Κωνσταντίνος Μπογδάνος: Από την μπάντα 2CV στη Νέα Δημοκρατία και τώρα… μόνος στα βουλευτικά έδρανα
Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος έγινε το πρόσωπο των ημερών στην ελληνική Βουλή, μετά τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος δεν ήταν ο πρώτος δημοσιογράφος που επέλεξε να περάσει στην πολιτική, ούτε ο πρώτος που διαγράφεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. Είναι, ωστόσο, ένα πρόσωπο που αρκετές φορές έχει προκαλέσει συζητήσεις, αντιδράσεις και συγκρούσεις κυρίως λόγω των απόψεων – αλλά και του τόπου και χρόνου – που επιλέγει να εκφράσει.
Γεννημένος στις 27 Δεκεμβρίου 1979 στην Αθήνα, με καταγωγή από τη Νάξο, ο ίδιος έχει δηλώσει πως αποτελεί «γέννημα θρέμμα της Πλατείας Αμερικής». Απόφοιτος της Σχολής Μωραΐτη και μεγαλωμένος σε ένα σπίτι «με βιβλιοθήκες μέχρι το ταβάνι», όπως έχει αναφέρει σε συνέντευξή του, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος – που στα μαθητικά του χρόνια συμμετείχε στην μπάντα 2CV – επέλεξε τη δημοσιογραφία και το αντίστοιχο τμήμα του Πάντειου Πανεπιστημίου για τις σπουδές του. Έκανε μεταπτυχιακό στη φιλοσοφία στο King’s College του Λονδίνου και στην Αγγλία μπήκε για πρώτο φορά στην αγορά εργασίας και στον κόσμο της επικοινωνίας.
Η θέση του συμβούλου επικοινωνίας και ανάπτυξης επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης ήταν αυτή που ανέλαβε αρχικά, ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα μακροοικονομικών στο London Business School. Η επιστροφή στην Ελλάδα δεν άργησε να έρθει, καθώς χρειάστηκε να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, και κάπου εκεί ενεπλάκη πιο ενεργά με τη δημοσιογραφία. Ξεκίνησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash και στη συνέχεια στο free press έντυπο FAQ του Θανάση Λάλα, πριν μεταπηδήσει στον ΣΚΑΪ όπου έγινε περισσότερο γνωστός λόγω και των τηλεοπτικών εκπομπών (όπως οι «Ευθέως», «Προβοκάτσια TΙΒΙ» και «ΣΚΑΪ στις 6») αλλά και της παρουσίας του στο ραδιόφωνο του ίδιου ομίλου.
Σε ό,τι αφορά την προσωπική του ζωή, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος τον Σεπτέμβριο του 2014 παντρεύτηκε τη δημοσιογράφο Τζίνα Μοσχολιού. Έξι μήνες μετά τον γάμο ανακοινώθηκε το διαζύγιο τους. Στις 6 Ιουλίου του 2019 παντρεύτηκε τη δημοσιογράφο Ελένη Καρβελά.
Κατά καιρούς, σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις, έχει τραβήξει τα βλέμματα με απαγγελία ποιημάτων - κάποια εξ αυτών δικής του έμπνευσης - αλλά και με τις τραγουδιστικές του ικανότητες, για τις οποίες κάποιοι εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις...
Θέσεις που φέρνουν αντιδράσεις, δικαστικές διαμάχες και «διαζύγιο» από τον ΣΚΑΪ
Στις 10 Μαΐου 2012, τα ξημερώματα, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στα Εξάρχεια, στην οδό Ζωοδόχου Πηγής, από αγνώστους και στη συνέχεια διακομίστηκε στο ΚΑΤ από όπου έλαβε εξιτήριο το πρωί της ίδιας ημέρας. Ήταν η πρώτη φορά που το όνομά του άρχισε να συζητιέται έντονα και να υπάρχουν διαφορετικές αντιδράσεις για ένα γεγονός που συνδέεται με αυτόν.
Η ποιητική συλλογή με τίτλο «ON»που εξέδωσε το 2013 και η αρνητική κριτική που του ασκήθηκε ήταν ένα ακόμα «κεφάλαιο» στη συζήτηση για τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, όπως και τα πρόσωπα αλλά και τα ακραία περιστατικά που έγιναν κατά καιρούς στις εκπομπές του.
