Κιμωλίστες: Η ομάδα νέων που αναδεικνύει την Κίμωλο μέσα από τον Πολιτισμό

Σινεμά στην παραλία κάτω από τα αστέρια, ευφάνταστες δανειστικές βιβλιοθήκες «βάρκες» στις ακρογιαλιές είναι μερικές από τις δράσεις που οργανώνει η εθελοντική ομάδα νέων του νησιού.
Newsbomb.gr
9'

Σινεμά στην παραλία με προβολές κάτω από τα αστέρια, δανειστικές βιβλιοθήκες παντού ακόμη και στα πιο απίθανα μέρη, πεζοπορίες σε όμορφα μονοπάτια του νησιού, είναι κάποιες από τις δραστηριότητες που κάνει στην Κίμωλο μια εθελοντική ομάδα νέων.

Πρόκειται για τους Κιμωλίστες μια ομάδα νέων η οποία έχει θέσει τον Πολιτισμό σε νέες βάσεις και έχει ανεβάσει το επίπεδο του νησιού αλλά και των επισκεπτών.

Ο Φώτης Μαρινάκης ένα από τα μέλη της ομάδας μιλάει στο Newsbomb.gr και εξηγεί πως ξεκίνησαν όλα, ποιες είναι οι δράσεις που γίνονται και τι απήχηση έχουν αυτές.

Η Κίμωλος είναι ένα νησί με εκπληκτική ομορφιές και με υπέροχες παραλίες αλλά το δυνατό της χαρτί φαίνεται να είναι οι νέοι άνθρωποι της, οι οποίοι θέλουν να την αξιοποιήσουν κάνοντας την κόμβο πολιτισμού στις Κυκλάδες, μια προσπάθεια άξια συγχαρητηρίων η οποία έχει πολλές προοπτικές.

Πότε ξεκινήσατε τις δράσεις σας;

«Το 2011 ανταποκριθήκαμε σε ένα κάλεσμα του δήμου για καθαρισμού. Εκεί μας ήρθε η ιδέα να πραγματοποιούμε δράσεις που θα έκαναν καλό στην Κίμωλο αλλά και στους ανθρώπους που την πατούν. Έτσι ήρθε η σκέψη για να κάνουμε μόνοι μας καθαρισμούς σε παραλίες και μονοπάτια και στην συνέχεια πεζοπορίες σε όμορφες γωνιές του νησιού».

Η πεζοπορία στα μονοπάτια ήταν η αρχή;

«Ναι, την Κίμωλο μπορείς να την γνωρίσεις και να την αγαπήσεις αν την διασχίσεις από άκρη σε άκρη. Πρόκειται για ένα μέρος με συγκλονιστική ομορφιά. Στις πεζοπορίες οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν το νησί και να δουν κρυμμένες ομορφιές του.

Η Κίμωλος είναι ένα νησί με σχετικά περιορισμένο οδικό δίκτυο. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα μειονέκτημα που σου στερεί τη δυνατότητα να γνωρίσεις όλο το νησί. Κι όμως αυτό είναι το πλεονέκτημα αν θέλεις πραγματικά να γνωρίσεις το νησί. Δε γνωρίζεις ένα τόπο διασχίζοντάς τον βιαστικά με ένα αυτοκίνητο με φευγαλέες ματιές και κατευθυνόμενος σε στοχευμένα θεάματα. Γνωρίζεις ένα τόπο όταν τον περπατήσεις, όταν τον μυρίσεις, όταν τον ακούσεις, όταν μπορέσεις να εντοπίσεις μόνος σου αυτό που θα σε τέρψει.

Εργαλεία σου προσφέρει η Κίμωλος απλόχερα, τα μονοπάτια της. Μονοπάτια παλιά, φτιαγμένα από ανθρώπους που μοχθούσαν να φτάσουν σε κάθε άκρο του νησιού εκμεταλλευόμενοι την όποια σπιθαμή γης μπορούσαν, αλλά ακόμη και από τις μακρινές εποχές που κάποιοι κατοικούσαν στο Παληόκαστρο. Μονοπάτια που θα σε οδηγήσουν σε κάθε άκρη, σε κάθε παραλία και στην ψηλότερη κορυφή, το Παληόκαστρο (365 μ.). Θα σε βοηθήσουν να γνωρίσεις τη χλωρίδα και την πανίδα του τόπου, να διαπιστώσεις την ηφαιστειακών διεργασιών προέλευσή της, να δεις κατάλοιπα της αγροτικής ζωής και της εξορυκτικής δραστηριότητας, να συναντήσεις ανθρώπους που ακόμη μοχθούν στα χωράφια τους και θα σε ανταμείψουν με κάποια βουτιά στα πεντακάθαρα νερά κάποιας μοναχικής παραλίας.

Ιδιαίτερες δυσκολίες τα μονοπάτια δεν έχουν, άλλωστε φτιάχτηκαν για ανθρώπους που πήγαιναν να εργαστούν. Μεγάλες υψομετρικές διαφορές δεν θα συναντήσετε, η ψηλότερη κορυφή είναι το Παληόκαστρο στα 365 μ. Ανάλογα με τις πεζοπορικές σας ικανότητες μπορείτε να επιλέξετε μεγαλύτερα ή μικρότερα μονοπάτια, πιο κοντινά και πιο απομακρυσμένα, να συνδυάσετε τμήματά τους ή ακόμη και την επιστροφή σας, αν καταλήξετε σε παραλία, με κάποιο θαλάσσιο ταξί.

Κατάλληλη εποχή δεν υπάρχει. Το περπάτημα μπορεί να γίνει οποτεδήποτε, ειδικά στην Κίμωλο που ακόμη και οι χειμωνιάτικοι μήνες είναι ήπιοι, με μόνο περιορισμό τη διάρκεια της ημέρας. Προτεινόμενη εποχή ωστόσο είναι η ανοιξιάτικη, γιατί και εδώ είναι η εποχή αναγέννησης για τη φύση, προσδιοριζόμενη από το μήνα Μάρτιο, λόγω του νότιου της θέσης της. Το καλοκαίρι, λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών καλό είναι να επιλέγονται πιο εύκολες διαδρομές και η έναρξη της πεζοπορίας να γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα, ενώ η επιστροφή με την έναρξη της κάμψης του ήλιου. Στη Κίμωλο όμως το καλοκαίρι «κρατάει» ακόμη και μέχρι τον Οκτώβρη, οπότε και η κατάσταση για πεζοπορικές περιπέτειες βελτιώνεται από την άποψη της θερμοκρασίας και οι θάλασσες είναι ακόμη ιδανικές για μπάνιο».

Κινηματογραφικές προβολές κάτω από τον έναστρο ουρανό της Κιμώλου…

«Cine Καλησπερίτης» ονομάζεται ο θερινός κινηματογράφος της Κιμώλου που μπορούν να απολαύσουν ωραίες ταινίες οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες.

Η ονομασία του «Καλησπερίτης» προέρχεται από το πρώτο αστέρι που γίνεται ορατό κατά τη δύση του ήλιου, το οποίο στο νησί μας ονομάζεται Καλησπερίτης. Εγκαινιάστηκε το 2014 και λειτουργεί κατά την αιχμή της τουριστικής περιόδου,Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, με μία ή δύο προβολές ανά εβδομάδα, αναλόγως με τις καιρικές συνθήκες.

