Μεσίστιες οι σημαίες στη Βουλή - Τριήμερο εθνικό πένθος για τον Μίκη Θεοδωράκη (pics)
Ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης έφυγε από τη ζωή στις 2/9 στα 96 του χρόνια, περιτριγυρισμένος από την αγαπημένη του οικογένεια. Σε ένδειξη τιμής η Πολιτεία κήρυξε τριήμερο 3ημερο πένθος ενώ η απώλειά του είναι αναντικατάστατη.
Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε Ακρόπολη, Βουλή και στα δημόσια κτήρια, ενώ από την Τρίτη η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου στις 3 το απόγευμα θα γίνει η εξόδιος ακολουθία. Για την ταφή του Μίκη Θεοδωράκη θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση από την οικογένειά του. Δική του επιθυμία ήταν να ταφεί στα Χανιά. Είχε μάλιστα στείλει και επιστολή, με την τελευταία του επιθυμία ζητώντας τους να φροντίσουν για να την πραγματοποίησή τους.
Δείτε στη Gallery φωτογραφίες από την Ακρόπολη αλλά και τη Βουλή όπου οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες:
«Έφυγε» στο σπίτι του
Στο άκουσμα του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη οι στενοί του φίλοι έσπευσαν στο σπίτι του στο κέντρο της Αθήνας, εκεί όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο μεγάλος Έλληνας. Συντετριμμένη η κόρη του Μαργαρίτα ακολούθησε το φέρετρο με την σορό του πατέρα της. Μιλώντας στο Mega η κόρη του μίλησε για τις τελευταίες δραματικές ώρες του πατέρα της.
«Να αγαπάμε τον μπαμπά. Να συνεχίσουμε να αγαπάμε τον μπαμπά. Στο τέλος της ζωής του ήταν πολύ δύσκολα, πολύ δύσκολα για 20 μέρες», υπογράμμισε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη.
«Αυτό που θέλω να πω είναι να μην τον ξεχάσουμε τον μπαμπά. Ήταν καλός άνθρωπος, σπουδαίος άνθρωπος, αγωνιστής, μεγάλος καλλιτέχνης με ωραίες μελωδίες και πολύ αγώνα. Πολύ αγώνα, πολλές θυσίες, αυτός ήταν ο μπαμπάς» πρόσθεσε η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη.
Τι συμβαίνει όταν στη χώρα κηρύσσεται «εθνικό πένθος»
Εθνικό πένθος μπορεί να κηρυχθεί από το θάνατο πολλών ανθρώπων έπειτα από μια φυσική καταστροφή, ένα τρομοκρατικό χτύπημα ή κάποιο άλλο δυστυχές γεγονός, όπως και από το γεγονός θανάτου ενός ιδιαίτερα σημαντικού ανθρώπου για ένα έθνος ή λαό. Χαρακτηρίζεται από πένθος που επιφέρει και μνημονικές δραστηριότητες που παρατηρούνται στην πλειοψηφία του πληθυσμού μιας χώρας.
Τι ορίζει όμως το «εθνικό πένθος»
Σε ένδειξη πένθους, το κράτος αποφασίζει σε ορισμένες περιπτώσεις το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών ή σχολείων, την ανάρτηση των σημαιών μεσίστια για μία ή περισσότερες ημέρες. Παρόμοια εκδήλωση πένθους μικρότερης διάρκειας είναι η τήρηση ενός λεπτού σιγής σε συναθροίσεις και συγκεντρώσεις.
Το Ελληνικό κράτος έχει κηρύξει εθνικό πένθος στις εξής περιπτώσεις:
- Τον Μάρτιο του 1994 μετά το θάνατο της Μελίνας Μερκούρη,
- Τον Απρίλιο του 1998 για το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή,
- Το καλοκαίρι του 2007 για τις εκτενείς πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα σε πολλά μέρη της, με την Ηλεία να δέχεται την μεγαλύτερη καταστροφή και οι οποίες επέφεραν τον θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων,
- Τον Ιανουάριο του 2008 για το θάνατο του Μακαριστού Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας της Ελλάδος,
- Τον Νοέμβριο του 2017 για τις φονικές πλημμύρες της Δυτικής Αττικής που στην κόστισαν την ζωή σε 23 ανθρώπους στην Μάνδρα,
- Τον Ιούλιο του 2018 μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής που εκδηλώθηκαν στο Δυτικό και Ανατολικό τμήμα της και επέφεραν την απώλεια 102 ανθρώπων στο δεύτερο με περιοχή με τους περισσότερους θανάτους και πληγέντες το Μάτι,
- Τον Σεπτέμβριο του 2021 για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης
Μίκης Θεοδωράκης: Οι σημαντικότεροι σταθμοί της ζωής του - Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr
Mad Clip: Οι κάμερες «μίλησαν»! Η τρελή πορεία προς το θάνατο - Τι κατέθεσε ο οδηγός του Audi R8
Μίκης Θεοδωράκης: Τι συμβαίνει όταν στη χώρα κηρύσσεται «εθνικό πένθος»