Το 2015 ήταν μια χρονιά κατά την οποία η συζήτηση γύρω από το όνομα του Κωνσταντίνου Μπογδάνου έγινε ακόμα πιο έντονη. Αρχικά η συνέντευξη που έδωσε σε γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό με αφορμή το δημοψήφισμα όπου δάκρυσε τη στιγμή των απαντήσεών του για το μέλλον της Ελλάδας και την πιθανότητα αυτό να είναι εκτός της ΕΕ, έγινε viral.
Ακολούθησε μια τοποθέτηση τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, για τα τεκταινόμενα στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος είχε αναφέρει ότι «ο Ρουπακιάς πρέπει να είναι ράκος», μια φράση για την οποία απολογήθηκε αργότερα στη Μάγδα Φύσσα. Η φράση αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ωστόσο, δεν ήταν η τελευταία που θα έφερνε τον νυν βουλευτή της Α’ Αθήνας στο προσκήνιο.
Το 2016, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Έλενα Ακρίτα απέστειλε εξώδικο στον Μπογδάνο έπειτα από δημόσια τοποθέτησή του σχετικά με μια ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Το 2017 ο Μπογδάνος προχώρησε σε αγωγή εναντίον του Παύλου Πολάκη, ο οποίος είχε καταφερθεί με υβριστικούς ισχυρισμούς εναντίον του, με το δικαστήριο να του επιδικάζει πρωτόδικα αποζημίωση 7.000 ευρώ, την οποία δήλωσε πως θα προσφέρει στην οργάνωση Κιβωτός του Κόσμου.
Την ίδια χρονιά ο – τότε – δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μπογδάνος βρέθηκε εκτός ΣΚΑΪ. Στις 5 Ιουλίου 2017 ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ ανακοίνωσε την διακοπή της συνεργασίας του με τον δημοσιογράφο, μετά τα σχόλια που έκανε στην εκπομπή του για τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα, με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση κατά του Λουκά Παπαδήμου, ο Μπογδάνος δήλωσε στην εκπομπή του ότι το θύμα χτυπήθηκε «...από πρώην συντρόφους του Έλληνα πρωθυπουργού...». Κατόπιν εργάστηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6 (διατελώντας διευθυντής προγράμματος), ενώ από το 2020 κάνει εκπομπές στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 ενώ εν τέλει εξελέγη και βουλευτής.
Οι δικαστικές διαμάχες, ωστόσο, συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια και μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος είχε αντιδικίες με τον ιστότοπο luben.tv, τη σατιρική εκπομπή Ελληνοφρένεια, την ιστοσελίδα altsantiri.gr, τα μέλη του Ρουβίκωνα, την εφημερίδα Αυγή, την εφημερίδα «Εφημερίδα των Συντακτών», την εφημερίδα Documento ενώ έχει έρθει σε αντιπαράθεση με δημοσιογράφους όπως ο Νίκος Μπογιόπουλος, η Μαρία Δεναξά και η Ελευθερία Κουμάντου, προκαλώντας την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ κατά της οποίας στράφηκε καυτηριάζοντας τη συνδικαλιστική δράση της.
Οι πολιτικές θέσεις και η εκλογή με τη Νέα Δημοκρατία
Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος πριν ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική, είχε αυτοπροσδιοριστεί ως δεξιός και φιλελεύθερος. Από τις αρχές του 2019 πλήθυναν οι αναφορές για την πιθανή συνεργασία του με τη Νέα Δημοκρατία. Τον Φεβρουάριο, η τότε εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη είχε διαψεύσει την υποψηφιότητα Μπογδάνου λόγω του σάλου που είχε δημιουργηθεί από ένα σχόλιο στο Twitter από πλευράς του δημοσιογράφου, για είσοδο στην ΕΡΤ με… τανκς σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Εν τέλει, στις 31 Μαΐου 2019 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του με τη Νέα Δημοκρατία στην Α’ Αθηνών. Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου του ίδιου έτους εκλέχθηκε με 24.733 ψήφους. Ως ενεργός πολιτικός είναι υπέρ του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ έχει ταχθεί υπέρ της εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών σε δομές ακατοίκητων νησιών. Το 2020 ζήτησε τη νομοθετική κατάργηση της μπούρκας και του νικάμπ, επικαλούμενος ζητήματα ασφαλείας και παραβίασης των δικαιωμάτων των γυναικών. Στο παρελθόν έχει λάβει θέση κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντας τη «σαν την εκπλήρωση ενός αντεθνικού προδοτικού παιδικού...ονείρου» του Αλέξη Τσίπρα.