Κύριο χαρακτηριστικό και ειδοποιός διαφορά του είναι ότι το σημείο προβολής δεν είναι σταθερό, αλλά εναλλάσσεται μεταξύ κάποιων από τις πιο όμορφες τοποθεσίες του νησιού. Στην καρδιά του ελληνικού καλοκαιριού, κάτω από τον ξάστερο ουρανό της Κιμώλου, ανάμεσα στις υπέροχες νησιώτικες ευωδιές, στο χώμα, στην άμμο ή στα χαλίκια, εξελίσσεται μία διαδρομή ψυχαγωγίας και καλλιέργειας, που βρίσκει λιμάνι στις παραλίες των Πράσων, της Μπονάτσας και της Αλυκής, στον παλιό μώλο της Ψάθης, στις πλατείες Κάμπου, Γιωργιλά και Σωτήρας, στην αυλή του κτηρίου του Αφεντακείου Κληροδοτήματος, στο προαύλιο των Ι.Ν. Αγίου Χρυσοστόμου και Αγίου Ευστάθιου και βέβαια, στο Κάστρο της Κιμώλου. Επιπλέον, η φυσική ομορφιά του κιμωλιάτικου τοπίου αναδεικνύεται από διακοσμητικές πινελιές, όπως φαναράκια κ.ά. που προσθέτουμε με αγάπη και μεράκι».

Έχετε επιμεληθεί πανέμορφες δανειστικές βιβλιοθήκες ιδιαίτερα πρωτότυπες… κλαδιά δέντρων σε τοίχους που είναι ράφια βιβλία, βάρκες στις παραλίες που στέκουν όρθιες και είναι γεμάτες βιβλία…

«Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί το ελληνικό καλοκαίρι χωρίς να διαβάσει λογοτεχνία. Εμείς θέλαμε να προσφέρουμε την δυνατότητα σε όλον τον κόσμο να μπορεί να ξεφυλλίσει σελίδες και να ταξιδέψει στην φαντασία και η βάση του να είναι στην Κίμωλο.

Η υπαίθρια Ανοιχτή Δανειστική Βιβλιοθήκη Κιμώλου εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2016 και λειτουργεί από τον Ιούνιο έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου. Καθώς στην Κίμωλο δεν υπάρχει κάποια δημόσια βιβλιοθήκη, με το συγκεκριμένο εγχείρημα καλύπτονται και οι ανάγκες των μόνιμων κατοίκων. Τη χειμερινή περίοδο τα βιβλία προστατεύονται σε κλειστό αποθηκευτικό χώρο. Ευελπιστούμε στο μέλλον να διατεθεί στην ΑΔΒΚ μία λειτουργική αίθουσα, όπου το κοινό θα μπορεί να εξυπηρετείται και για το συγκεκριμένο διάστημα.

Οι αντιδράσεις όλων στην πρωτότυπη πρωτοβουλία μας μάς γέμισαν χαρά και αίσθημα δικαίωσης, καθώς η επιτυχημένη υλοποίηση της έμπνευσής μας βασίζεται -όπως και κάθε άλλη δράση μας- σε εθελοντική εργασία και προσφορές. Βλέποντας τόσο τους αναγνώστες να εκπλήσσονται ευχάριστα και να ανταποκρίνονται ανέλπιστα εντυπωσιακά, αλλά και πολλούς δημοσιογράφους και άλλους φίλους να προβάλλουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα σε διάφορα γνωστά ΜΜΕ και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, να τη φέρνουν στο επίκεντρο της δημοσιότητας και να την κάνουν τελικά γνωστή σε όλη την Ελλάδα, αισθανόμαστε την ανάγκη να σας ευχαριστήσουμε όλους θερμά και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να το επιτύχουμε και εμπράκτως!

Από τον Μάιο του 2019 η «Ανοιχτή Δανειστική Βιβλιοθήκη Κιμώλου» επεκτείνεται με τέσσερις νέες προθήκες, που ήδη περιμένουν τους βιβλιόφιλους στο λιμάνι του νησιού, την Ψάθη και στις παραλίες Αλυκή, Μπονάτσα και Πράσα! Οι βιβλιοθήκες έχουν μάλιστα, σχήμα βάρκας και αποτελούν, όπως και οι παλαιότερες, πραγματικά έργα τέχνης. Μάλιστα, έχουν φιλοτεχνηθεί από τη ζωγράφο Ελένη Τεκνοπούλου -που ταξίδεψε, μετά από πρόσκληση της Σταυρούλας Βεντούρι, από την Αμμουλιανή της Χαλκιδικής μέχρι την Κίμωλο για το σκοπό αυτό- με τέσσερα διαφορετικά σχέδια, που αποτελούν μηνύματα για την μείωση των πλαστικών μίας χρήσης και την προστασία των θαλασσών.

