Κορονοϊός: Αγωνία για σχολεία, μετάλλαξη Δέλτα και αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία

Μπροστά σε ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» όσον αφορά την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού που περιλαμβάνει το άνοιγμα των σχολείων, την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα και την αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία βρίσκονται οι ειδικοί
Σε γρίφο εξελίσσεται η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα
ΙΝΤΙΜΕ
5'

Σε γρίφο εξελίσσεται η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα με την μετάλλαξη Δέλτα να σαρώνει και να εξαπλώνεται σε ταχύτατους ρυθμούς, τον αριθμό των εισαγωγών και των νοσηλευομένων να αυξάνεται (σ.σ. μόνο χθες, Τετάρτη, υπήρξε αύξηση 33% στις νέες εισαγωγές) και τα σχολεία να είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν στις 13 Σεπτεμβρίου στη σκιά των ερευνών που δείχνουν κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων με την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες.

Στο «κοκτέιλ» αυτό έρχεται να προστεθεί και η υποχώρηση του αριθμού των εμβολιασμών που μπορεί να ήταν αναμενόμενη αλλά δεν παύει να προβληματίζει ο τρόπος και η ταχύτητα με την οποία θα πατηθεί ξανά το «γκάζι» έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα με τα στοιχεία των πρώτων ημερών μετά τον Δεκαπενταύγουστο να γεννούν μια κάποια αισιοδοξία.

«Τα περιμέναμε, από τις επιδημιολογικές μελέτες φαινόταν ότι τα πράγματα ήταν δύσκολα, μάλιστα είχαμε μιλήσει μέχρι και για 8.000 κρούσματα. Οι διασωληνωμένοι είναι αναμενόμενο σταδιακά να ανεβαίνουν. Αυξάνονται και οι νεκροί, ενώ πριν 15-20 ημέρες είχαμε μονοψήφιο αριθμό. Αυτοί είναι οι παράγοντες που αξιολουγούνται καθημερινά» σχολίασε για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα η Ματίνα Παγώνη.

Η ίδια έθεσε ως στόχο για το τείχος ανοσία τον Σεπτέμβριο προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι «αν ανοίξουμε σχολεία και πανεπιστήμια χωρίς εμβολιασμό θα έχουμε πρόβλημα. Η πρότασή μας είναι να εμβολιαστούν τα παιδιά στα σχολεία. Να υπάρχει μονάδα σε κάθε σχολείο. Οι μελέτες για τα παιδιά 12-17 είναι ασφαλείς».

Την ίδια ώρα σε μια δεύτερη ηλικιακή ομάδα έστρεψε την προσοχή του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τονίζοντας κατηγορηματικά την ανάγκη να εμβολιαστούν μέσα στον Σεπτέμβριο όσοι δεν το έχουν κάνει ήδη και προσθέτοντας ότι στις ηλικίες άνω των 50 ετών ο εμβολιασμός θα πρέπει να φτάσει σε ποσοστό 100%.

Ερωτηθείς για το τείχος ανοσίας, είπε ότι λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, το απαιτούμενο ποσοστό εμβολιασμών έχει ανέβει πολύ και με δεδομένο ότι τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν μπορούν να εμβολιαστούν, θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες.

Ή θα εμβολιαστούμε όλοι ή θα έχουμε νέα μέτρα από το φθινόπωρο

Πιο δραματικοί οι τόνοι που χρησιμοποίησε ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο "Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος ο οποίος, μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων από το φθινόπωρο αν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση.

«Η εικόνα των τελευταίων ημέρων δείχνει ότι προς το τέλος Αυγούστου η κατάσταση μπορεί να μην είναι υπό έλεγχο. Χωρίς τείχος ανοσίας αφού ο ρυθμός εμβολιασμού ατόνησε και με σχεδόν τους μισούς κατοίκους της χώρας ανεμβολίαστους, οι ειδικοί προβλέπουν τις επόμενες εβδομάδες ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα σαρώσει τον πληθυσμό» πρόσθεσε ο κ. Καπραβέλος και συμπλήρωσε:

«Σαν κοινωνία είμαστε στο παρά 5 να βιώσουμε ένα τέταρτο κύμα, σφοδρότερο από τα προηγούμενα. Αν δούμε το ΕΣΥ να καταρρέει θα αναγκαστούμε να πάμε πάλι σε περιοριστικά μέτρα. Ή όλοι θα εμβολιαστούμε για να έχουμε μια ελεύθερη ζωή ή όλοι θα περιοριστούμε».

Οι περιοχές που προβληματίζουν

Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί ιδιαίτερα τους ειδικούς, είναι κι αυτό της διασποράς του ιού σε πολλές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, 46 περιφέρειες της χώρας είχαν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο. Η Αττική διατηρεί τα θλιβερά πρωτεία με 818 μολύνσεις, ενώ την ακολουθούν Κρήτη και Θεσσαλονίκη με επίσης υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, ειδικά σε τουριστικούς προορισμούς που συγκέντρωσαν πληθώρα ανθρώπων το τελευταίο διάστημα, είναι και η αύξηση του δείκτη θετικότητας. Σε 10 περιφέρειες της χώρας ξεπέρασε το 4%, που αποτελεί όριο συναγερμού, και η ανησυχία είναι έκδηλη για την εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες στη χώρα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, σε 10 περιφέρειες καταγράφεται δείκτης θετικότητας πάνω από το όριο του 4%. Οι περισσότερες εξ αυτών αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, με τα νησιά να είναι αυτά που προβληματίζουν περισσότερο τους ειδικούς.

Οι περιοχές που έχουν υψηλό δείκτη θετικότητας

  • Ηράκλειο 4,13%
  • Θεσπρωτία 4,57%
  • Ικαρία 4,73%
  • Καβάλα 4%
  • Μύκονος 6,04%
  • Νάξος 9,60%
  • Πάρος 5,78%
  • Ρόδος 4,27%
  • Τήνος 4,09%
  • Χανιά 4,59%

Την εβδομάδα 09 Αυγούστου 2021 – 15 Αυγούστου 2021 (2021-W32) το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.64% σε σύνολο 605.899 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 1.31% σε σύνολο 483.918 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 2.09%.

Ο πίνακας με τον δείκτη θετικότητας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί κατέρρευσε τόσο γρήγορα ο αφγανικός στρατός απέναντι στους Ταλιμπάν: 6 λόγοι για την πανωλεθρία