Τραγωδία σε λούνα παρκ στο Ελληνικό: Όταν «πάγωσε» όλη η Ελλάδα - Αμέτρητα γιατί, πόνος και οργή
Φωνές, λαμπιόνια, χαμόγελα. Όλα αυτά χάθηκαν μέσα σε δευτερόλεπτα, όταν ένα 13χρονο αγόρι στο Ελληνικό «έφυγε» από τη ζωή μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, σε ένα φρικτό δυστύχημα που «πάγωσε» όλη τη χώρα.
Κανείς δεν είχε ευθύνη. Μόνο ο... άνεμος, όπως ισχυρίστηκαν οι υπεύθυνοι του λούνα παρκ. Κανείς δεν μπήκε φυλακή. Μόνο πριν λίγες ημέρες, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας επέβαλε ποινή φυλάκισης 5 ετών και τεσσάρων μηνών, μετατρέψιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως, στους δύο κατηγορούμενους, τον Ιταλό συντηρητή των παιχνιδιών και τον Έλληνα διαχειριστή του λούνα παρκ.
Κανείς εκ των δυο δεν βρέθηκε καν στο δικαστήριο...
Το χρονικό της τραγωδίας
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν αυτόπτες μάρτυρες, τα δύο αδελφάκια βρίσκονταν μέσα σε έναν φουσκωτό με ήλιο κύλινδρο που ήταν τοποθετημένος μέσα σε μια πισίνα (επίσης φουσκωτή). Κάποια στιγμή, λόγω των δυνατών ανέμων που φυσούσαν στην περιοχή, ο αέρας σήκωσε τον φουσκωτό κύλινδρο στον οποίο βρίσκονταν τα δύο παιδιά και αφού έκανε μια «πτήση θανάτου», χτύπησε σε σιδεριές και προσγειώθηκε στο έδαφος σε απόσταση 30 μέτρων, περίπου, από τη φουσκωτή πισίνα.
Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Παίδων όπου οι γιατροί επί 40 λεπτά χρησιμοποίησαν κάθε τεχνική ανάνηψης για να επαναφέρουν τον 13χρονο, ενώ στο τέλος τον διασωλήνωσαν, χωρίς όμως, επιτυχία.
Περιγράφοντας τι ακριβώς έγινε και το παιχνίδι των παιδιών μετατράπηκε σε τραγωδία, ο πατέρας φέρεται να λέει πως βρισκόταν μαζί με τη σύζυγό του στο χώρο και επέβλεπαν τα παιδιά που έπαιζαν μέσα στην πλαστική μπάλα, «όταν ένας δυνατός αέρας ανασήκωσε την μπάλα σε ύψος 10 μέτρων , η οποία στη συνέχεια έπεσε στο έδαφος σε απόσταση 10 μέτρων από την πισίνα» και συνεχίζει:
«Αρχικά βγάλαμε την κόρη μου η οποία δεν μου μιλούσε. Ήταν αναίσθητη. Μετά όμως άνοιξε τα μάτια της. Τότε την έδωσα σε έναν κύριο και η γυναίκα μου τράβηξε έξω από την μπάλα τον γιο μου. Μόλις τον βγάλαμε έξω ένας κύριος έκανε τεχνητή αναπνοή χωρίς όμως αποτέλεσμα».
Ποιοι νόμοι;
Το τραγικό περιστατικό με το θάνατο του 13χρονου έφερε στη δημοσιότητα το θέμα των παραλήψεων που υπάρχουν σε λούνα παρκ και παιδικές χαρές.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που πραγματοποίησε άμεσα το Newsbomb.gr οι αρχικές συμβάσεις - εκμισθώσεις για λούνα παρκ, τσίρκο, παιδότοπους και φουσκωτά παιχνίδια δίδονται σε πρώτη φάση από τους Δήμους για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.
Στη συνέχεια οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν αρμοδίως τις Περιφερειακές διευθύνσεις οι οποίες με τη σειρά τους συστήνουν Επιτροπές Θεαμάτων. Οι επιτροπές αυτές που αποτελούνται κατά κύριο λόγο από αστυνομικούς, πυροσβέστες, πολεοδόμους και μηχανικούς επιφορτίζονται με το έργο των ελέγχων και της τελικής έγκρισης.