Το έργο αποτελεί δωρεά του Κοινωφελές Ίδρυμα Α Κ Λασκαρίδη – A C Laskaridis Charitable Foundation, στο πλαίσιο του προγράμματος “Sea Change Greek Islands”, με στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης, Πρεσβευτές του οποίου στην Κίμωλο είναι οι «Κιμωλίστες».

Οι βιβλιοθήκες – βάρκες, κατασκευάστηκαν στην Αθήνα και βάφτηκαν στην Κίμωλο από τους Κιμωλίστες, ενώ τη φωτογράφιση επιμελήθηκε η Dora Kavellary, εθελόντρια φωτογράφος του προγράμματος «Sea Change Greek Islands».Για το τέλος κρατήσαμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στη Σταυρούλα Βεντούρη, χάρη στην αμέριστη συνεισφορά της οποίας -από την οργάνωση, την εργατικότητα, τη δημιουργικότητα, την έμπνευση, τα κείμενα, και την επίλυση όποιου προβλήματος προέκυψε- με ιδιαίτερη προσωπική της επιβάρυνση, διοργανώθηκε και ολοκληρώθηκε το συγκεκριμένο εγχείρημα και οι βάρκες μας σήμερα είναι έτοιμες για να ταξιδέψουν τους μόνιμους κάτοικους και τους επισκέπτες του νησιού μας!

Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε:

Τις αρχιτέκτονες Κατερίνα Βενιού και Αθηνά Σαμίου, που σχεδίασαν τις βιβλιοθήκες με βάση την κιμωλιάτικη αισθητική και ανέδειξαν τα θαλασσόξυλα -ανακυκλώσιμο υλικό, που εντοπίζεται κυρίως στις βόρειες παραλίες του νησιού- ως την κατάλληλη επιλογή για τη δημιουργία των πινακίδων μας.

Την κα Φλώρα Ράμφου για την ιδέα των βιβλιοθηκών με τη χρήση μπαούλων και πιατοθήκης.

το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού, το οποίο ενέκρινε τη χρήση δημόσιων χώρων για το σκοπό αυτό,

την συμπατριώτισσά μας Κατερίνα Αντιβάχη για την επιμέλεια και δημιουργία των συνοδευτικών επιγραφών στις βιβλιοθήκες

το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη για την κατασκευή των βαρκών – βιβλιοθηκών.

το Αφεντάκειο Κληροδότημα για τη διάθεση του χώρου, όπου αποθηκεύονται τα βιβλία

τις μεταφορικές εταιρείες του Βασίλη Μωραΐτη και του Νίκου Μουστάκα, που υποστηρίζουν την προσπάθειά μας εξυπηρετώντας μας χωρίς επιβάρυνση και μας φέρνουν εντελώς δωρεάν τα βιβλία που μας στέλνετε και

Τον κάθε ένα κάτοικο της Κιμώλου αλλά και των υπόλοιπων περιοχών της Ελλάδας, τους εκδοτικούς οίκους, τους συλλόγους και φορείς που προσέφεραν βιβλία, μπαούλο, πιατοθήκη ή άλλη βοήθεια και των οποίων η απαρίθμηση μεν στο παρόν θα ήταν πρακτικά αδύνατη, η συμβολή τους όμως στη λειτουργία της «Ανοιχτής Δανειστικής Βιβλιοθήκης Κιμώλου» καθοριστική».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.