Αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων: Θα γίνεται κάθε δύο χρόνια με άξονα τα ταλέντα τους
Στη Βουλή προς ψήφιση φέρνει το υπουργείο Εσωτερικών ένα νέο σύστημα «έξυπνης» αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο έρχεται να… διορθώσει τις αστοχίες του υπάρχοντος.
Όπως έχει ήδη δηλώσει ο υπουργός Μάκης Βορίδης, η αξιολόγηση, με τον τρόπο που γίνεται σήμερα, στην πλειοψηφία του δημόσιου τομέα, «είναι ως μη αξιολόγηση» κι αυτό γιατί τουλάχιστον το 95% των αξιολογούμενων υπαλλήλων παίρνει βαθμούς από 75 έως 100 (στα 100). «Αφού όλοι παίρνουν έναν τέτοιο βαθμό, τι να την κάνουμε την αξιολόγηση; Ποιο το νόημά της δηλαδή;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τα ΝΕΑ το σύστημα αξιολόγησης που σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών θα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα ταλέντα και στις μοναδικές ικανότητες των δημοσίων υπαλλήλων, με στόχο πάντα να αξιοποιηθούν αυτά στο έπακρο προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου που επικαλείται η εφημερίδα, το νέο σύστημα αξιολόγησης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα σύστημα talent management, το οποίο έχει ενσωματωθεί στο ευρύτερο πλαίσιο επιλογής προσωπικού, που ξεκινάει από το ΑΣΕΠ και τον πανελλαδικό διαγωνισμό προσλήψεων και εξελίσσεται μετά και την τοποθέτηση του υπαλλήλου στην υπηρεσία.
Τα «κλειδιά» και τα «βραβεία» του νέου συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων
«Κλειδί» για το νέο σύστημα θα είναι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η στοχοθεσία. Για τον λόγο αυτόν ήδη βρίσκεται υπό επεξεργασία ένα πλαίσιο στόχων για όλα τα υπουργεία, τους εποπτευόμενους φορείς και τις υπηρεσίες.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος αξιολόγησης που θα εφαρμόζεται δύο φορές τον χρόνο, θα είναι οι λιγότερες και πιο στοχευμένες ερωτήσεις που επικεντρώνονται στις δεξιότητες των υπαλλήλων.
Η έμφαση θα δίνεται στην ομάδα και ειδικότερα στον προϊστάμενο, ο οποίος πλέον θα ταξινομεί και δεν θα βαθμολογεί τις δεξιότητες των υπαλλήλων του. Εξάλλου, όπως έχει ήδη διαβεβαιώσει ο υπουργός Εσωτερικών, η αξιολόγηση δεν σχετίζεται με απόλυση.
Στη «φαρέτρα» τους οι προϊστάμενοι θα έχουν διοικητικά εργαλεία για την ανάπτυξη και επιβράβευση των πιο αποδοτικών υπαλλήλων αλλά και τη βελτίωση των λιγότερο αποτελεσματικών όπως η τηλεργασία και η ανταμοιβή παραγωγικότητας, είτε με τη μορφή χρηματικής επιβράβευσης και ταχύτερης μισθολογικής εξέλιξης είτε με επιπλέον ημέρες αδείας (που περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης). Παράλληλα, δε, και η επαγγελματική ανέλιξη του εργαζομένου, εφόσον βέβαια επιθυμεί κάποια στιγμή να αναλάβει ανώτερη θέση, θα είναι στη λίστα με τα κίνητρα για τους πιο αποδοτικούς υπαλλήλους.
Την ίδια στιγμή, όμως, ακόμη και για τους υπαλλήλους οι οποίοι έχουν σημειώσει χαμηλές επιδόσεις, θα υπάρξει πρόβλεψη περαιτέρω εκπαίδευσης, παρακολούθησης σεμιναρίων και υποστήριξης, προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά τους, ιδίως σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Φώφη Γεννηματά: Με τρεις σημαίες καλυμμένο το φέρετρο με τη σορό για το λαϊκό προσκύνημα
Πολεμικό Ναυτικό: Άνοιξαν πυρ πλοία και υποβρύχια – Μήνυμα ετοιμότητα στον Ερντογάν
Πρόωρη σύνταξη έως και 9 χρόνια νωρίτερα για μητέρες ανήλικων τέκνων