Μαρία Απορέλλη: Η Αγιογραφία «γεμίζει» τις ψυχές των ανθρώπων

Μιλώντας στο Newsbomb.gr η αγιογράφος Μαρία Απορέλλη αναφέρει μεταξύ άλλων τι φταίει και οι νέες γενιές απομακρύνονται από την εκκλησία.
Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος
6'

Η Μαρία Απορέλλη είναι μόλις 23 χρονών και έχει αγιογραφήσει εκατοντάδες εικόνες. Η ίδια ζει στην όμορφη Κάλυμνο και δημιουργεί εικόνες με Αγίους και Άγιους Πατέρες.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρει μεταξύ άλλων τι φταίει και οι νέες γενιές απομακρύνονται από την εκκλησία.

Η Μαρία Απορέλλη τονίζει πως η Αγιογραφία είναι μια τέχνη που δεν πρέπει να χαθεί καθώς εμπεριέχει το ελληνικό DNA και ταυτόχρονα γεμίζει τις ψυχές των ανθρώπων.Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος

Τονίζει δε πως η Αγιογραφία είναι μια τέχνη που δεν πρέπει να χαθεί καθώς εμπεριέχει το ελληνικό DNA και ταυτόχρονα γεμίζει τις ψυχές των ανθρώπων.

Μαρία είσαι 23 χρονών, μένεις στην Κάλυμνο και ασχολείσαι με την Αγιογραφία. Τι σε ώθησε σε αυτή την τέχνη; Ασχολείται κάποιος από την οικογένεια σου;

«Δεν μπορώ να πω με ακρίβεια τι με ώθησε στην τέχνη της αγιογραφίας/ζωγραφικής διότι θυμάμαι τον εαυτό μου από πάντα να αγαπώ αυτή την τέχνη και να έχω το πάθος να την ανακαλύψω και να κάνω κάτι ξεχωριστό στην ζωή μου. Συνέβαλε και ο πατέρας μου καθώς είναι αγιογράφος και τον θαύμαζα να δημιουργεί. Γενικότερα λάτρευα πάντα να παρατηρώ πως η μορφή ενός Αγίου ζωντανεύει πάνω σε ένα άψυχο χαρτί, ξύλο. Η αγιογραφία είναι τόσο μοναδική τέχνη που έχει να σου δώσει πολλούς λόγους για να την ακολουθήσεις».

Ποια ήταν η πρώτη σου εικόνα;

«Η πρώτη μου εικόνα ήταν ο Άγιος Νικόλαος ο εν Βουνένοις».

Ποιες είναι οι εικόνες που έχεις ζωγραφίσει και γιατί;

«Οι εικόνες που έχω ζωγραφίσει είναι πολλές και με διάφορες τεχνικές κάθε φορά. Έχω δημιουργήσει πολλές βυζαντινές εικόνες, φορητές και τοιχογραφίες με την τεχνοτροπία της Κρητικής και Μακεδονικής σχολής. Κάποιες άλλες με μια αγαπημένη μου τεχνοτροπία η οποία είναι ένα πάντρεμα Κρητικής-Μακεδονικής σχολής με στοιχεία Αναγέννησης και πάντα με την πινελιά της προσωπικής μου αισθητικής. Επίσης τα τελευταία χρόνια έχω λατρέψει την δημιουργία πορτρέτων σύγχρονων αγίων και γερόντων. Και τέλος πειραματίζομαι στην τοπιογραφία με γεροντικές μορφές. Ο λόγος της γέννησης αυτών των έργων είναι άλλοτε επαγγελματικός άλλοτε για την συμμετοχή σε κάποια έκθεση και για την δική μου προσωπική ευχαρίστηση».

Πόσες αγιογραφίες έχεις δημιουργήσει μέχρι σήμερα;

«Είναι δύσκολο να αριθμήσω την ποσότητα των έργων, αλλά κατά μια προσέγγιση μπορώ να πω ότι είναι μερικές εκατοντάδες».

Ποιο είναι το αγαπημένο δικό σου έργο και γιατί;

«Όλα τα έργα μου τα αγαπώ από τα πρώτα μέχρι και τα τελευταία για ξεχωριστούς λόγους το κάθε ένα. Ένα όμως από τα πιο αγαπημένα μου είναι αυτό του στάρετς Ηλία της Όπτινα. Είναι μια μορφή που μόλις την είδα άγγιξε την ψυχή μου και ήθελα πολύ να βρω χρόνο να τον ζωγραφίσω. Και την ευκαιρία αυτή μου έδωσε η Van Gogh art gallery με την πρόσκληση της να συμμετέχω σε διεθνή έκθεση τέχνης στης Βρυξέλλες. Όλη αυτή η εμπειρία της έκθεσης και η χαρά μου για την δημιουργία αυτού του πίνακα ήταν αρκετά για να είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου έργα».

