μας δίδαξαν οι δύο ήρωες. Πιστεύουμε ότι αποτελεί καθήκον όλων όπως η μνήμη των ηρώων μας και τα μηνύματα του αλτρουισμού, του ηρωισμού και της αυτοθυσίας τους, να τιμώνται με σοβαρότητα, σεβασμό και υπευθυνότητα, μακριά από οποιεσδήποτε εθνικιστικές εξάρσεις και σκοπιμότητες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίσημη σελίδα αυτής της ιδιαίτερης πρωτοβουλίας στο Facebook.

Δείτε τα βίντεο:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.