Κρούσματα σήμερα: Φόβοι για «έκρηξη» των νέων μολύνσεων - Ποιες περιοχές οδεύουν προς μίνι lockdown
Κρούσματα - Όλες οι ειδήσεις: Οι ειδικοί κρούουν καμπανάκι κινδύνου για έκρηξη κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα προκαλούν προβληματισμό στις αρχές, με τον αριθμό διασωληνωμένων να μην υποχωρεί, ενώ οι ειδικοί κρούουν καμπανάκι κινδύνου για έκρηξη κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 2.422 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ανήλθαν στους 37, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.311 θάνατοι. 2 Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Παράλληλα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανήλθε στους 364 (64.8% άνδρες).
Ανεμβολίαστοι οι περισσότεροι ασθενείς που εισέρχονται στις ΜΕΘ
Το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα έχει διάρκεια και θα αφορά τους ανεμβολίαστους, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης στη Μονάδα Λοιμώξεων στην Θεσσαλία νοσηλεύτηκαν 115 άτομα, εκ των οποίων 107 ήταν ανεμβολίαστοι και οι οκτώ ήταν πλήρως ή μερικώς εμβολιασμένοι.
Στην ανάρτησή του καθηγητού στο διαδίκτυο φαίνεται ότι μεταξύ 31 Μαΐου – 31 Αυγούστου στη Μονάδα Λοιμώξεων νοσηλεύτηκαν 115 άτομα, εκ των οποίων 107 ήταν ανεμβολίαστοι και οι οκτώ ήταν πλήρως ή μερικώς εμβολιασμένοι.
Μελετώντας το πλήθος των νοσηλευομένων στο νοσοκομείο ο κ. Γουργουλιάνης διαπίστωσε ότι οι ευάλωτοι είναι λιγότεροι φέτος σε σχέση με πέρυσι, λόγω του εμβολιασμού.
«Συχνά αποφεύγω να σχολιάσω απόψεις ασθενών, αλλά κάποιοι συνήθως στο οικογενειακό περιβάλλον είναι οι αρνητές, που εμποδίζουν τον εμβολιασμό των συγγενών τους, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που κάνουν τα εμβόλια κρυφά από το περιβάλλον τους».
Η ιστορία της άρνησης επαναλαμβάνεται. Υπήρξαν αντίστοιχα φαινόμενα στο παρελθόν όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα εμβόλια της ευλογιάς. «Τα εμβόλια νίκησαν τις μεγάλες πανδημίες», σημειώνει ο κ. Γουργουλιάνης.
«Οι ανεμβολίαστοι γεμίζουν τα νοσοκομεία. Πρέπει να τους πάμε δεμένους να εμβολιαστούν εκείνους που είναι άνω των 50 ετών. Αυτό το κύμα της πανδημίας που περνούμε είναι το κύμα των ανεμβολίαστων. Θα είναι πλατύτερο, αν και όχι το ίδιο σε ένταση με το προηγούμενο».
«Τρομάζουν οι γονείς όταν ακούν ότι θα νοσήσουν πάνω από 300 με 400 παιδιά. Επομένως είναι σημαντικό να εμβολιαστούν τα παιδιά και κυρίως αυτοί που φοιτούν στα πανεπιστήμια», ανέφερε ο καθηγητής.
Θωμαΐδης: Στο επόμενο κύμα θα φτάσουμε τα 5.000 κρούσματα ημερησίως
Ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, σε εκτίμηση του για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας το επόμενο διάστημα ανέφερε πως τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν τα 5.000.
Όπως δήλωσε, με βάση τα επικαιροποιημένα μοντέλα ανάλυσης, προβλέπεται πως το επόμενο κύμα θα εκτυλιχθεί περί τα μέσα-τέλη Οκτώβρη, ενώ υπάρχει σενάριο καταγραφής 5 χιλιάδων κρουσμάτων ημερησίως.
«Βρισκόμαστε εκτός κινδύνου προς το παρόν αλλά προβλέπουμε ότι σε λίγο η μεταδοτικότητα θα αυξηθεί», τόνισε ο κ. Θωμαΐδης, μιλώντας χθες Τετάρτη στον ΣΚΑΪ.
Ο ίδιος, επεσήμανε ότι παρόμοια ήταν και η εικόνα και τον περσινό Σεπτέμβρη, δεδομένου βέβαια ότι τότε δεν υπήρχε το εμβόλιο, όταν μετά την επιστροφή των πολιτών από τις διακοπές παρατηρήθηκε αύξηση της μεταδοτικότητας, με αυτή να αποτυπώνεται στα λύματα.
