Κορονοϊός: Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη - Αυξητική η τάση του ιικού φορτίου στα λύματα
Αυξητικές τάσεις στις συγκεντρώσεις ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης, καταγράφονται στις τελευταίες μετρήσεις του ΑΠΘ.
Αυξητική τάση στη συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης διαφαίνεται από την αρχή της τρέχουσας εβδομάδας στις καθημερινές μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 20/09 και της Τρίτης 21/09 είναι:
- αυξημένη (41%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, του Σαββάτου 18/09 και της Κυριακής 19/09,
- οριακά αυξημένη (13%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 13/09 και Τρίτης 14/09.
«Από την αρχή του Σεπτέμβρη καταγράφουμε διακυμάνσεις γύρω από ένα σχετικά υψηλό επίπεδο ιικού φορτίου, που αποτυπώνεται και στον σταθερά υψηλό -σε αναλογία πληθυσμού- αριθμό κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες μέρες για την πόλη. Δεδομένου ότι στα λύματα μετράμε το ιικό φορτίο και των ασυμπτωματικών φορέων, μπορούμε να πούμε πως από την επιστροφή των κατοίκων στην πόλη μέχρι και σήμερα, δεν είχαμε κάποια αξιοσημείωτη έξαρση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη κινητικότητα των τελευταίων ημερών, αλλά και τη σταδιακή επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, η αυξητική τάση που παρατηρούμε στις τελευταίες μετρήσεις είναι αναμενόμενη. Έχει άρα αξία να δούμε και να ερμηνεύσουμε εγκαίρως ενδεχόμενες απότομες αλλαγές, που θα δείχνουν επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας και θα προμηνύουν πίεση στο σύστημα υγείας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
Σε σχέση με την αντίστοιχη επιδημιολογική εικόνα της πόλης πέρυσι το φθινόπωρο, ο κ. Παπαϊωάννου παρατήρησε πως «δεν έχει κανένα νόημα αυτή η σύγκριση, όταν υπάρχει το εμβόλιο, υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος να θωρακίσουμε τον εαυτό μας και τον κοινωνικό μας περίγυρο κι όταν επίσης, έχοντας θρηνήσει χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες, γνωρίζουμε πλέον καλά ποια είναι τα μέτρα ατομικής προστασίας που θα μας κρατήσουν ασφαλείς».
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
Με το lockdown «φλερτάρουν» Δράμα, Ξάνθη, Καστοριά
Το περσινό παράδειγμα της Β. Ελλάδας, από όπου ξέσπασε το δεύτερο κύμα του κορονοϊού φοβίζει τους επιστήμονες και τα κυβερνητικά στελέχη. Κανείς δεν θέλει να δει και πάλι τις ΜΕΘ να γεμίζουν.
Οι περιοχές που «φλερτάρουν» με το lockdown είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Δράμα, η Καστοριά και η Ξάνθη, όπου έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες 7 μέρες. Μόνο χθες, στην Καστοριά εντοπίστηκαν 26 κρούσματα, στη Δράμα 59 και στην Ξάνθη 51.
Παράλληλα, ανησυχητικά είναι και τα δεδομένα των εμβολιασμών στις εν λόγω περιοχές καθώς οι πλήρως εμβολιασμένοι στη Δράμα είναι στο 44,2%, στην Ξάνθη στο 48,33% και στην Καστοριά στο 55,39%.
Αν τελικά αυτές οι τρεις περιοχές τεθούν σε Lockdown τότε τα μέτρα που θα ισχύσουν είναι τα εξής:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
- Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Έγκλημα στη Ρόδο: Νέες αποκαλύψεις για τον γυναικοκτόνο - «Τις τελευταίες μέρες τον φοβόταν πολύ»
ΕΝΦΙΑ 2021: Εδώ θα βρείτε τα εκκαθαριστικά σας - Τέλος το Taxisnet
Ρόδος: Ο 40χρονος είχε δικογραφίες σε βάρος του για απειλές και βία σε βάρος συντρόφων του