Έβρος: Οι φόβοι για νέο 2015, ο ρόλος της Τουρκίας και η μαύρη προπαγάνδα

Οι ελληνικές αρχές μετατρέπουν τα σύνορα σε «απροσπέλαστη ζώνη» στον απόηχο των εξελίξεων στο Αφγανιστάν.
InTime
4'

Σε «απροσπέλαστη ζώνη» επιχειρούν να μετατρέψουν τα σύνορα του Έβρου και θαλάσσια σύνορα στο ανατολικό Αιγαίο οι ελληνικές Αρχές, με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις ύστερα από την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Στελέχη των αρμόδιων «ειδικών υπηρεσιών» της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν θα πυροδοτήσουν νέο μεγάλο προσφυγικό κύμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Οι ελληνικές Αρχές έχουν ήδη αρχίσει να εκπονούν σχέδιο αντιμετώπισης τυχόν νέας προσφυγικής κρίσης, με «πυξίδα» την εκτίμηση ότι θα μετακινηθούν προς διάφορες χώρες περίπου 500.000 πρόσφυγες.

Στο πλαίσιο αυτό αύριο Παρασκευή θα βρεθούν στον Έβρο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενοι από τους επικεφαλής αξιωματικούς του επιχειρησιακού σχεδιασμού. Πρώτη στάση τους θα είναι το φυλάκιο στις Καστανιές και στη συνέχεια θα μεταβούν στη Νέα Βύσσα και στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενισχυθούν οι δυνάμεις σε Έβρο και ανατολικό Αιγαίο, με τις Αρχές να εκτιμούν ότι υπάρχει χρονικό περιθώριο τουλάχιστον ενός μήνα έως ότου αρχίσει η κρίση να «μας χτυπάει την πόρτα». Οι ελληνικές Αρχές θα επιδιώξουν να βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα για την περίπτωση επανάληψης του «ανοίγματος των συνόρων» που είχε επιχειρήσει η Τουρκία το Μάρτιο του 2020, φαινόμενο που αρκετοί είχαν χαρακτηρίσει ως «υβριδικό πόλεμο».

Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι «τον καθοριστικότερο ρόλο θα τον διαδραματίσει η Τουρκία, η οποία θα υποδεχτεί πριν την Ελλάδα τις προσφυγικές ροές. Θα επιχειρήσει να εκβιάσει την Ευρώπη για να πάρει ανταλλάγματα; Θα εξαρτηθεί η στάση της από το εάν θα ικανοποιηθεί από τα ανταλλάγματα; Μήπως μετά τις διαπραγματεύσεις επιχειρήσει ξανά να εργαλειοποιήσει το προσφυγικό;».

Σημαντική θα είναι η στάση της Τουρκίας και στο θέμα της προπαγάνδας και της επικοινωνίας. Όπως εξηγούν πηγές από την ΕΛ.ΑΣ., πάντα υπάρχει ο φόβος των fake news. Δηλαδή, ο φόβος της διάδοσης ψευδών ειδήσεων περί ανοιχτών συνόρων, όπως είχε γίνει στην κρίση του Μαρτίου του 2020 στις Καστανιές Έβρου, όπου έφταναν χιλιάδες πρόσφυγες που είχαν «ενημερωθεί» ότι τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι ανοιχτά.

Ο πρόεδρος των Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, δηλώνει στο newsbomb ότι «είμαστε προετοιμασμένοι. Δεν είμαστε επιχειρησιακά στο επίπεδο που βρισκόμασταν στην προσφυγική κρίση του 2015. Πλέον έχουμε δημιουργήσει συνοριακή φύλαξη σε όλη τη νησιωτική χώρα, έχουμε συνοριακούς φύλακες στα νησιά που δεν είχαμε, έχουμε βελτιώσει το επίπεδο προστασίας συνόρων στον Έβρο, με υλικοτεχνικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, έχουμε δημιουργήσει δίκτυο για να χτυπήσουμε τα κυκλώματα διακινητών σε όλη τη χώρα. Σήμερα προετοιμαζόμαστε για συγκεκριμένα δεδομένα που έχουμε για το Αφγανιστάν. Υπάρχει καλύτερη προετοιμασία και ετοιμότητα σε περίπτωση που φτάσουνε μεγάλα καραβάνια στα σύνορά μας. Από εκεί και πέρα είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης για τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι άμεσα θα έχουμε προσφυγική κρίση. Μεσολαβούν και άλλες χώρες για να φτάσουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα. Η Τουρκία ενδεχομένως θελήσει να εργαλειοποιήσει το θέμα, να εκμεταλλευτεί το προσφυγικό κύμα και να απαιτήσει ότι θέλει από την Ευρώπη. Εμείς πρέπει να προσέξουμε τα κυκλώματα μήπως προσπαθήσουν να περάσουνε μετανάστες σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπως έγινε και το 2015».

Σημειώνεται ότι στον Έβρο έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή φράχτη μήκους 27 χιλιομέτρων, όπως και το σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης. Οι καινούργιες κάμερες μεταδίδουν ζωντανή εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο ακόμα και σε απόσταση μεγαλύτερη των 10 χιλιομέτρων. Επίσης, έχει ενισχυθεί το ηλεκτρονικό δίχτυ των ελληνικών Αρχών στο Αιγαίο, με τους συνοριοφύλακες να βλέπουν στα τουρκικά παράλια τις λέμβους των διακινητών και να ενημερώνουν το Λιμενικό για τις αφίξεις.

Παράλληλα, σε εγρήγορση θα βρίσκεται και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, καθώς το κομμάτι που αφορά στην πληροφόρηση χαρακτηρίζεται καθοριστικής σημασίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θεολόγος Μαλεσίνας: Ο 14χρονος πέρναγε με το ποδήλατο και έβαζε φωτιές γιατί «του άρεσε ο καπνός»