Ονόματα και στους καύσωνες - Λαγουβάρδος: Γιατί θα ήταν καλή ιδέα
Έλληνες επιστήμονες συζητούν την απόδοση ονομάτων στα κύματα καύσωνα, στον απόηχο των θερμοκρασιών – ρεκόρ αυτού του καλοκαιριού, σύμφωνα με δημοσίευμα του Observer.
Ένα τέτοιο μέτρο, όπως εκτιμάται, θα είχε προληπτικό χαρακτήρα, καθώς μπορεί να επέτρεπε στους διαμορφωτές πολιτικής και τον ευρύτερο πληθυσμό να έχουν καλύτερη προετοιμασία για αυτό που πολλοί ειδικοί χαρακτηρίζουν ως «σιωπηλό φονιά». Μιλώντας στον Observer, στον απόηχο των πρόσφατων μεγάλων πυρκαγιών, ο Δρ. Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, είπε πως είναι ξεκάθαρο πως τα περιστατικά ακραίας ζέστης έχουν υποτιμηθεί.
«Αυτό το πολύ θερμό καλοκαίρι μας έχει δώσει μια εικόνα ενός μελλοντικού κλίματος, σε διάστημα 20 ή 30 ετών, όπου είναι πολύ πιθανό ότι θα έχουμε πολύ μεγάλες περιόδους πολύ υψηλών θερμοκρασιών» είπε σχετικά. «Πρόκειται για ακραία “συμπεριφορά”, μα θα μπορούσε να καταστεί ο κανόνας. Αντίθετα με άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν μπορείς να δεις την πολύ ακραία ζέστη».
Όπως είπε, είναι απαραίτητο οι αρχές και οι πολίτες να γνωρίζουν τους κινδύνους. «Θεωρούμε πως οι άνθρωποι θα είναι πιο προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν ένα επερχόμενο καιρικό φαινόμενο όταν αυτό έχει όνομα» είπε σχετικά. «Θα είναι πιο ενημερωμένοι για τα πιθανά προβλήματα που θα μπορούσε να προκαλέσει στις ζωές και στις περιουσίες τους...οι καύσωνες προκαλούν πολλούς θανάτους, δεν κάνουν θόρυβο και μπορεί να μην είναι ορατοί, μα είναι σιωπηλοί φονιάδες».
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, υπέρ του να δίνονται ονόματα στους καύσωνες και να κατατάσσονται ως προς την έντασή τους είναι και η Ελένη Μυριβήλη, που ανέλαβε καθήκοντα Επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης (chief heat officer) στον Δήμο Αθηναίων: «Η όλη ιδέα του να κάνουμε τους καύσωνες πιο ορατούς κατονομάζοντας και κατηγοριοποιώντας τους από άποψης δριμύτητας θα μπορούσε να είναι κομβικό σημείο» είπε σχετικά. «Θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν τον κίνδυνο που υπάρχει, επιτρέποντας επίσης σε αυτούς που είναι αρμόδιοι για τη λήψη αποφάσεων να θέτουν σε ισχύ πολιτικές που θα τους προστάτευαν καλύτερα».
Με πληροφορίες από Observer
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης: