Μειώνονται οι εισακτέοι σε 85 σχολές

Κλειστή την πόρτα 85 πανεπιστημιακών σχολών αναμένεται να βρουν φέτος οι υποψήφιοι εισακτέοι. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, λιγότεροι από 70.000 θα περάσουν το κατώφλι κάποιου ΤΕΙ ή ΑΕΙ.
2'

Στο επίκεντρο του «κουρέματος» θα βρεθούν σχολές, όπως οι στρατιωτικές, οι αστυνομικές, οι παιδαγωγικές, οι ιατρικές, κ.ά. Ωστόσο, μείωση στον αριθμό των εισακτέων στην πραγματικότητα θα δεχθούν σχεδόν όλα τα τμήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Μάλιστα, τα δυσάρεστα νέα θα ανακοινωθούν στους μαθητές της Γ' Λυκείου, λίγο πριν πιάσουν το στυλό για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, δηλαδή λίγο πριν από τις 21 Μαΐου.

Η οικονομική κρίση άφησε «μετεξεταστέα» τα ΑΕΙ

Οι πανεπιστημιακές σχολές που κάποτε «φιλοξενούσαν» χιλιάδες φοιτητές, σήμερα φαίνεται να «μαραζώνουν», λόγω οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, ο δραματικός αριθμός της μείωσης των εισακτέων αποδεικνύει πως η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι αρκετά ιδρύματα ζητούν μείωση έως και 50%, καθώς δεν μπορούν να «συντηρήσουν» τους φοιτητές. Την ίδια ώρα από τις αίθουσες απουσιάζουν πολλοί εκπαιδευτικοί.

Οι πρυτάνεις υπενθυμίζουν στο υπουργείο Παιδείας ότι ενώ κάθε χρόνο ζητάνε οι ίδιοι συγκεκριμένο αριθμό φοιτητών, τελικά από την πόρτα των πανεπιστημίων περνούν πολλοί περισσότεροι. Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας που πέρυσι πήρε 3.700 φοιτητές, φέτος υποστηρίζει πως δεν μπορεί να δεχθεί περισσότερους από 1.860.

Και όλα αυτά την ώρα που τα κονδύλια προς τα ΑΕΙ έχουν μειωθεί αισθητά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα θεμέλια της «κατάρρευσης» αυτής έχουν μπει από ήδη πέρυσι με την περικοπή 25 τμημάτων ΤΕΙ.

Ποιες σχολές θα υποστούν μείωση

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, όπου ενώ έχουν βγει οι σχετικές προκηρύξεις αναπάντητο παραμένει ακόμα το ερώτημα, πόσοι θα είναι οι εισακτέοι.

Μάλιστα, φέτος πολλοί είναι οι υποψήφιοι που δείχνουν ενδιαφέρον προς τις συγκεκριμένες σχολές παρόλο που σημειώνονται σημαντικά εργασιακά προβλήματα στον Δημόσιο τομέα. Δραματική μείωση των εισακτέων θα υποστούν και οι λεγόμενες «καθηγητικές» σχολές, οι ιατρικές, οι νομικές και πολυτεχνικές σχολές της Πάτρας, της Κρήτης, της Θράκης και της Θεσσαλίας.