Η ευρωπαϊκή "πράσινη" συμφωνία για ένα βιώσιμο μέλλον
Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η μείωση του συνολικού περιβαλλοντικού της αποτυπώματος σε τέτοιον βαθμό, ώστε από το 2050 και μετά να μην επιβαρύνει τον πλανήτη καθόλου.
Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των χωρών της ΕΕ και ολόκληρης της Ευρώπης ουσιαστικά, είναι, φυσικά, πολυσύνθετο και εκτείνεται σε πολλαπλά επίπεδα της ζωής και της οικονομίας. Από τη βαριά βιομηχανία της ηπείρου μέχρι το τελευταίο νοικοκυριό εφαρμόζονται ήδη δράσεις, οδηγίες και νέα νομοθεσία με σκοπό την επίτευξη του στόχου της Πράσινης Συμφωνίας, την ώρα που οι κλιματικές συνθήκες στον πλανήτη συνεχίζουν να χειροτερεύουν. Ειδικά η περιοχή της Μεσογείου, που αφορά εν πολλοίς την ΕΕ, βρίσκεται – μαζί με τους πόλους – στις περιοχές της Γης που χρειάζονται «εδώ και τώρα» ανάληψη δράσεων.
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και οι άξονες στους οποίους βασίζεται
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αφορά ουσιαστικά στον μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας σε μία σύγχρονη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και ανταγωνιστική οικονομία, εξασφαλίζοντας μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, οικονομική ανάπτυξη αποσυνδεδεμένη από τη χρήση πόρων, την ώρα που κανένας Ευρωπαίος πολίτης και καμιά ευρωπαϊκή περιφέρεια δεν πρόκειται να μείνει στο περιθώριο.
Μάλιστα, ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναθεωρήσει προς το αυστηρότερο τους στόχους της για μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Το γεγονός θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου του 2050 και η Κομισιόν έχει εγκρίνει μια σειρά προτάσεων για την προώθησή του χωρίς χάσιμο χρόνου.
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα βελτιώσει την ευημερία και την υγεία των πολιτών και των μελλοντικών γενεών παρέχοντας:
- Καθαρό αέρα, καθαρό νερό, υγιές έδαφος και βιοποικιλότητα
- Ανακαινισμένα και ενεργειακά αποδοτικά κτίρια
- Υγιεινά και οικονομικά προσιτά τρόφιμα
- Περισσότερες δημόσιες μεταφορές
- Καθαρότερη ενέργεια και πρωτοποριακή καθαρή τεχνολογική καινοτομία
- Προϊόντα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής που μπορούν να επισκευάζονται, να ανακυκλώνονται και να επαναχρησιμοποιούνται
- Μελλοντικά βιώσιμες θέσεις εργασίας και κατάρτιση σε δεξιότητες για τη μετάβαση
- Ανταγωνιστική και ανθεκτική βιομηχανία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό αποτύπωμα
Μια τόσο πολυσύνθετη έννοια όπως το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ευρωπαϊκής ηπείρου, ουσιαστικά, βρίσκει εφαρμογή σε κάθε έκφανση της ζωής. Πέρα από τη βιομηχανία, την πολιτική, την εστίαση και όλους τους μεγάλους γενικούς πυλώνες της οικονομίας, η μείωση του ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού αποτυπώματος αφορά στον κάθε πολίτη συγκεκριμένα. Για παράδειγμα, πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νομοθεσία για την καθιέρωση μιας κοινής λύσης φόρτισης για όλες τις σχετικές συσκευές. Το γεγονός, που προέκυψε μετά από πολύχρονη διαπραγμάτευση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, πρόκειται να μειώσει σημαντικά τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, αλλά και την ταλαιπωρία που προκαλεί στους καταναλωτές η ύπαρξη διαφορετικών, ασύμβατων φορτιστών για τις ηλεκτρονικές τους συσκευές.
Αντίστοιχης φύσης είναι οι οδηγίες για τη μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας, που έχει ήδη εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, αλλά και όλων των πλαστικών μιας χρήσης – όταν αυτά βγουν από τη ζωή και την καθημερινότητά μας διά παντός, θα έχουμε ολοκληρώσει ως ανθρωπότητα, ένα σημαντικό βήμα προς τη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος.
Ο δρόμος για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της Ευρώπης, έτσι ώστε να καταστεί κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050, είναι μακρύς και περίπλοκος, αλλά ουσιαστικά αποτελεί μονόδρομο προς το μέλλον. Για να γίνει το μέλλον του πλανήτη βιώσιμο, θα πρέπει το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα να μειωθεί – κι αυτό σημαίνει να αλλάξει η καθημερινότητά μας, να αλλάξουν οι συνήθειες μας, να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι σε βάθος.
Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα