Οι τρεις συνήθειες που πρέπει να αλλάξουμε για να ζούμε πιο οικολογικά

Tην περίοδο της καραντίνας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα όλων μειώθηκε αισθητά, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο μία «ανάσα» στον πλανήτη – κάτι που έγινε σαφές και αδιαμφισβήτητο από επίσημα στοιχεία ευρωπαϊκών φορέων που δείχνουν πως η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώθηκε στις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης. Το παράδειγμα αυτό απέδειξε περίτρανα πως για το κοινό καλό, όλοι μπορούμε να αλλάξουμε στάση και συνήθειες.
3'

Έχοντας ως κατευθυντήρια γραμμή αυτή τη σκέψη, μπορούμε ξανά να θέσουμε νέους κανόνες και στόχους στην καθημερινότητά μας, ούτως ώστε να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Ας κάνουμε όλοι μαζί μια νέα αρχή σε κάθε τομέα της ζωής μας και ας φροντίσουμε για το σπίτι μας, τον πλανήτη μας, το περιβάλλον.

Βάζουμε «στοπ» στην καταναλωτική μανία

Η μόδα εξελίσσεται, αλλάζει και ανακυκλώνεται κάθε ημέρα, κάθε στιγμή, κάθε λεπτό. Αυτή η ευρέως παραδεκτή αλήθεια, εξηγείται πολύ απλά από το γεγονός πως όλοι μας θέλουμε αυτό που δεν έχουμε και φυσικά όλοι μας ζηλεύουμε οτιδήποτε καινούργιο και διαφορετικό. Τι θα γινόταν όμως εάν αποφασίζαμε να βάλουμε ένα «φρένο» σε αυτή την αέναη ανάγκη μας για κατανάλωση; Ο κόσμος της μόδας άλλωστε έχει λάβει πλέον το μήνυμα και στρέφεται προς μια πιο οικολογική κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας λιγότερο νερό, επενδύοντας σε ανακυκλωμένα νήματα, ή και αντισταθμίζοντας τα αέρια θερμοκηπίου που εκπέμπονται κατά την παραγωγή, με τη χρηματοδότηση ενεργειών που «επιστρέφουν» στον πλανήτη οξυγόνο, όπως για παράδειγμα με αναδασώσεις ή με την ανάληψη της φροντίδας ενός δάσους. Με τη δική μας σειρά, μπορούμε και εμείς να κάνουμε την αρχή προς αυτή την κατεύθυνση, αρχικά αγοράζοντας λιγότερα ρούχα και επιλέγοντας εκείνα που θα κρατήσουν περισσότερο.

Αφαιρούμε τις ηλεκτρικές συσκευές από την πρίζα

Αφήνοντας τα καλώδια των ηλεκτρικών συσκευών στην πρίζα, σπαταλάμε πολύτιμη ενέργεια χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη. Το πιστολάκι μαλλιών, ο φορτιστής του κινητού μας και ο φορητός υπολογιστής είναι συσκευές, οι οποίες για κάποιον… ανεξήγητο λόγο μένουν στην πρίζα σπαταλώντας ενέργεια και καταναλώνοντας ρεύμα χωρίς να χρειάζεται. Σίγουρα όλα είναι θέμα συνήθειας, επομένως είναι στο δικό μας χέρι να αλλάξουμε τις λανθασμένες συνήθειές μας, κάνοντας καλό τόσο στο περιβάλλον όσο και στο πορτοφόλι μας. Και εάν υπάρχει η φωνή του αντίλογου η οποία αυτή την ώρα μας ψιθυρίζει πως «είναι κουραστικό κάθε φορά να βάζω και να βγάζω τα καλώδια από τις πρίζες», ας την αγνοήσουμε, σκεπτόμενοι μία απόδραση στην εξοχή, η οποία θα μας κάνει να αναθεωρήσουμε λίγο παραπάνω για όλα τα όμορφα αγαθά που μας προσφέρει καθημερινά το περιβάλλον.

Μειώνουμε τη χρήση του πλυντηρίου ρούχων και πιάτων

Δεν είναι τυχαίο που κάθε σωστή απόφαση που παίρνουμε για τον πλανήτη, αναπόδραστα βοηθάει και τον οικονομικό μας απολογισμό. Δεν υπάρχει τίποτα αρνητικό στο να φροντίζουμε και να προστατεύουμε το περιβάλλον, αυτό από μόνο του λέει πολλά. Συγκεκριμένα λοιπόν όσον αφορά το πλυντήριο ρούχων και πιάτων, είναι έξυπνο να περιμένουμε να πολλαπλασιαστούν τα άπλυτα ρούχα και πιάτα του σπιτιού και κατόπιν να βάλουμε σε λειτουργία τις ηλεκτρικές συσκευές μας αντίστοιχα. Καλό είναι να μην θέτουμε το πλυντήριο σε λειτουργία όταν έχουμε 2-3 ρούχα ή μερικά πιάτα να πλύνουμε, καθώς αυτό οδηγεί σε άνευ λόγου σπατάλη ενέργειας.

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων μας, δηλαδή ο αντίκτυπος που έχει κάθε πράξη μας προς το περιβάλλον είναι αυτό που πρέπει να προσέχουμε και να έχουμε υπ’ όψιν μας, κάθε φορά. Διότι, μόνο εάν είμαστε ενημερωμένοι και κάνουμε συνειδητές επιλογές με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος θα πετύχουμε πραγματικά τον σκοπό μας.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα