Πλεύρης από Θεσσαλονίκη: Δεν τίθεται θέμα μέτρων, προληπτική η επίσκεψη για να προλάβουμε

Μήνυμα από τον Θάνο Πλεύρη για τη Θεσσαλονίκη και τα μέτρα μετά τη συνάντηση που είχε με τους διοικητές των ΥΠΕ και των νοσοκομείων
Μήνυμα από τον Θάνο Πλεύρη για τη Θεσσαλονίκη και τα μέτρα μετά τη συνάντηση που είχε με τους διοικητές των ΥΠΕ και των νοσοκομείων
INTIME
5'

Κατηγορηματικός ότι δεν τίθεται θέμα επιβολής και ανακοίνωσης μέτρων στη Θεσσαλονίκη για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μετά τη συνάντηση που είχε με τους διοικητές των ΥΠΕ και των νοσοκομείων.

«Δεν τίθεται θέμα μέτρων, τίθεται θέμα προληπτικής επίσκεψης για να προλάβουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης μετά τις συναντήσεις που είχε παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα.

«Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή τώρα που είναι νωρίς γιατί ο στόχος μας είναι να τηρηθούν τα μέτρα, να επεκταθούν οι εμβολιασμοί και πραγματικά να διαχειριστούμε την πανδημία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης.

Ο υπουργός Υγείας κλήθηκε να σχολιάσει και τις αποδοκιμασίες σε βάρος του κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη και απάντησε ότι «η πολιτεία έχει πει ξεκάθαρα ότι η υποχρεωτικότητα δεν θα εμβολιαστεί αλλά για τους υγειονομικούς ισχύει ότι επικρατεί η δημόσια υγεία».

Όπως είπε «όπως ένας γιατρός έχει δικαίωμα να μην εμβολιαστεί έτσι και ένας έχει δικαίωμα ο γιατρός που τον θεραπεύει να είναι εμβολιασμένος. Τους καλούμε να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση και να επιστρέψουν, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο ισχύον πλαίσιο».

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σημείωσε ότι καθημερινά μπαίνουν στις μονάδες εντατικής και καταλήγουν κυρίως μη εμβολιασμένοι ασθενείς κι έδωσε το μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και σημαντικό για την ασφάλεια όλων.

Καθησυχαστικός και για την Δυτική Μακεδονία

Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, όπου ο κ. Πλεύρης θα μεταβεί στη συνέχεια προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη, τους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους της περιοχής, ο υπουργός Υγείας σχολίασε: «Η αλήθεια είναι πως όσο απομακρύνεσαι από τα μεγάλα αστικά κέντρα παρατηρείται και μία λιγότερη συμμετοχή στον εμβολιασμό. Αρα πάμε εκεί, έχουμε δει τα νούμερα, κι εκεί είναι ίδια η διαδικασία. Δεν τίθεται καμία παραπάνω κουβέντα, αλλά συνεννόηση πώς θα πείσουμε για περισσότερους εμβολιασμούς και τήρηση μέτρων. Δεν υπάρχει καμία άλλη συζήτηση στο τραπέζι».

Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και το σχέδιο του υπουργείου Υγείας

Σημειώνεται ότι στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται ταυτόχρονα, οκτώ παιδιά ηλικίας από δύο μηνών έως οκτώ ετών, ενώ μόνο μέσα σε ένα 24ωρο σύμφωνα με τα στοιχεία της Δ’ Υγειονομικής Περιφέρειας, οι νοσηλείες στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 11%.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο για την αντιμετώπισης της αύξησης του ιικού φόρτου στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η επίσκεψη της πολιτική ηγεσίας με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σίγουρα θα ανακοινωθεί αύξηση των κλινών ΜΕΘ.

Οι τρεις λόγοι που προκαλούν ανησυχία για τη Βόρεια Ελλάδα

Καμπανάκι για την επιδημιολογική κατάσταση στην βόρεια Ελλάδα έκρουσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο ΜEGA.

«Στην Κεντρική Μακεδονία δεν πέφτουν οι καμπύλες και σταθεροποιήθηκαν σε υψηλό ποσοστό. Έχουμε την εμπειρία του προηγούμενου χειμώνα που είχαμε ταχεία διασπορά. Υπάρχει χαμηλός βαθμός εμβολιαστικής κάλυψης σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Τα νοσοκομεία είναι μικρά, διεσπαρμένα και έχουν μικρή δυνατότητα. Είναι μεγάλη η πίεση στις μονάδες της Θεσσαλονίκης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.

Η επιδημιολογική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για τη Θεσσαλονίκη χθες, Τρίτη, 449 νέες λοιμώξεις κορονοϊού, ένας αριθμός πολύ κοντά στα 544 κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν για την Αττική, με τον μέσο όρος κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών για την συμπρωτεύουσα να βρίσκεται στα 274,29. Υπενθυμίζεται ότι και μια εβδομάδα νωρίτερα, η Θεσσαλονίκη είχε ξανά τον μεγαλύτερο και μοναδικό τριψήφιο επταήμερο μέσο όρο στα 240,29.

Σημειώνεται, επίσης, ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ καταγράφεται έντονη διασπορά του κορονοϊού σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης - Ημαθία (114), Δράμα (61 κρούσματα), Έβρο (50), Καβάλα (65), Καστοριά (45), Κιλκίς (53), Κοζάνη (66), Ξάνθη (89), Πιερία (79), Πέλλα (68), Χαλκιδική (54).

Την ίδια ώρα στο σύνολο των 17 περιφερειακών ενοτήτων Μακεδονίας και Θράκης, μόλις τρεις έχουν εμβολιαστική κάλυψη άνω του 50% και συγκεκριμένα οι ΠΕ Θάσου (56,19%), Κοζάνης (50,12%) και Καστοριάς (52,83%), με τις υπόλοιπες σε ποσοστά 43% κατά μέσο όρο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε από κορονοϊό η Λιολιώ Κολυπέρα - Η προφητική ατάκα που είχε πει στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Στην 22χρονη ανήκει η σορός που βρέθηκε – Τη δολοφόνησαν λέει ο ιατροδικαστής

Big Brother: Απίστευτη αποκάλυψη - «Το κρεβάτι γιατί κουνιέται; 2-3 φορές τη μέρα το κάνουν σίγουρα»