Η θεωρία των δυο άκρων, οι έντονες κόντρες και η διαγραφή
Έχει επικριθεί από μέρη της αντιπολίτευσης για υποστήριξη της θεωρίας των δύο άκρων. Απόψεις του πάνω στο προσφυγικό ζήτημα και τη μετανάστευση έχουν κατακριθεί ως ρατσιστικές και συχνά προκαλούν αντιπαραθέσεις με άλλα κόμματα και πολιτικούς. Στις 15 Ιουλίου 2020 παρευρέθηκε σε αντιμεταναστευτική συγκέντρωση κατοίκων στη Πλατεία Βικτωρίας, στην οποία συμμετείχε, μεταξύ άλλων, και ο πρώην βουλευτής, πρόεδρος του κόμματος Έλληνες ΓΤΠ και τότε υπόδικος, Ηλίας Κασιδιάρης.
Από ορισμένα - πολιτικά αντίθετα - εγχώρια ΜΜΕ αναφέρεται ως εκφραστής της εναλλακτικής δεξιάς στην ελληνική πολιτική σκηνή. Στις 10 Οκτωβρίου του 2020, ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης εναντίον του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα επικρίθηκε έντονα από ελληνικά ΜΜΕ. Τον Νοέμβριο του 2020 δέχτηκε κριτική από κόμματα της αντιπολίτευσης και μερίδα του τύπου για την παρουσία του έξω από το Πολυτεχνείο οπού συνομίλησε με ανθρώπους των ΜΑΤ λίγο πριν την επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου από την Ελληνική Αστυνομία από διαδηλωτές που βρίσκονταν στον χώρο παρά την απαγόρευση που ίσχυε με κυβερνητική απόφαση λόγω της πανδημίας του COVID-19.
Στις 2 Φεβρουαρίου του 2021 σημειώθηκε εμπρηστική επίθεση εναντίον των σταθμευμένων οχημάτων του ιδίου και της συζύγου του έξω από την κατοικία τους στην Κηφισιά.
Τον Αύγουστο του 2021, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος παραβρέθηκε σε εκδηλώσεις στον Γράμμο και το Βίτσι, όπου έδωσαν το «παρών», μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι ακροδεξιών απόψεων, γεγονός που συζητήθηκε ιδιαίτερα και προκάλεσε εκ νέου αντιδράσεις.
Τον Σεπτέμβριο του 2021 δέχθηκε έντονη κριτική από πολιτικά κόμματα για αναδημοσίευση από τον ίδιο άρθρου στο οποίο αναφέρονταν ονόματα ξένων νηπίων, που φοιτούν σε σχολείο στην Αθήνα. Το άρθρο συνοδευόταν από σχόλια που ερμηνεύτηκαν ως ρατσιστικά και πως στοχοποιούν νήπια.
Η ιστοσελίδα, που δημοσίευσε το άρθρο, άνηκε στον ίδιο μέχρι το 2019, ενώ πλέον βρίσκεται στο όνομα της συζύγου του. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το Μέρα 25 ζήτησαν από τη Νέα Δημοκρατία την διαγραφή του. Για την υπόθεση της διαρροής του εγγράφου με το ονόματα των νηπίων, επενέβη ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών, διατάζοντας άμεση προκαταρκτική εξέταση.
Εν τέλει, η διαγραφή ήρθε στις 5 Οκτωβρίου 2021, καθώς ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος επί της ουσίας κατηγορήθηκε για για αντικομμουνιστικό και ακροδεξιό λόγο στη Βουλή των Ελλήνων, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία.
Στα λεγόμενα Μπογδάνου αντέδρασε έντονα ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας, όπως και οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Με απόφαση του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας – όχι όμως και από το κόμμα – και πλέον θα βρίσκεται στα έδρανα ως ανεξάρτητος Βουλευτής της Α’ Αθήνας.
Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τη διαγραφή, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος δήλωσε πως «από αύριο η ΝΔ θα συνεχίσει να λαμβάνει 158 ψήφους. Θα παραμείνω συντεταγμένος με τις Αρχές που διέπουν έναν ολόκληρο χώρο», ενώ για τα εκλογικά του σχέδια αρκέστηκε να πει πως «οι εκλογές αργούν»…
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.