Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Οι περιοχές που «βούλιαξαν» από τη βροχή - Μεγάλα προβλήματα σε όλη τη χώρα

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Ακραία καιρικά φαινόμενα σάρωσαν τη χώρα από το πρωί της Πέμπτης, προκαλώντας πληθώρα προβλημάτων.
Η κακοκαιρία έπληξε το σύνολο της χώρας
ΑΠΕ/ΜΠΕ
7'

H επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάλλος» προκάλεσε από χθες, Πέμπτη, μεγάλα προβλήματα σε όλη την επικράτεια, ενώ η ποσότητα του νερού που έπεσε σε περιοχές της Αθήνας ήταν τόσο μεγάλη που ξεπέρασε τα 170 χιλιοστά βροχής.

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Μεγάλα προβλήματα στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας και στην Εγνατία Οδό

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» επελαύνει στη Θεσσαλονίκη δημιουργώντας προβλήματα, καθώς λόγω της έντονης βροχόπτωσης κλειστός είναι ο επαρχιακός δρόμος Θεσσαλονίκης- Μηχανιώνας.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα thesstoday.gr, η κυκλοφορία έχει διακοπεί από τον κόμβο του αεροδρομίου έως τον κόμβο του Ρυσίου.

Στο σημείο έχει σχηματιστεί ουρά χιλιομέτρων και η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από τη Μουδανίων.

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Πάνω από 170 χιλιοστά βροχής έριξε σε περιοχές της Αθήνας

Επιβεβαιώθηκαν οι προγνώσεις για ισχυρές βροχοπτώσεις στην Αττική από την κακοκαιρία «Μπάλλος», φαινόμενα τα οποία προκάλεσαν πληθώρα προβλημάτων στην πόλη των Αθηνών.

Στον χάρτη παρουσιάζεται η κατανομή της βροχόπτωσης στην Αττική, τα μεγαλύτερα αθροιστικά ύψη βροχής, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, καθώς και τα περιγράμματα των περιοχών που κάηκαν στις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Όπως φαίνεται σε αυτόν, το μεγαλύτερο ύψος βροχής από την αρχή του εικοσιτετράωρου της Πέμπτης 14/10 έως το απόγευμα της Παρασκευής 15/10 καταγράφηκε στα Πατήσια (181 χιλιοστά) και ακολούθησαν οι Αμπελόκηποι (174 χιλιοστά) και το Περιστέρι (170 χιλιοστά). Οι καμένες περιοχές δέχτηκαν μικρότερους όγκους νερού με εξαίρεση την περιοχή του Τατοΐου όπου η βροχή έφτασε τα 125 χιλιοστά.

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Έβρεξε σε όλη την Ελλάδα εκτός από το Καστελλόριζο

Βροχή κατέγραψαν οι 413 από τους 414 ενεργούς μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr την Παρασκευή 15/10. Μοναδικός σταθμός που δεν κατέγραψε βροχόπτωση ήταν αυτός του ακριτικού Καστελλόριζου. Το δίκτυο καλύπτει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας και καταγράφει με ακρίβεια, συνέπεια και συνέχεια όλες τις βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους. Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η κατανομή της βροχόπτωσης στη χώρα από την αρχή του εικοσιτετραώρου έως το απόγευμα της Παρασκευής 15/10.

Όπως φαίνεται στον πίνακα που παρουσιάζει τους 8 σταθμούς του δικτύου που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, ο μεγαλύτερος όγκου νερού έπεσε στην Αμαλιάδα (121 χιλιοστά) και ακολούθησαν η Θάσος (78 χιλιοστά) και ο Πύργος (77 χιλιοστά).

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας «Μπάλλος» έως το πρωί του Σαββάτου 16 Οκτωβρίου 2021

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται από την κακοκαιρία «Μπάλλος» κατά το υπόλοιπο της Παρασκευής 15/10 οι οποίες που θα είναι ισχυρότερες στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Στερεά, στην Πελοπόννησο, στο Νότιο Ιόνιο και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν κατά κύριο λόγο στα βόρεια και δυτικά τμήματα της χώρας. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει σε Αιγαίο και Ιόνιο καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς και ενδεχομένως της Χαλκιδικής. Σημειώνεται ότι στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου, το χαλάζι θα έχει πιθανώς μεγάλο μέγεθος.

Τη νύχτα της Παρασκευής 15/10 προς Σάββατο 16/10 τα φαινόμενα θα είναι ασθενέστερα και θα επηρεάσουν κυρίως τη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Στερεά, την Πελοπόννησο, το Νότιο Ιόνιο και το Αιγαίο. Στον σχετικό χάρτη φαίνεται ο αθροιστικός υετός που αναμένεται έως το πρωί του Σαββάτου 16/10 καθώς και οι περιοχές όπου αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα.

