Κορονοϊός: Η αποκαρδιωτική εικόνα με τα λύματα δείχνει επέκταση των τοπικών lockdown

Επέκταση των τοπικών lockdown στην Ελλάδα δύσκολο φθινόπωρο με εκτίναξη των κρουσμάτων «βλέπει» η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου

Κορονοϊός: Η αποκαρδιωτική εικόνα με τα λύματα δείχνει επέκταση των τοπικών lockdown
Επέκταση των τοπικών lockdown στην Ελλάδα δύσκολο φθινόπωρο με εκτίναξη των κρουσμάτων «βλέπει» η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου
INTIME/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
3'

Αναμενόμενη χαρακτήρισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, τη λήψη μέτρων προστασίας για τη διασπορά του κορονοϊού καθώς και την επέκταση των τοπικών lockdown ανά της χώρα, προειδοποιώντας μας για ένα δύσκολο φθινόπωρο με εκτίναξη των κρουσμάτων με βάση την «αποκαρδιωτική», όπως τη χαρακτήρισε, εικόνα από τα λύματα.

«Η εικόνα από τα νούμερα τόσο από τα κρούσματα, όσο και από τα λύματα είναι αποκαρδιωτική. Δεν έχουμε μόνο τα νούμερα από τα νέα κρούσματα που φτάνουν τις 4.500, ένα αρνητικό ρεκόρ, αλλά βλέπουμε και μια (επιδημιολογική) επιβάρυνση όλων των περιοχών της Ελλάδας» ειπε η κυρία Ψαλτοπούλου στην ΕΡΤ.

Και όπως προειδοποίησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής τα στοιχεία από τα λύματα δείχνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση σταθεροποίησης της πανδημίας στη χώρα μας. «Δυστυχώς βλέπουμε μια επιδείνωση της κατάστασης και είναι πολύ δυσάρεστο να έχουμε φτάσει 1η Σεπτεμβρίου και να αρχίζουμε με 4.500 κρούσματα». Σύμφωνα με την κυρία Ψαλτοπούλου, η επιστροφή στην κανονικότητα μετά τις διακοπές και το άνοιγμα των σχολείων και των Πανεπιστημίων θα πιέσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Ο κορονοϊός δεν μπορεί να μας δώσει ασφαλείς προβλέψεις γιατί υπάρχουν οι μεταλλάξεις, όπως η Δέλτα, που αλλάζουν τα δεδομένα. Αυτό που μπορούμε να δούμε από τώρα είναι σίγουρα αύξηση. Το μόνο που βλέπουμε ως θετικό είναι ότι ενώ αυξάνονται τα κρούσματα, δεν αυξάνονται οι θάνατοι. Και αυτό χάρη στους 5,5 εκατ. εμβολιασμένους στη χώρα μας. Όταν όμως έχεις τόσο μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, είναι δραματικά τα νούμερα».

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού η κυρία Ψαλτοπούλου τόνισε ότι θα περάσουν αρκετές ημέρες χωρίς περαιτέρω μέτρα. «Στόχος είναι να προστατεύσεις τους ανεμβολίαστους» και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν πρέπει να το βλέπουμε τιμωρητικά, αλλά προστατευτικά».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων την εβδομάδα 16 έως 22 Αυγούστου 2021, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 9 έως 15 Αυγούστου 2021, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των εννέα από τις δώδεκα (9/12) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Οι καθαρά αυξητικές τάσεις κυμάνθηκαν από +81% στο Βόλο έως +292% στα Ιωάννινα, ενώ οριακή ήταν η αύξηση (+30%) στη Θεσσαλονίκη. Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στην Περιφέρεια Αττικής (+2%). Οριακά πτωτική ήταν η μεταβολή στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στα Χανιά (-29%), ενώ μη ανιχνεύσιμο και κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου ήταν το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Πάτρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυφάδα: Το μοντέλο, η κοκαΐνη, το κινητό και οι... vip πελάτες

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή