Βασίλης Τσεκούρας στο Newsbomb.gr: Γεννήθηκα δεύτερη φορά από... θαύμα
Στην ζωή πέφτουμε για να μάθουμε να σηκωνόμαστε. Η ζωή μέσα σε 14 μήνες έριξε δύο φορές με πολύ απότομο τρόπο τον Βασίλη Τσεκούρα κάτω. Όμως γεννημένος μαχητής και νικητής έσφιξε τα δόντια και στάθηκε όρθιος και πιο δυνατός από ποτέ.
Πέρυσι τον Ιούνιο υπεβλήθη σε ένα 10ωρο χειρουργείο και δεν είχε τις πιθανότητες με το μέρος του. Ισορρόπησε μεταξύ ζωής και θανάτου και επανήλθε στην μεγάλη του αγάπη την δημοσιογραφία αλλάζοντας την κοσμοθεωρία του και ρυθμίζοντας τις μεταβλητές του μικροκοσμού του. Ένα χρόνο μετά και ενώ είχε επανέλθει και παρουσίαζε πρωινή εκπομπή, μαθαίνει στον αέρα πως ο πατέρας του δίνει μάχη για την ζωή του. Όταν πέφτουν οι τίτλοι τέλους ενημερώνεται πως ο πατέρας του δεν ζει πια… Ο πατέρας του ήταν η μεγάλη του αδυναμία, ο εμπνευστής του, το στήριγμα του.
Την επόμενη ημέρα της κηδείας ο Βασίλης στεκόταν στο πόστο του και παρουσίαζε θέματα και ενημέρωνε τον κόσμο. Στον επίλογο της εκπομπής προέβη σε μια αφιέρωση άκρως συγκινητική . «Αύριο θα είμαστε εδώ στις έξι. Εγώ απλά θέλω να αφιερώσω αυτή την εκπομπή εκεί που αξίζει. Να είστε όλοι καλά. Καλό μεσημέρι».
Ο Βασίλης Τσεκούρας μιλάει στο Newsbomb.gr για την περιπέτεια της υγείας του και πως αυτή άλλαξε την ζωή του, για τον πατέρα του και για την οικογένεια του.
«Ξεφύλλισε» μαζί μας το άλμπουμ της επαγγελματικής του πορείας. Ένας δημοσιογράφος της νέας γενιάς, με ενσυναίσθηση και ευαισθησίες. Μακάρι η τηλεόραση να γέμιζε με ανθρώπους σαν τον Βασίλη…
Από το SBC channel έως το OPEN TV, μια διαδρομή που σίγουρα δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα…
«Βρέθηκα τυχαία στο οικονομικό ρεπορτάζ, παρότι έχω σπουδάσει δημοσιογραφία και όχι οικονομικά. Ωστόσο, έχτισα αυτό το ρεπορτάζ βήμα – βήμα και με τη μέθοδο… «ρωτώντας πας στην πόλη». Θα σου πω μάλιστα, ότι στην αρχή έπεσα στα βαριά, στο χρηματιστηριακό ρεπορτάζ, που δεν έχει να κάνει με το αν ανέβηκε ή έπεσε μια μετοχή. Στην αρχή με βοήθησαν πολύ οι γονείς μου, που έχουν σπουδάσει οικονομικά. Έπειτα όσο άνοιγε ο κύκλος των γνωριμιών μου με οικονομολόγους, χρηματιστές ή καθηγητές πανεπιστημίων, τους έπαιρνα κάθε μέρα τηλέφωνο και τους ρωτούσα «τι είναι αυτό;».
Τους ζητούσα να μου περιγράψουν μια οικονομική είδηση με απλά λόγια ώστε να την καταλάβω και εγώ, για να μπορώ στη συνέχεια να τη μεταδώσω στον κόσμο. Είχα πάντα την άποψη ότι στην δημοσιογραφία αν μπορείς να πεις κάτι με πολύ απλά λόγια, σημαίνει ότι το γνωρίσεις και εσύ πολύ καλά, συνεπώς το καταλαβαίνει και ο κόσμος. Ξεκίνησα πολύ δύσκολα, με πολύ διάβασμα και υπομονή για να χτίσω το όνομά μου στο χώρο με αργά και σταθερά βήματα. Από το «SBC» πέρασα στο «Ε», από το «Ε» πέρασα απευθείας στο «OPEN» με δελτία ειδήσεων, με παρουσία μπροστά από τις κάμερες, με πράγματα που ονειρευόμουν να κάνω από μικρός… Γιατί από μικρός ήθελα να γίνω δημοσιογράφος. Υπέγραφα εκθέσεις από το δημοτικό ως δημοσιογράφος».
Πολλά ρεπορτάζ έχεις κάνει. Ποιο από αυτά θα διηγείσαι στα παιδιά σου και στα εγγόνια σου;
«Το ρεπορτάζ που μου έχει μείνει στο μυαλό δεν έχει να κάνει με τα οικονομικά. Ήταν το «Μάτι». Βρέθηκα εκεί το πρώτο βράδυ, όταν οι Αρχές άρχιζαν να βρίσκουν τα θύματα από την πυρκαγιά. Αυτό με έχει στιγματίσει και οι εικόνες θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη μου… Θυμάμαι όταν γύρισα στο σπίτι ξημερώματα, μου ζήτησαν να περιγράψω τι είδα. Δεν έχω τολμήσει να διηγηθώ σε κανέναν αυτά που πραγματικά αντίκρυσα εκείνο το βράδυ. Δεν είναι ούτε τα μνημόνια ούτε τα ατελείωτα Eurogroups. Κάνω 14 χρόνια οικονομικό ρεπορτάζ, αλλά αυτό που με στιγμάτισε είναι η ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι».
Τι σημαίνει για εσένα το OPEN TV;
«Είναι το κανάλι το οποίο με έβαλε πιο βαθιά στην δημοσιογραφία, στην παρουσίαση, αλλά και στο οικονομικό ρεπορτάζ. Είναι όμως το μέσο, το οποίο είδα να δημιουργείται από την αρχή. Από το πρώτο λεπτό που άναψαν τα φώτα του ήμουν εκεί. Άρα είμαι ένα παιδί του Open το οποίο προχώρησε και προχωρά δημοσιογραφικά μαζί του. Είναι ένα κομμάτι μου. Κάποια στιγμή όταν επιλέξω να αλλάξω χώρο ή δουλειά αυτό θα παραμείνει στην καρδιά μου, διότι γεννήθηκα μαζί του».
Οικονομία αιμορραγεί εδώ και χρόνια. Ως οικονομικός συντάκτης τι συμβουλεύεις τον κόσμο;
«Αυτό που μας δίδαξε η οικονομική κρίση: στη ζωή σου να είσαι λίγο μαζεμένος. Μην κάνεις κινήσεις πέρα από εκεί που μπορεί να φθάσει το χέρι σου. Αυτό είχαμε κάνει όλοι τα προηγούμενα χρόνια. Παίρναμε δάνεια πολύ μεγαλύτερα από αυτά που αντέχαμε, κάναμε έξοδα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που σήκωνε το πορτοφόλι μας και κάποια στιγμή όταν ήρθε η ώρα της κρίσης βρεθήκαμε εκτεθειμένοι. Χρωστούσαμε και δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε. Το πρόβλημα σε αυτή τη χώρα είναι ότι η οικονομία της θα φτιάξει μετά από πολλά χρόνια και ο καθένας ψάχνει να κάνει παράλληλες δουλειές για να συμπληρώσει το εισόδημά του. Κυρίως οι νέοι που είναι αδύνατο να επιβιώσουν με τους μισθούς που παίρνουν. Δυστυχώς μιλάμε για χαμένες γενιές, που το μόνο που θα κάνουν είναι να σηκώσουν τα βάρη της πολυετούς κρίσης.»
Πέφτουμε για να μάθουμε να σηκωνόμαστε. Εσύ σε έναν χρόνο έπεσες δύο φορές. Την μία τον Ιούνιο του 2020 με ένα πρόβλημα υγείας που είχες και βγήκες νικητής μετά από ένα 10ωρο χειρουργείο στο οποίο οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος σου. Φέτος και συγκεκριμένα στις 9 Αυγούστου ενώ είσαι στον αέρα «φεύγει» ο πατέρας σου… Πόση δύναμη χρειάστηκε για να επανέλθεις σαν να μην έλειψες μια μέρα…;
«Όταν έχεις χάσει τον γονιό σου, τον πατέρα σου είναι πολύ δύσκολο. Για εμένα ο πατέρας μου ήταν τα πάντα. Ήταν μια αδυναμία. Όχι πως δεν είναι η μητέρα μου, αλλά ο πατέρας μου ήταν η μεγάλη μου αδυναμία. Μου βγήκε αυθόρμητα αυτό που είπα στην εκπομπή. Ήταν η επόμενη ημέρα από την κηδεία του, γύρισα κατευθείαν στη δουλειά, γιατί πίστευα πως αυτό θα ήθελε να κάνω».
Έβγαλες μια εκπομπή που ήταν δύσκολο μετά από αυτό που συνέβη…
«Το δύσκολο ήταν ότι πληροφορήθηκα πως κάτι συνέβαινε με τον πατέρα μου ενώ βρισκόμουν στον τηλεοπτικό αέρα, σε έναν μαραθώνιο ενημέρωσης από τις 6 το πρωί έως τη μια το μεσημέρι για τις καταστροφικές πυρκαγιές. Επίσημα με ενημέρωσαν για την απώλειά του όταν τελείωσε η εκπομπή, ωστόσο το είχα καταλάβει πολύ νωρίτερα. Ένα μεγάλο μέρος της εκπομπής της 9ης Αυγούστου την έβγαλα γνωρίζοντας ότι ο πατέρας μου έχει φύγει. Το να διαχειριστείς στον τηλεοπτικό αέρα ένα τόσο μεγάλο προσωπικό σου δράμα, νομίζω πως είναι κάτι το οποίο δεν θα το ξεχάσω στην ζωή μου. Ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή και θα την θυμάμαι για πάντα».
Πέρυσι την ίδια περίοδο περίπου τον Ιούνιο αντιμετώπισες ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, μια εγχείρηση πολύ δύσκολη… Βγήκες νικητής .. Η ζωή είναι ένα μεγάλο δώρο
«Όταν είναι να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα υγείας το οποίο σε φτάνει πραγματικά στη λεπτή γραμμή μεταξύ ζωής και θανάτου αρχίζεις και αντιλαμβάνεσαι τα πάντα διαφορετικά. Αρχίζεις και εξετάζεις τα πράγματα με άλλη οπτική γωνία.
Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά την δική μου περιπέτεια, αυτή την 10ωρη εγχείρηση που πραγματικά μου άλλαξε την ζωή, γιατί ευτυχώς οι γιατροί πρόλαβαν το πρόβλημα υγείας που είχα και δεν το γνώριζα, μέσα σε πολύ λίγο καιρό αντιλήφθηκα ότι ή θα πρέπει να δω την ζω διαφορετικά.
Άρχιζα να διακρίνω ποιο είναι το σοβαρό και ποιο το ασήμαντο. Άρχισα να δίνω σημασία στα σοβαρά θέματα, να τα αντιμετωπίζω με ψυχραιμία και να αφήνω στην άκρη καθετί ασήμαντο που υπάρχει στον μικρόκοσμο του καθενός. Ήταν και μια προτροπή του γιατρού μου σε ότι αφορά και το πρόβλημα της υγείας μου.
