Μετάλλαξη Δέλτα: Ανησυχία για τη διασπορά στους νέους - Έκτακτα μέτρα για τον Δεκαπενταύγουστο
Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα προκαλούν προβληματισμό στους ειδικούς, ιδιαίτερα σε αυτή την φάση όπου η κινητικότητα των ανθρώπων και δη των νέων είναι υψηλή λόγω και των θερινών διακοπών.
Η μετάλλαξη Δέλτα «καλπάζει» σε αρκετούς από τους νησιωτικούς προορισμούς που είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένοι επιδημιολογικά, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν πως ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της πανδημίας. Βασικός στόχος βέβαια είναι να μην υπάρξει περαιτέρω αναζωπύρωση της πανδημίας, πριν το φθινόπωρο.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρκού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημείωσε ότι «οι αριθμοί το πιο πιθανό είναι να αυξηθούν παρά να μειωθούν ή να σταθεροποιηθούν και σε αυτό θα συμβάλουν και οι εκδηλώσεις που θα έχουμε φυσιολογικά αύριο και έχουμε όλες αυτές τις ημέρες και το τέλος των διακοπών που θα σημαίνει επιστροφή των ανθρώπων».
Βασιλακόπουλος: Φόβοι για έκρηξη της πανδημίας το φθινόπωρο
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για εκρηκτικό συνδυασμό της νυχτερινής διασκέδασης με τους εορτασμούς για τον Δεκαπενταύγαστο. Ακόμη, σημείωσε ότι «δυστυχώς δεν είναι όλοι εμβολιασμένοι γι’ αυτό χρειάζεται πολλή προσοχή», κάνοντας έκκληση να τηρηθούντα μέτρα και να κρατάμε αποστάσεις.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξήγησε πως «δε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία αν δεν εμβολιαστούμε και αν δεν ακολουθούμε ενσυνείδητα τα πρωτόκολλα. Πρέπει όλοι μας να φερθούμε με υπευθυνότητα.»
Επεσήμανε, δε, ότι η αυξητική πορεία δε μπορεί εύκολα να μεταστραφεί. «Έχουμε χάσει νέους ανθρώπους. Όλοι μας πρέπει να κατανοήσουμε ότι δε μπορούμε να πάρουμε τη ζωή μας πίσω και να ξεφαντώνουμε όπως θα θέλαμε αν δεν εμβολιαστούμε. Είναι στο χέρι μας να πάρουμε πίσω τις ζωές μας, αλλιώς δεν υπάρχει ασφαλείς τρόπος λειτουργίας της κοινωνίας και θα πηγαίνουμε συνεχώς σε αυξημένο αριθμός κρουσμάτων.»
Ανέφερε, επίσης, πως πέρσι χωρίς τα εμβόλια υπήρχε περισσότερος έλεγχος σε σχέση με φέτος που παρατηρείται χαλάρωση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, είμαστε στη μέση του καλοκαιριού, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες και έχουμε τόσα πολλά κρούσματα.
Τέλος, σχολίασε πως οι νέοι βρίσκονται στο επίκεντρο της μετάλλαξης Δέλτα. «Αυτή τη στιγμή έχουμε 15 διασωληνωμένους κάτω των 39 ετών». Αναφέρθηκε δε και στο θέμα εμβολιασμού των παιδιών, λέγοντας πως πρέπει να εμβολιάσουμε και τα παιδιά, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε το 80% της ανοσίας.
«Σχέδιο Δεκαπενταύγουστος» από την ΕΛ.ΑΣ
Το σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας για τη μεγάλη «έξοδο» του Αυγούστου, που τα τελευταία 24ωρα έχει κορυφωθεί, κινείται σε τέσσερις άξονες, ώστε να διασφαλιστεί ότι τηρούνται τα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού.
Η έμφαση δίνεται κατά ιεραρχική προτεραιότητα στην αστυνόμευση των αστικών κέντρων που «αδειάζουν» από τον κόσμο, δευτερευόντως στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας στους οδικούς άξονες της «εξόδου» - και όχι μόνο -, και ακολουθούν τα μέτρα κατά του κορονοϊού - στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι λειτουργίες σε ναούς - και το «στοίχημα» του τουρισμού αναφορικά με την αστυνόμευση δημοφιλών και μη προορισμών. Στο επίκεντρο βρίσκονται δημοφιλείς προορισμοί στο Ιόνιο πέλαγος και τις Κυκλάδες. Στη Μύκονο έχουν πάει επιπλέον 150 αστυνομικοί, στη Ζάκυνθο 120 και στη Σαντορίνη 80.
Τι προβλέπει το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ:
- Συνεχείς περιπολίες
- Drones για έλεγχο κορωνοπάρτυ
- «Σκανάρισμα» στα social media για πάρτυ
- Διακριτική επιτήρηση στους ιερούς ναούς
Τα έκτακτα μέτρα, όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, περιλαμβάνουν:
- αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής,
- αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,
- εντατικά μέτρα τροχαίας αστυνόμευσης στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται αυξημένη ροή διέλευσης,
- ειδικές δράσεις και αυξημένα μέτρα τροχαίας εντός των πόλεων,
- αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική συγκέντρωση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.),
- συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων, εστιάζοντας την προσοχή στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων (υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση, μη χρήση προστατευτικού κράνους κλπ),
- έγκαιρη εξασφάλιση συνεργασίας και συντονισμού με όλους τους συναρμόδιους φορείς – Υπηρεσίες, όπου αυτό απαιτείται,
- ενημέρωση των πολιτών μέσω των αρμοδίων Υπηρεσιών επικοινωνίας του Σώματος, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.
Με μέτρα και αποστάσεις στις εκκλησίες
Σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες, σε ισχύ βρίσκονται τα εξής μέτρα μέχρι την προσεχή Δευτέρα 16 Αυγούστου:
-Εντός των ναών επιτρέπεται η είσοδος με αναλογία ένα άτομο ανά 15 τ.μ. και με ανώτατο όριο τα 100 άτομα
-Στους εξωτερικούς χώρους ισχύει ένα άτομο ανά 10 τ.μ. με απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τους, όπως και η χρήση διπλής μάσκας.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Δεκαπενταύγουστος των Ελλήνων και της Ορθοδοξίας - Οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας στη Χώρα μας