Πόσος χρόνος απαιτείται περίπου για να κάνεις μια αγιογραφία;

«Για να ολοκληρωθεί ένα έργο εξαρτάται από το πόσο χρόνο αφιερώνεις μέσα στην ημέρα και τον βαθμό δυσκολίας του έργου. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος, μπορεί να είναι από μέρες, εβδομάδες έως και μήνα εάν είναι μια σύνθετη παράσταση».

Έχεις κάποιον Άγιο προστάτη που τον «αποτυπώνεις» περισσότερο;

«Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο Άγιο προστάτη, αλλά έχω μια ιδιαίτερη αγάπη σε όλους τους σύγχρονους αγίους γέροντες επειδή έζησαν στην εποχή μας και υπάρχουν πολλές μαρτυρίες και θαύματα».

Ζεις στην Κάλυμνο σε ένα πανέμορφο νησί αλλά απομακρυσμένο από τα αστικά κέντρα. Πως είναι η ζωή σου στο νησί και θεωρείς πως σε μια μεγάλη πόλη θα είχες περισσότερες ευκαιρίες πάνω στη δουλειά σου;

«Η ζωή στο νησί είναι ιδανική θα έλεγα για έναν καλλιτέχνη. Έχει ηρεμία, ξεχωριστή ομορφιά, ζεις μέσα στην φύση και στον καθαρό αέρα αλλά σίγουρα έχει και τα αρνητικά της. Ιδίως εάν είσαι ανήσυχο πνεύμα και θες να εξερευνήσεις τον κόσμο. Σίγουρα χάνονται ευκαιρίες επαγγελματικές λόγο του ότι ο κύκλος της Καλύμνου είναι πιο περιορισμένος και δεν υπάρχει η άνεση να συμμετάσχεις όποτε θες σε εκθέσεις, να ταξιδέψεις εύκολα, να σε γνωρίσει και να γνωρίσεις κόσμο. Από την άλλη όμως έχουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία για έναν καλλιτέχνη είναι σαν μια ατομική έκθεση. Αν τα χρησιμοποιήσεις με τον σωστό τρόπο μπορείς να καταφέρεις πολλά. Και εκθέσεις και δουλειά εντός και εκτός Ελλάδας. Θέληση αγάπη και μεράκι να υπάρχει και όλα μπορούν να γίνουν ακόμα και από ένα απομακρυσμένο νησί όπως είναι η Κάλυμνος μας».

Οι νέοι άνθρωποι απομακρύνονται από την πίστη, είναι μια κοινή παραδοχή αυτό, γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό;

«Αυτό είναι ένα μεγάλο και δύσκολο θέμα, τα αίτια είναι πολλά. Ένα από αυτά κατά την δική μου προσωπική άποψη είναι η στάση της εκκλησίας απέναντι στους νέους , ίσως είναι πιο αυστηρή και απομονωμένη από όσο θα έπρεπε. Οι νέοι ψάχνουν μια αγκαλιά, μια ζεστασιά χρειάζονται αγάπη την οποία χάνουν πολλές φορές από τα σπίτια τους και αν δεν την βρουν ούτε στην εκκλησία τότε κλείνονται στον εαυτό τους και αναζητούν την χαρά εκεί που σίγουρα δεν θα την βρουν. Πρέπει να είναι λεπτός ο χειρισμός της εκκλησίας απέναντι στους νέους και χρειάζεται καλή πρόθεση και θέληση και από τις δύο πλευρές».

Η πίστη είναι θεωρείς οδηγός για την ζωή μας;

«Το πιστεύω ατράνταχτα διότι η πίστη είναι η βάση της πνευματικής ζωής. Χωρίς αυτήν κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην δύσκολη καθημερινότητα. Μέσα από αυτήν αντλεί δύναμη, κουράγιο ,ελπίδα και εμπιστοσύνη».

Τέλος, γιατί τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με την Τέχνη της Αγιογραφίας;

«Η αγιογραφία είναι μια τέχνη η οποία έχει την δική της εικαστική φιλοσοφία. Είναι από τις πιο ξεχωριστές τέχνες και δεν πρέπει να χαθεί. Εύχομαι να ασχοληθούν νέα παιδιά για να ανακαλύψουν όλες τις ομορφιές της, όλα τα συναισθήματα που σου χαρίζει. Αγωνία. Συγκίνηση χαρά, ανυπομονησία, ικανοποίηση. Είναι ένα μεγάλο ταξίδι με χαρές και λύπες που αξίζει να ανακαλύψουν. Να δώσουν νέες ιδέες καινοτόμες και να εξελίξουν πάντα με σεβασμό προς την παράδοση μας την τέχνη της αγιογραφίας. Μα πάνω από όλα θα γεμίζει η ψυχή τους, θα νιώθουν ολοκλήρωση που με το χρόνο όλο αυτό το μεγαλείο της τέχνης θα γίνει τρόπος ζωής».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.