Η επόμενη ημέρα στην Κερατέα μετά τη μεγάλη φωτιά – Στάχτη και αποκαΐδια

Μπορεί η μάχη που δόθηκε για να περιοριστεί η φωτιά στην Κερατέα και να μην περάσει στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου να κερδήθηκε όμως άφησε πίσω της μια ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή.

Η επόμενη ημέρα στην Κερατέα μετά τη μεγάλη φωτιά – Στάχτη και αποκαΐδια
ΙΝΤΙΜΕ
5'

Χιλιάδες στρέμματα καμένης γης και παρθένου δάσους άφησε πίσω της η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (16/8) στην Κερατέα. Μπορεί από τις φλόγες να μην καταγράφηκαν ζημιές σε σπίτια ή επιχειρήσεις όμως η φύση για ακόμα μια φορά... λαβώθηκε ανεπανόρθωτα.

Σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική η φωτιά στην περιοχή έχει οριοθετηθεί και στο σημείο υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα που σβήνουν κάποιες μικροεστίες εσωτερικά και περιβρέχουν την περίμετρο για αποφυγή αναζωπυρώσεων.

Οι φωτογραφίες που κατέγραψε ο φακός του Intime δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής:

Ψάχνουν τους εμπρηστές της Λαυρεωτικής

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής για τη φωτιά που ξέσπασε στην Κερατέα.

Ο αρχηγός του Π.Σ., Στέφανος Κολοκούρης έδωσε εντολή από την πρώτη στιγμή να μεταβεί στην περιοχή Μαρκάτι κλιμάκιο της ειδικής υπηρεσίας, καθώς υπήρξε καταγγελία για δράση εμπρηστών.

Η καταγγελία ανέφερε ότι πρωινές ώρες τη Δευτέρα άτομα που επέβαιναν σε λευκό όχημα με φιμέ τζάμια πέταξαν πίσω από κάδους απορριμμάτων ύποπτο αντικείμενο. Στη συνέχεια, το όχημα ανέπτυξε ταχύτητα και εξαφανίστηκε. Ακολούθησαν καπνοί και φωτιά. Το περιστατικό έλαβε χώρα σε σημείο με χαμηλή βλάστηση στο Μαρκάτι. Από το συγκεκριμένο σημείο ξεκίνησε η πυρκαγιά που γρήγορα επεκτάθηκε λόγω των ανέμων.

Οι ειδικές υπηρεσίες προσπαθούν να εντοπίσουν το συγκεκριμένο όχημα ή αν όχι αυτό τις πινακίδες κυκλοφορίας του. Επίσης συλλέγουν μαρτυρίες από την περιοχή για ύποπτες κινήσεις το πρωινό της Δευτέρας.

Από τις Αρχές δεν πέρασε απαρατήρητο ότι την ώρα που οι εναέριες και οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής επικεντρώθηκαν στην κατάσβεση της φωτιάς στο Δήμο Λαυρεωτικής, ξέσπασε δεύτερη μεγάλη φωτιά στα Βίλια Αττικής. Το αποτέλεσμα ήταν η διάσπαση δυνάμεων. Κανείς δε μπορεί να συνδέσει με στοιχεία τις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, οι ταυτόχρονες εκδηλώσεις πυρκαγιάς θα μπουν στο μικροσκόπιο της έρευνας.

Στο μεταξύ, υπό άκρα μυστικότητα συνεχίζεται η έρευνα των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής για να διερευνηθεί εάν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών ή όχι, την περίοδο που ξέσπασαν οι μεγάλες πυρκαγιές σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια, Ηλεία και Αρκαδία.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 120 προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμούς και 18 συλλήψεις. Αρμόδιοι παράγοντες που ρωτήθηκαν για το προφίλ των συλληφθέντων, απάντησαν ότι «πρόκειται για ένα μωσαϊκό ανθρώπων. Ανάμεσά τους βρίσκονται άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές, άτομα που υποστηρίζουν ότι είναι εθελοντές πυροσβέστες, άτομα που υποστηρίζουν ότι έσπευσαν στα πύρινα μέτωπα για να βοηθήσουν αλλά και κάποια ελάχιστα πρόσωπα που πρέπει να εξεταστούν με μεγαλύτερη προσοχή. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων δεν προκύπτει προφίλ ατόμων, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον εκτελεστικό βραχίονα για το ξεδίπλωμα ενός οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών. Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποιες περιπτώσεις που πρέπει να διερευνηθούν σε βαθος για να εξακριβωθεί εάν μπορεί να καταλήξει κάπου βαθύτερα η έρευνα. Το βέβαιο είναι ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς –σε επίπεδο συλλογής στοιχείων- για να μιλήσει κάποιος για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών στη χώρα μας».

Οι ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. συμμετέχουν στην έρευνα, όπως και η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής. Τα δύο σώματα ασφαλείας συνεργάζονται και ανταλλάσσουν πληροφορίες.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ανεξάρτητα από τις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για τους συλληφθέντες για εμπρησμό και το περιεχόμενο αυτών, οι ειδικές υπηρεσίες προσπαθούν να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες για άτομα που θα μπορούσαν να έχουν διαφορετικό «πρόσωπο» από αυτό που δείχνουν.

Μία από τις περιοχές που μπήκε στο στόχαστρο υπόπτων ήταν το Κρυονέρι Αττικής. Σε αυτή την περίπτωση οι αρμόδιες υπηρεσίες θεωρούν ότι πιθανότατα υπήρξαν εστίες που ξέσπασαν από εμπρησμό. Ο οικισμός περικυκλώθηκε κάποια στιγμή από διαφορετικές εστίες φωτιάς (τόσο από την επάνω όσο και από την κάτω πλευρά). Η πυρκαγιά στο κάτω μέρος του οικισμού ξέσπασε σε σημείο, το οποίο δεν «συνδεόταν» με κάποιο τρόπο με το κύριο μέτωπο της φωτιάς που μαινόταν τις προηγούμενες ημέρες.

Στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι πάνω στον πανικό της φωτιάς στα βόρεια της Αττικής υπήρξε δράση εμπρηστών, συλλέγουν οι Αρχές και από την περιοχή του Αγίου Στεφάνου. Η παρουσία υπόπτων που δήλωναν εθελοντές έχει μπει στο μικροσκόπιο. Το ίδιο και η ύποπτη δράση μεμονωμένων περιπτώσεων αλλοδαπών στην Αθήνα.

Στην Εύβοια βρέθηκε από νωρίς κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής. Εκεί υπήρξαν καταγγελίες κατοίκων που άκουσαν εκρήξεις. Μεταξύ άλλων, κάτοικοι στο Πευκί υποστήριξαν ότι πριν ακόμα «κατέβει» η φωτιά προς τον οικισμό τους, άκουσαν εκρήξεις στο δάσος που βρίσκεται πάνω από τον κεντρικό δρόμο και τα σπίτια της περιοχής. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχουν προκύψει αδιάσειστα στοιχεία που να δείχνουν εμπρησμό, αν και η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή