Αναστολές εργασία: Δεν έχει εμβολιαστεί ένας στους τέσσερις εργαζομένους σε προνοιακές δομές
Την προσδοκία της ότι μέσα από το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των απασχολουμένων στις προνοιακές δομές το ποσοστό των εμβολιασμένων θα ανέβει ώστε να αποφευχθεί η αναστολή των συμβάσεών τους και η πλήρωση των θέσεων εργασίας τους από νέο προσωπικό εκφράζει στα «ΝΕΑ» η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Λίγες μόνο ώρες μετά τις πρώτες 16 επ’ αόριστον αναστολές σε εργαζομένους γηροκομείων σε Βόλο και Ρόδο και με την προθεσμία υποβολής αιτήσεων απαλλαγής από τον εμβολιασμό για όσους πραγματικά το δικαιούνται (για λόγους υγείας) να εκπνέει σήμερα, η υφυπουργός διατυπώνει την ελπίδα ότι, όπως και τον Ιούλιο, τότε που ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για το προσωπικό δομών πρόνοιας ανά την επικράτεια, τα ποσοστά εμβολιασμένων αυξήθηκαν από το 62,2% σε 74,3%, κάτι ανάλογο θα συμβεί και με την τωρινή συγκυρία και οι εμβολιασμένοι θα ξεπεράσουν τελικά το 80%.
Θωράκιση
«Διασφαλίζουμε», σημειώνει η Δόμνα Μιχαηλίδου, «τη ζωή και την υγεία των πιο ευάλωτων πολιτών με όλα τα εργαλεία που έχουμε. Από τη Δευτέρα 16 Αυγούστου μόνο εμβολιασμένοι φροντίζουν τους ηλικιωμένους και τους συμπολίτες μας με αναπηρία στις δομές όπου διαμένουν. Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο ενισχύουμε τη θωράκιση των οίκων ευγηρίας με τα αυστηρότερα πρωτόκολλα στην Ευρώπη, τακτικούς ελέγχους, κατά προτεραιότητα εμβολιασμούς εντός δομών, περιοδικά τεστ Covid-19 και ενίσχυση με υγειονομικό υλικό. Όλοι μαζί, πολιτεία, εργαζόμενοι και διοικήσεις των ιδρυμάτων, έχουμε καταφέρει να αποφύγουμε την εικόνα σε γηροκομεία άλλων χωρών προστατεύοντας όσο καλύτερα μπορούμε τους ηλικιωμένους μας και τα άτομα με αναπηρία. Συνεχίζουμε, λοιπόν, έτσι, βρίσκοντας ολοένα αυξανόμενη ανταπόκριση από τους εργαζομένους. Πριν από την ανακοίνωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού τον Ιούλιο του 2021 το ποσοστό των εμβολιασμένων εργαζομένων ήταν στο 62%, ενώ υπολογίζουμε ότι την εβδομάδα αυτή θα ξεπεράσει το 80%. Δεν έχουμε καμία πολυτέλεια για να επιτρέψουμε να χαθεί ούτε μία παραπάνω ζωή, έχουμε κοινωνικό καθήκον απέναντι σε όλους τους συμπολίτες μας, και δη τους πλέον ευάλωτους».
Αιτήσεις απαλλαγής
Με την έναρξη της εφαρμογής, προχθές, του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο προσωπικό δομών ηλικιωμένων και ΑμεΑ, εντοπίστηκαν, μέσω ΑΜΚΑ, σε σύνολο 33.351 εργαζομένων, περίπου 8.300 ανεμβολίαστοι, το οποίο σημαίνει ότι ένας στους τέσσερις που φροντίζει ηλικιωμένους και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δεν έχει μεριμνήσει μέχρι στιγμής να προσέλθει για τον εμβολιασμό του, είτε γιατί το έχει αμελήσει, είτε για λόγους υγείας, είτε γιατί είναι αρνητής. Από σήμερα, που είναι και η καταληκτική μέρα υποβολής αιτήσεων απαλλαγής για λόγους υγείας, οι αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές θα εξετάσουν όλα τα συνοδευτικά ιατρικά δικαιολογητικά που θα κατατεθούν με τις αιτήσεις απαλλαγής από την εμβολιαστική διαδικασία και έως τη Δευτέρα θα έχει βγει... λευκός καπνός σχετικά με το πόσες αιτήσεις ήταν έγκυρες και δικαιολογημένες και, το σημαντικότερο, πόσα είναι τα κενά που θα πρέπει να καλυφθούν.
Από το υπουργείο Εργασίας, τέλος, σημειώνουν ότι για την αναπλήρωση όσων τίθενται σε αναστολή εργασίας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει με γρήγορες διαδικασίες στην πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου – τρίμηνες συμβάσεις με δυνατότητα ανανέωσης για άλλους τρεις μήνες – ενώ τονίζεται ότι υπάρχει επάρκεια προσωπικού στις δημόσιες δομές, καθώς λόγω πανδημίας είχαν προσληφθεί πέρυσι 500 άτομα για την κάλυψη έκτακτων αναγκών.
Της Μαρίας Μουρελάτου
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Τρίτη δόση εμβολίου το Φθινόπωρο: Για ποιους «κλείδωσε» - Πόσες μέρες θα μεσολαβούν από τη 2η δόση