Ιθάκη: Ο «Μπάλλος» προκάλεσε μεγάλες ζημιές στη Μητρόπολη – Καταστροφές και στο γήπεδο του νησιού
Ιθάκη: Η κακοκαιρία «Μπάλλος» προκάλεσες ζημιές στον μητροπολιτικό ναό, το γήπεδο αλλά και την παιδική χαρά του νησιού στο Βαθύ
Τις πληγές της από τον «Μπάλλο» εξακολουθεί να μετρά η Ιθάκη μετά το «χτύπημα» της κακοκαιρίας την Πέμπτη με τις μεγάλες ποσότητες νερού που έπεσαν στο νησί και για τις οποίες χρειάστηκε να σπάσουν μέχρι και τα στηθαία του παραλιακού δρόμου στο Βαθύ προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Η υποχώρηση των έντονων φαινομένων και το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε ακόμα πιο έντονα το μέγεθος της καταστροφής καθώς διαπιστώθηκε ότι εκτός από τα σπίτια και τα καταστήματα, ζημιές έχουν προκληθεί και στην Μητρόπολη της Ιθάκης στο Βαθύ.
Σε φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media φαίνονται οι ζημίες στον μητροπολιτικό ναό της Ιθάκης.
Σημαντικές ήταν οι ζημιές και στο γήπεδο στο Βαθύ της Ιθάκης αλλά και στην προσφάτως ανακαινισμένη παιδική χαρά της περιοχής με τις δύο εγκαταστάσεις να παραμένουν κλειστές μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών.
Σε νέα του ανακοίνωση, εντωμεταξύ, ο δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας ανακοίνωσε ότι ήδη έχει υποβληθεί αίτημα να κηρυχθεί και επίσημα το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καταγράφοντας την ένταση του φαινομένου βάσει των μετεωρολογικών στοιχείων που κατέγραψε ο τοπικός μετεωρολογικός σταθμός της Ιθάκης.
Η ανακοίνωση του δημάρχου Ιθάκης
Με την αναγγελία από την Ε.Μ.Υ ότι τα καιρικά φαινόμενα «ΑΘΗΝΑ» και «ΜΠΑΛΛΟΣ» αναμένονται να πλήξουν την Δυτική Ελλάδα, ο Δήμος Ιθάκης έθεσε σε επιφυλακή όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες του, για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερα σφοδρών καταιγίδων και θυελλωδών ανέμων που αναμένονταν.
Ο καθαρισμός των φρεατίων, των χειμάρρων, η διασπορά των μηχανημάτων δημοτικών και ιδιωτικών, η συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, την Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα και το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή, είχαν σχεδιαστεί και υλοποιήθηκαν.
Το φαινόμενο όμως του όγκου και της σφοδρότητας της βροχής ήταν τέτοιο που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί εύκολα.
Ο Δήμος κλήθηκε να διαχειριστεί, από τις απογευματινές ώρες της 14ης Οκτωβρίου , μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Οκτωβρίου τις συνέπειες βροχόπτωσης ύψους 343 τόνων/στρέμμα ενώ την προηγούμενη ημέρα είχε καταγραφεί βροχόπτωση 290 τόνων/ στρέμμα χωρίς να υπάρξει το οποιοδήποτε πρόβλημα.
Για να γίνει αντιληπτός ο όγκος της βροχόπτωσης μια συνήθης καταγραφή βροχόπτωσης για όλο τον μήνα Οκτώβριο είναι 110 τόνοι ανά στρέμμα.
Οι συνεργαζόμενες Υπηρεσίες με καίριες παρεμβάσεις τους (όπως σπάσιμο παραλιακών τοιχίων για εκτόνωση του νερού) κατά την διάρκεια των φαινομένων αλλά και μετά, απέτρεψαν μεγαλύτερες ζημιές και διασφάλισαν να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
Έχει ζητηθεί να κηρυχθεί η Ιθάκη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ενώ συνεχίζουμε τις ενέργειες άμεσης αποκατάστασης και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς, πρωταρχικό μέλημα την διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής.
Σας διαβεβαιώνω ότι κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό και δουλεύουμε για πλήρη αποκατάσταση των ζημίων αλλά και της αποζημίωσης των πληγέντων.
Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για την βοήθεια και την συμπαράσταση.
Όλοι μαζί θα το ξεπεράσουμε και αυτό όλοι μαζί ενωμένοι θα τα καταφέρουμε.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Τραγωδία στην Εύβοια: Εντοπίστηκε νεκρός ο 69χρονος βοσκός στα Μεσοχώρια
Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Έπεσε μπαλκόνι πολυκατοικίας στο Χαλάνδρι
Ραγίζει καρδιές ο Πάρης Σκαρτσολιάς: «Τα όργανά του έσβηναν ένα ένα, έφυγε στον ύπνο του»