Η θωράκιση του Έβρου με έξι κινήσεις: Drones, ζέπελιν και υπερ-κάμερες ρίχνονται στη μάχη
Προτεραιότητα αποτελεί για τις ελληνικές Αρχές η θωράκιση του Έβρου, με φόντο τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, όπως εξηγούν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Ελληνικής Αστυνομίας
Η κρίση του Μαρτίου του 2020 στον Έβρο, που χαρακτηρίστηκε ως «υβριδική απειλή», αποτέλεσε χρονικά την αφετηρία των επιχειρησιακών παρεμβάσεων από την ελληνική πλευρά στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα. Οι ελληνικές Αρχές επιχείρησαν να θωρακίσουν τον Έβρο μέσα από έξι κινήσεις.
1) Ολοκλήρωση της κατασκευής φράχτη 27 χιλιομέτρων. Πρόκειται για ένα έργο που είχε σχεδιαστεί πριν από πολλά χρόνια. Η κρίση του Μαρτίου του 2020 είχε ως αποτέλεσμα να επιταχυνθούν οι εργασίες για την ολοκλήρωσή του.
2) Ηλεκτρονικό σύστημα επιτήρησης συνόρων. Πρόκειται για τη λειτουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος επιτήρησης της συνοριακής γραμμής. Κατ’ επέκταση αναβαθμίστηκαν οι δυνατότητες του επιχειρησιακού κέντρου, το οποίο λαμβάνει άμεσα σήματα για τις κινήσεις στα σύνορα, ενώ υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.
3) Ενεργοποίηση σύγχρονων καμερών και ραντάρ. Οι σύγχρονες κάμερες δίνουν τη δυνατότητα στις ελληνικές Αρχές να «βλέπουν» ακόμα και 15 χιλιόμετρα μακριά. Οι συνοριακοί φύλακες διαθέτουν επίσης θερμικές κάμερες, που τους παρέχουν «μάτια» και κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς ανιχνεύουν κινήσεις μέσω της θερμότητας. Σημαντική είναι η χρήση τους για την εξάρθρωση κυκλωμάτων λαθροδιακινητών.
4) Drones. Στα σύνορα του Έβρου υπάρχουν διαθέσιμα drones, τα οποία δίνουν ζωντανά εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, δίνουν τη δυνατότητα εικόνας πριν βρεθούν οι δυνάμεις της πρώτης γραμμής προ εκπλήξεων.
5) Προσλήψεις 250 συνοριακών φυλάκων. Πρόκειται για προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου, το οποίο θα ενισχύσει τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης. Οι νέοι συνοριακοί φύλακες θα δώσουν τη δυνατότητα ενίσχυσης των περιπολιών και των κατοπτεύσεων στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.
6) Ζέπελιν. Πιθανό θεωρείται να πετάξουν στον Έβρο αερόστατα για την επιτήρηση των συνόρων. Η Ελλάδα διαθέτει δύο ζέπελιν. Το ένα προοριζόταν για την επιτήρηση των θαλάσσιων ελληνοτουρικών συνόρων και το άλλο για την επιτήρηση των χερσαίων συνόρων στον Έβρο. Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί το ζέπελιν δεν θα πετάξει στη συνοριακή γραμμή (για λόγους ασφαλείας) αλλά κοντά στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Σημειώνεται ότι τα ζέπελιν διαθέτουν υπερ-κάμερες με πολύ μεγάλη εμβέλεια, οι οποίες μεταδίδουν ζωντανά εικόνα στο κέντρο ελέγχου.
Χαρέλας: «Αυξημένη η ετοιμότητα»
Ο πρόεδρος των Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, δηλώνει στο Newsbomb.gr ότι «είμαστε προετοιμασμένοι. Δεν είμαστε επιχειρησιακά στο επίπεδο που βρισκόμασταν στην προσφυγική κρίση του 2015. Πλέον έχουμε δημιουργήσει συνοριακή φύλαξη σε όλη τη νησιωτική χώρα, έχουμε συνοριακούς φύλακες στα νησιά που δεν είχαμε, έχουμε βελτιώσει το επίπεδο προστασίας συνόρων στον Έβρο, με υλικοτεχνικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, έχουμε δημιουργήσει δίκτυο για να χτυπήσουμε τα κυκλώματα διακινητών σε όλη τη χώρα.
Σήμερα προετοιμαζόμαστε για συγκεκριμένα δεδομένα που έχουμε για το Αφγανιστάν. Υπάρχει καλύτερη προετοιμασία και ετοιμότητα σε περίπτωση που δεχτούν πίεση τα σύνορά μας. Από εκεί και πέρα είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης για τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι άμεσα θα έχουμε προσφυγική κρίση. Μεσολαβούν και άλλες χώρες για να φτάσουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά η Τουρκία ενδεχομένως θελήσει να εργαλειοποιήσει το θέμα, να εκμεταλλευτεί το προσφυγικό κύμα και να απαιτήσει ότι θέλει από την Ευρώπη. Εμείς πρέπει να προσέξουμε τα κυκλώματα μήπως προσπαθήσουν να περάσουνε μετανάστες σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπως έγινε και το 2015».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.