Αυτή τη χρονική στιγμή ωστόσο, τα στοιχεία από τα λύματα δείχνουν αργή αλλά σταθερή μείωση του ιικού φορτίου η οποία συσχετίζεται με τη μείωση των κρουσμάτων σε περιοχές όπως η Αττική, ανέφερε ο καθηγητής. «Αυτό δεν σημαίνει τίποτα όμως σε αυτή τη φάση. Το ίδιο συνέβη και τον Ιούνιο και μετά ήρθε το 4ο κύμα», πρόσθεσε.
Για την κατάσταση στα νοσοκομεία, χαρακτηρίζοντας την «πάρα πολύ ανησυχτική», μίλησε επίσης στον ΣΚΑΪ ο ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.
Ο κ. Καπραβέλος παρακάλεσε από την πλευρά του να μην υποτιμάμαι τον ιό καθώς σε ημερήσια βάση , διασωληνόνται πολλοί ασθενείς και καταγράφονται απώλειες μέσα στις μονάδες των νοσοκομείων: «Είχαμε 29 εισαγωγές σε μια εφημερία με βαρύτατη πνευμονία. Παράλληλα καταγράφηκαν στη μονάδα μας οι θανάτοι 3 ατόμων 60, 62 και 67 χρονών. Ήταν όλοι ανεμβολίαστοι».
Επιπλέον έστειλε μήνυμα το δικό του μήνυμα προς όλους εκείνους που παραμένουν ανεμβολίαστοι: «Αν δεν εμβολιαστείτε και σας προλάβει ο ιός, κάποιοι από εσάς θα χάσουν τη ζωή τους. Είναι κρίμα να χάνουμε ασθενείς που δεν θέλουν να εμβολιαστούν».
Ολοταχώς για μίνι lockdown Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα
Σημειώνεται ότι στον επιδημιολογικό χάρτη έξι μέχρι στιγμής είναι οι περιφερειακές ενότητες βρίσκονται στο «κόκκινο», με τις Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα, να εισέρχονται και αυτές σε μίνι lockdown με απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας αλλά και την απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας. Για τις νέες περιοχές που μπαίνουν στο «κόκκινο» αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις από την Πολιτική Προστασία
Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι τα παραπάνω μέτρα θα ισχύουν από αύριο (16/9), σε Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Ηράκλειο, Ικαρία, Ευρυτανία κι Αργολίδα.
Πώς λειτουργεί ο επιδημιολογικός χάρτης
Ο επιδημιολογικός χάρτης τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας αντιστοιχεί σε 4 χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).
Ο επιδημιολογικός χάρτης θα παράγεται εβδομαδιαίως σε επίπεδο Περιφερειακής ενότητας και ειδικά για τα νησιά σε επίπεδο Δήμου.
Σκοπός του επιδημιολογικού χάρτη είναι η ενημέρωση των Ελλήνων και των επισκεπτών στη χώρα μας, καθώς και η σύνδεση των επιπέδων ετοιμότητας με μέτρα δημόσιας υγείας.
Ο χάρτης επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τους πιο κάτω επιδημιολογικούς δείκτες:
- 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
- 14-ήμερος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
- Δείκτης θετικότητας ελέγχων
- Εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή κρουσμάτων
- Αριθμός ενεργών κρουσμάτων
- Ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων
- Εβδομαδιαίος αριθμός νέων νοσηλειών ανά 100.000 κατοίκους
- Εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων ανά 100.000 κατοίκους
- Ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης
- Ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων (Rt)
- Πληρότητα συστήματος υγείας
- Ανάλυση ιχνηλάτησης επαφών
- Ανάλυση μεταλλάξεων
Η τελική διαμόρφωση του επιδημιολογικού χάρτη προκύπτει έπειτα από συνδυαστική αξιολόγηση των ανωτέρω δεικτών.
Στο χάρτη αποτυπώνονται για κάθε Περιφερειακή ενότητα / Δήμο:
- ο 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
- ο δείκτης θετικότητας (%)
η εμβολιαστική κάλυψη (* κάλυψη όπως προκύπτει από την τοποθεσία κάθε εμβολιαστικού κέντρου που μπορεί να περιλαμβάνει εργαζόμενους, μη μόνιμους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας κ.ά. και ** κάλυψη όπως προκύπτει από την διαθέσιμη πληροφορία διαμενόντων εντός της Περιφερειακής Ενότητας), καθώς και
- η εβδομαδιαία τάση (ανοδική, πτωτική ή σταθερή).
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ιωάννα Παλιοσπύρου: Η δύναμη ψυχής «κόντρα» στην απουσία της κατηγορουμένης- Το παρασκήνιο της δίκης
Συνεπιμέλεια: Σε ισχύ από σήμερα ο νέος νόμος - Το «στοίχημα» και το αίτημα για κοινή γονική μέριμνα
The Bachelor: Αρραβωνιασμένη η «26χρονη» Αθηνά – Αυτή είναι η πραγματική της ηλικία