Κορονοϊος: «Κόκκινος» συναγερμός για την επιστροφή των εκδρομέων - Τι ισχύει με τα δωρεάν self test
«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει σε ΕΣΥ και Κυβέρνηση, καθώς τα νέα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν σταθερά άνω των 3.000 ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει η επιστροφή και των τελευταίων εκδρομέων από τις καλοκαιρινές διακοπές.
Η αγωνία όλων φυσικά είναι το πώς θα κυμανθεί η καμπύλη της πανδημίας με δεδομένο πως ο συνωστισμός στις διακοπές θα φέρει σίγουρα νέα κρούσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα, ωστόσο ερωτηματικό παραμένει η διασπορά.
Ενδεικτική της κατάστασης ήταν η δήλωση του λοιμωξιολόγου, Γκίκα Μαγιορκίνη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας: «Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εντός της τελευταίας εβδομάδας αυξήθηκε κατά 16%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 αυξήθηκε σε περισσότερες από 250 τις τελευταίες ημέρες, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων παραμένει μεγαλύτερο από 1».
Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλούν οι αριθμοί στην αρνητική... πρωταθλήτρια Αττική, η οποία για ακόμα μία ημέρα κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων. Το λεκανοπέδιο κατέγραψε 770 νέες μολύνσεις, με το κέντρο της Αθήνας να είναι η περιοχή με το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Κορονοϊός: Ανησυχία για την Αττική
Τα... χειρότερα ωστόσο δεν έχουν έρθει σύμφωνα με τους ειδικούς καθώς η επάνοδος των εκδρομέων του Αυγούστου σε συνδυασμό με τη μετάλλαξη «Δέλτα» που κυριαρχεί στη χώρα μας, θα εκτοξεύσουν τα κρούσματα και την πίεση στις ΜΕΘ.
«Με την επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου θα υπάρξει μια περαιτέρω διάδοση της πανδημίας στην Αττική, που μπορεί να κορυφωθεί στο διάστημα από 16 έως 20 Σεπτεμβρίου, και θα επιφέρει πίεση στο σύστημα Υγείας του λεκανοπεδίου», εκτίμησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8. Παράλληλα τόνισε πως εάν ενταθούν οι εμβολιασμοί δεν θα φτάσουμε στα 10.000 κρούσματα ημερησίως, όπως προβλέπουν πολλοί επιστήμονες. «Εάν εμβολιαστούμε, έχουμε μεγάλες πιθανότητες να μη δούμε τέτοια νούμερα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Αν δεν εμβολιαστούμε, όμως, είναι πολύ πιθανό να το δούμε αυτό το κύμα. Ή θα εμβολιαστούμε, ή θα νοσήσουμε. Δεν υπάρχει κάτι άλλο», πρόσθεσε.
Στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού – Ποιοι παίρνουν σειρά
Το «πακέτο» μέτρων που ανακοινώθηκε εσχάτως και θα εφαρμοστεί από 13 Σεπτεμβρίου είναι ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να μην τεθεί εκ νέου σε δοκιμασία το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Στην περίπτωση που επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα χειροτερέψουν το επόμενο διάστημα, είναι πολύ πιθανό μετά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών να ακολουθήσουν κι άλλες κατηγορίες εργαζομένων.
Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, «η επέκταση της υποχρεωτικότητας υπάρχει στο τραπέζι ανάλογα με το ρυθμό των εμβολιασμών, και αυτό άφορα επαγγελματικές ομάδες όπως εκπαιδευτικούς ή σώματα ασφάλειας. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, «θα προχωρήσουμε σε ό,τι πρέπει να προχωρήσουμε».
Οι επόμενοι στη λίστα της υποχρεωτικότητας θα είναι οι εργαζομένοι στα σώματα ασφαλείας, αστυνομικοί, πυροσβέστες και στρατιωτικό προσωπικό. Επίσης οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στο λιανικό εμπόριο. Γενικότερα, η υποχρεωτικότητα θα αφορά τους εργαζόμενους που έρχονται σε μεγάλη επαφή με ανθρώπους.
Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης άφησε παράθυρο για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στην εστίαση και την ψυχαγωγία. «Είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» τόνισε και πρόσθεσε ότι το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο μελέτης των ειδικών, της ειδικής επιτροπής εμβολιασμών και των αρμόδιων πελατειακών οργάνων. Ο κ. Γεραπετρίτης, σημείωσε δε πως εφόσον υπάρξει όντως δεύτερη φάση υποχρεωτικών εμβολιασμών, -ενδεχόμενο που είναι ανοιχτό, δυναμικό και αξιολογείται, θα καταλαμβάνει χώρους και κρίσιμες υποδομές που μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση.
Αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στο Δημόσιο μετά τον Σεπτέμβριο.
Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι «το κριτήριο για εμβολιασμό που θα κρίνουν οι ειδικοί μετά το Σεπτέμβριο σε υπηρεσίες του δημοσίου, είναι το θέμα της επαφής και της διακινδύνευσης από την επαφή αυτή. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την επέκταση ενός τέτοιου μέτρου πχ. σε συγκεκριμένα σημεία οπού υπάρχει επαφή με παρά πολλούς ανθρώπους και υπάρχει καθημερινή συνεχής και τακτική επικοινωνία, ευρύτερα αυτό που θα λέγαμε front desk. Και στο δημόσιο πρέπει και θέλουμε να γυρίσουμε σε κανονικότητα λειτουργίας, αξιοποιώντας την τηλεργασία οπού χρειάζεται, αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία η παροχή υπηρεσίας να επανέλθει σε επίπεδα κανονικής λειτουργίας. Είναι κάτι που προφανώς θα αξιολογηθεί».
Δύο δωρεάν self test σε όσους ανεμβολίαστους γυρνάνε από διακοπές
Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζει ότι από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου θα διατίθενται από τα φαρμακεία δύο δωρεάν self test σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου:
«Στο πλαίσιο της επιστροφής των πολιτών από τις διακοπές και της ισχυρής σύστασης για τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) ανακοινώνεται η περαιτέρω δωρεάν διάθεση δύο (2) τεστ από τα φαρμακεία της χώρας, από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, στις παρακάτω ομάδες πολιτών:
- Μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
- Μη εμβολιασμένα άτομα, ηλικίας 5-17 ετών (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα με τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου παιδιού)
- Μη εμβολιασμένα άτομα 18-30 ετών, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ
Υπενθυμίζεται ότι, σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα εκδίδεται βεβαίωση.»
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού – Ποιοι παίρνουν σειρά