Άλλαξε όλη η κοσμοθεωρία μου, μέσα σε μια στιγμή. Έπρεπε να σκεφτώ πως πρέπει να σηκωθώ και να γίνω καλύτερος από πριν. Μου συνέβη αυτό το περιστατικό, πήγα να χάσω την ζωή μου, με πιθανότητες επιτυχίας της εγχείρησης να είναι σχεδόν μηδαμινές και άρχισα πάρα πολύ γρήγορα να σκέφτομαι τα επόμενα βήματα μου. Αρχικά φοβόμουν γιατί δεν ήξερα τις αντοχές πάνω στη δουλειά και έπρεπε να τις ανακτήσω σταδιακά.
Αντιλήφθηκα σύντομα πως μπορώ να επιστρέψω στην δουλειά μου, να είμαι όπως πριν αλλά με διαφορετικό τρόπο σκέψης και ποιος είναι αυτός; Να δουλεύω όσο πιο επαγγελματικά μπορώ, χωρίς την παράλογη πίεση που επικρατεί στο επάγγελμά μας.
Η περιπέτεια της υγείας μου, νομίζω πως είναι το μεγαλύτερο δώρο που έχω λάβει στα 37 μου χρόνια. Σαν να γεννήθηκα για δεύτερη φορά από θαύμα. Είναι ένα περίεργο συναίσθημα αυτό. Δεν είναι εύκολο να ξυπνάς σε μια εντατική και να μην γνωρίζεις τι έχει γίνει. Είναι το πιο σκληρό πράγμα που έχω ζήσει».
Στο δικό μας επάγγελμα όμως θες δεν θες ο χρόνος σε πιέζει, πως το διαχειρίζεσαι αυτό;
«Ένα χρόνο μετά θα σου πω πως όλα γίνονται. Η δουλειά μας έχει πολύ μεγάλη πίεση, που ο κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει. Πίσω από τις κάμερες τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Αυτό που βλέπει για 1’ λεπτό στην τηλεόρασή του έχει ένα χρόνο προετοιμασίας 2 ή 3 ωρών. Μπορεί και περισσότερο. Δεν παίζεις με τα λεπτά, αλλά με τα δευτερόλεπτα. Όταν αλλάξεις όλη την κοσμοθεωρία σου, συνειδητοποιείς πως ακόμα και αυτή την πίεση μπορείς να την τιθασεύσεις και να τη διαχειριστείς. Αυτό που προσπαθώ είναι να είμαι όσο τον δυνατόν γίνεται πιο ήρεμος εσωτερικά για να περάσει αυτή η ηρεμία στον δέκτη. Αυτή η σκέψη με βοήθησε να είμαι πιο ήρεμος πάνω στη δουλειά μου. Να μην πιέζομαι, να μην αγχώνομαι…
Γενικά στη ζωή μου είμαι άνθρωπος χαμηλών τόνων. Σπάνια θα με ακούσεις να φωνάζω, δεν θα με δεις σχεδόν ποτέ να τσακώνομαι και να ανεβάζω τον τόνο της φωνής μου. Είμαι μάλλον άνθρωπος της συζήτησης.
Όταν μεταδίδω μια είδηση είμαι πολύ ήρεμος. Όταν αυτός που μεταδίδει είναι πιεσμένος και αγχωμένος αυτό περνάει και στον τηλεθεατή. Άρα ο τελευταίος μπορεί να πατήσει ένα κουμπί και να αλλάξει κανάλι. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στάθηκα ξανά στα πόδια μου. Την απώλεια του πατέρα μου, ή το πρόβλημα της υγείας μου δεν τα αφήνω στην άκρη αλλά δεν με επηρεάζουν στην δουλειά μου. Το διαχειρίζομαι και μέσα και δεν τα αφήνω να με επηρεάσουν στον τρόπο που δουλεύω».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κυπαρισσία: Ψυχρός ο Ρουμάνος σύντροφος της 42χρονης - Υποστηρίζει πως άλλοι έκαναν το έγκλημα
Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Γιατί γέμισαν οι ελληνικές θάλασσες με μέδουσες;
Βασίλης Τσεκούρας στο Newsbomb.gr: Γεννήθηκα δεύτερη φορά από... θαύμα