Στο Αιγαίο αναμένονται άνεμοι νοτίων διευθύνσεων 5 έως 7 μποφόρ. Στο Βόρειο Ιόνιο έως τις πρώτες βράδυνες ώρες αναμένονται άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων 5 έως 7 μποφόρ όμως στη συνέχεια θα γίνουν βορειοδυτικοί 4 έως 6 μποφόρ. Στο Νότιο Ιόνιο αναμένονται αρχικά νοτιοδυτικοί άνεμοι 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ όμως από τις πρώτες βραδινές ώρες θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 18-21 βαθμούς στα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο και τους 24-26 στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά τη διάρκεια της νύχτας από την κακοκαιρία «Μπάλλος»

Συνεχίζει να πλήττει τη χώρα η κακοκαιρία «Μπάλλος» την Παρασκευή 15/10. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν από την αρχή του εικοσιτετραώρου ενώ χιονοπτώσεις καταγράφηκαν στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και της Πίνδου.

Στο σχήμα φαίνεται επεξεργασμένη εικόνα του ευρωπαϊκού μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat-11 που ελήφθει λίγο μετά τις 8 το πρωί. Με πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις φαίνονται τα υψηλότερα νέφη, οι κορυφές των οποίων, σύμφωνα με υπολογισμούς εξειδικευμένων αλγορίθμων, ξεπερνούν τα 12 χιλιόμετρα.

Ένθετος στο ίδιο σχήμα παρουσιάζεται πίνακας με τους 8 σταθμούς του δικτύου αυτομάτων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής από την αρχή του εικοσιτετραώρου έως το πρωί της Παρασκευής 15/10.

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: «Έσπασαν» τα τηλέφωνα της Πυροσβεστικής - Καταστροφές σε όλη την Ελλάδα

Η φονική κακοκαιρία «Μπάλλος», που κόστισε τη ζωή ενός 69χρονου άνδρα στη Νότια Εύβοια, συνεχίζει την επέλασή της. Στο στόχαστρο των ακραίων καιρικών φαινομένων τις τελευταίες ώρες είναι η Χαλκιδική, όπου το 112 ήδη έστειλε μήνυμα στους πολίτες προκειμένου να ακολουθήσουν τις οδηγίες και να μην μπουν σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Πέρα από την Εύβοια, την Αττική, αλλά και την Κρήτη, ιδιαίτερα μεγάλα ήταν τα προβλήματα και οι καταστροφές στα Επτάνησα. Ολόκληρες περιοχές στην Κέρκυρα «βούλιαξαν», ενώ και η Ιθάκη μέτρησε «πληγές» από το σαρωτικό πέρασμα του Μπάλλου.

Τα έντονα φαινόμενα συνεχίζονται για δεύτερο 24ωρο, με αποτέλεσμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία να δέχεται εκατοντάδες κλήσεις από πολίτες που χρειάζονται βοήθεια. Συγκεκριμένα, μόνο για την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία από τις 7:00 της Παρασκευής (15.10) μέχρι και τις 18:00 της ίδιας ημέρας είχε δεχθεί 247 κλήσεις.

Αναλυτικά:

- Η Περιφέρεια Αττικής έχει δεχθεί 217 κλήσεις, που αφορούν, κυρίως, περιοχές του λεκανοπεδίου, ως κάτωθι:

  • 159 για αντλήσεις υδάτων
  • 55 για κοπές δέντρων
  • 3 για αφαιρέσεις αντικειμένων

- Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει δεχθεί 30 κλήσεις, εκ των οποίων, 26 για αντλήσεις υδάτων από οικίες και 4 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, στην περιοχή Ζαγκλιβέρι του δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, μετά από υπερχείλιση ρέματος.

Όπως επισημαίνει σε ενημέρωσή της η Πυροσβεστική: «παραμένει σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εξελιχθούν τα φαινόμενα παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης, εφ’ όσον απαιτηθεί, με διασπορά του προσωπικού και των οχημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών».

Δείτε βίντεο από το πέρασμα της κακοκαιρίας Μπάλλος από την Ελλάδα

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ στη Βρετανία από τη δολοφονία βουλευτή: Πολλοί οι πολιτικοί - θύματα τα τελευταία 40 χρόνια

Δίκη βιτριόλι: «Ψυχρή, απόμακρη και με δολοφονικό βλέμμα», λέει κρατούμενη για την Έφη Κακαράντζουλα

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: «Έσπασαν» τα τηλέφωνα της Πυροσβεστικής - Καταστροφές σε όλη την Ελλάδα