H επιστροφή του λύγκα στην Ελλάδα

O Ντοράι , η Κάρμεν και η Μίσσι «μετακόμισαν» στο Διεθνές Περιβαλλοντικό Κέντρο του Αρκτούρου. Πρόκειται για 3 λύγκα (Lynx lynx) άγρια θηλαστικά,  εξαιρετικά σπάνιο είδος ζώου, που έχουν την ευκαιρία να δουν πλέον οι Έλληνες.
Ο λύγκας (στα αρχαία: λυγξ), επίσης ρήσος ή ρίτσος ή αρίτσος ή τσαγκανόλυκος, είναι γένος της οικογένειας των Αιλουριδών
4'

Πρόκειται για τον Ευρασιατικό λύγκα (Lynx lynx), ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια δεν συναντάται στην Ελλάδα, ενώ οι ελάχιστες μαρτυρίες θέασής του, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Αρκτούρου, δεν είναι αξιόπιστες.

Από το πάρκο Naturland της Ανδόρρας μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα

Τρία ζώα του είδους «μετακόμισαν» πλέον στην Ελλάδα, ο Ντοράι (10 ετών), η Κάρμεν (11 ετών) και η Μίσσι (2 ετών) καθώς και 4 λύκοι, που μεταφέρθηκαν από το πάρκο Naturland της Ανδόρρας, το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί ως ζωολογικός κήπος.

Υπολογίζεται ότι λιγότερα από 50 άτομα ζουν ακόμα ελεύθερα στη φύση και για τον λόγο αυτό το υποείδος του βαλκανικού λύγκα θεωρείται «κρισίμως κινδυνεύον».

«Θέλοντας να καθιερώσει την προστασία του λύγκα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που καθιστούν εφικτή την επιστροφή του είδους στη χώρα μας, ο Αρκτούρος προχώρησε στη μετατροπή του Καταφυγίου του Λύκου σε Κέντρο Προστασίας Λύκου και Λύγκα. Οι 3 λύγκες φιλοξενούνται σε ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα και πλέον δίνεται η δυνατότητα φιλοξενίας κι άλλων λυγκών στο μέλλον», αναφέρεται σχετικά.

Στα βουνά της Φλώρινας, έχουν μπει κάμερες για να δούμε αν υπάρχουν ακόμα στην περιοχή αυτές οι πανέμορφες αγριόγατες

Με δεδομένη την εξαφάνιση του λύγκα από την Ελλάδα, η οργάνωση έχει προχωρήσει σε μια πρωτοβουλία μελέτης και προστασίας του, που επικεντρώνεται σε έρευνα στο πεδίο με την εγκατάσταση αυτόματων καμερών στα βουνά της Φλώρινας, με στόχο την καταγραφή τυχών ενδείξεων της παρουσίας του είδους και σε δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης.

Γιατί εξαφανίστηκε ο λύγκας;

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Αρκτούρου, ο λύγκας εξαφανίστηκε από τις πεδιάδες της Ευρώπης μετά από την καταστροφή τεράστιων πεδινών δασικών εκτάσεων, την επέκταση και εντατικοποίηση της γεωργίας και, τέλος, την αύξηση και επέκταση του πληθυσμού της υπαίθρου.

Στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες χώρες, μεγάλο ρόλο έπαιξε επίσης και η εξόντωση των μικρών οπληφόρων, κυρίως του ζαρκαδιού αλλά και του αγριόγιδου, που αποτελούσαν μεγάλο μέρος της τροφής του. Αυτή του η ιδιαιτερότητα τον έκανε και πιο ευάλωτο στις όποιες αλλαγές στους πληθυσμούς των οπληφόρων.

Ο λύγκας εξαφανίστηκε από τις πεδιάδες της Ευρώπης μετά από την καταστροφή τεράστιων πεδινών δασικών εκτάσεων

Η έλλειψη άγριων θηραμάτων έστρεψε το ενδιαφέρον του λύγκα στα οικόσιτα ζώα (αιγοπρόβατα) που ανέβαζαν οι βοσκοί το καλοκαίρι από τα πεδινά στα ορεινά. Αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς ήταν η συχνή θανάτωση μεγάλου αριθμού λυγκών.

Η έλλειψη άγριων θηραμάτων έστρεψε το ενδιαφέρον του λύγκα στα οικόσιτα ζώα (αιγοπρόβατα) που ανέβαζαν οι βοσκοί το καλοκαίρι από τα πεδινά στα ορεινά

Χαρακτηριστικά

Ζυγίζει 12-35 κιλά.

Φτάνει σε ύψος τα 65 εκατοστά και έχει μήκος 70-130 εκ.

Είναι σχεδόν διπλάσιος από την οικόσιτη γάτα.

Έχει σώμα κοντό, πόδια ψηλά και μεγάλες πατούσες, στρογγυλό κεφάλι με κοντό λαιμό, τριγωνικά αυτιά με μαύρες τούφες στην κορυφή και κοντή ουρά με μαύρη απόληξη. Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος θηρευτής στην Ευρώπη, μετά την αρκούδα και τον λύκο.

Βιολογία

Ζει έως και 17 χρόνια.

Είναι σαρκοφάγο. Φυσική λεία του λύγκα αποτελεί το ελάφι, το ζαρκάδι, το αγριόγιδο, ο λαγός, η ορεινή πέρδικα.

Ζει μοναχικά.

Είναι δασόβιο είδος, με προτίμηση στα μεσαίου και υψηλού υψομέτρου βουνά (800-1.400 μ.)

Οριοθετεί την περιοχή επικράτειάς του.

Κινείται κυρίως το σούρουπο και το βράδυ και ξεκουράζεται την ημέρα, με εξαίρεση την περίοδο αναπαραγωγής.

Ζυγίζει 12-35 κιλά

Ζευγαρώνει Φεβρουάριο - Απρίλιο και μετά από εγκυμοσύνη 67 -74 ημερών γεννά 2-3 μικρά, που στην αρχή είναι τυφλά.

Φυσική λεία του λύγκα αποτελεί το ελάφι, το ζαρκάδι, το αγριόγιδο, ο λαγός, η ορεινή πέρδικα

Τα μικρά μένουν με τη μητέρα τους για 10 μήνες. Σκαρφαλώνουν με ευκολία στα δέντρα, έχουν καλές αλτικές ικανότητες και αντέχουν στις μεγάλες πορείες. Κυνηγούν τα θηράματά τους μετά το σούρουπο ή τη νύχτα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μικρά οπληφόρα όπως ελάφια, ζαρκάδια, αγριοκάτσικα και πρόβατα, αλλά κυρίως μικρότερα ζώα όπως λαγοί, ψάρια, σκίουροι, ποντίκια, γαλοπούλες, πέρδικες και άλλα πτηνά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα στη Ρόδο: Οργή και θρήνος στο νησί για τη δολοφονημένη Ντόρα

Πώς συνελήφθη Έλληνας διακινητής μεταναστών με υπερπολυτελές τζιπ

The 2night Show: Ο Αρναούτογλου επιστρέφει με συμπαρουσιαστή - έκπληξη!