Είναι δηλαδή υπεύθυνες να αποφανθούν και να βεβαιώσουν αν τα λούνα παρκ έχουν «στηθεί» με τις προδιαγραφές ασφαλείας που απαιτούνται για την υγεία των μικρών παιδιών, αν τα μηχανήματα λειτουργούν σωστά, αν είναι καλοσυντηρημένα και όλες αυτές τις λεπτομέρειες που πρέπει κάθε φορά να ελέγχονται σε μια σοβαρή πολιτεία.
Από τις φωτογραφίες στο λούνα παρκ του Ελληνικού είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι:
1. Η μικρή πισίνα που είχε στηθεί στον χώρο του Πάρκου της Αφροδίτης στο Ελληνικό, ήταν δίπλα στον δρόμο.
2. Δεν υπήρχε κανένα δίχτυ προστασίας περιμετρικά της πισίνας.
3. Το μέγεθος του κυλίνδρου είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το εμβαδόν της πισίνας που είναι πολύ μικρό.
4. Ο κύλινδρος δεν ήταν δεμένος με ιμάντες όπως θα έπρεπε.
Ο δήμος γνώριζε ότι δεν υπήρχε άδεια
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κανείς από τους υπευθύνους του Δήμου Ελληνικού δεν θέλει να δώσει εξηγήσεις για το καθεστώς λειτουργίας του παιδότοπου και όλα τα παραπάνω προκύπτουν και από την ανακοίνωση του Δήμου Ελληνικού όπου φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν υπήρχε άδεια λειτουργίας γεγονός που ήταν σε γνώση του Δήμου:
1. Η εταιρεία Happy Fun ΕΠΕ, είχε ζητήσει με την από 10-10-2013 αίτησή της την παραχώρηση χώρου στο παρκάκι στην συμβολή των οδών Αφροδίτης και Κύπρου.
2. Το δημοτικό συμβούλιο με την 299/30/10/2013 ομόφωνη απόφασή του ενέκρινε την παραχώρηση - εκμίσθωση του χώρου που αιτήθηκε από την εταιρεία.
3. Στις 15/11/2013 υπογράφηκε συμφωνητικό εκμίσθωσης του χώρου μεταξύ του Δήμου και της εταιρείας.
4. Η εταιρεία δεν κατέθεσε αίτηση με τα σχετικά δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας λούνα παρκ στον συγκεκριμένο χώρο και τέτοια άδεια δεν εκδόθηκε από τον δήμο.
Το ότι δεν έχουμε θρηνήσει περισσότερα θύματα είναι καθαρά θέμα τύχης αφού όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ ακόμα και ο επιφορτισμένος φορέας με την καταγραφή την πλήρωσης των όρων ασφαλείας που είναι η ΕΒΕΤΑΜ (Ανώνυμη εταιρεία Βιομηχανικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Εργαστηριακών δοκιμών, Πιστοποίησης και Ποιότητας), δεν μπορεί να κάνει «αυτεπάγγελτα» οποιονδήποτε έλεγχο χωρίς να προηγηθεί σχετική καταγγελία.
Οι συγκλονιστικές καταθέσεις των γονιών
Ο πατριός του άτυχου 13χρονου καταθέτοντας στο δικαστήριο ξέσπασε σε κλάματα την ώρα που περιέγραφε τις μοιραίες στιγμές. «Εκείνη την ώρα, εγώ έβγαζα φωτογραφία, όταν πήγα να το αλλάξω σε βίντεο, ακούω τη γυναίκα μου να μου φωνάζει «Μιχάλη αέρας τα παιδιά.». Όπως τα φύσηξε αέρας, τα σήκωσε και έκανε ένα γάμα, σηκώθηκε ο κύλινδρος στα οκτώ με δέκα μέτρα, δεν υπήρχε περιστροφή, δεν υπήρχε κάτι αναπάντεχο, άκουσα τον Βασίλη να λέει στην αδελφή του «κρατήσου», την κράτησε ο Βασίλης να μην πέσει» κατέθεσε. Ο μάρτυρας ανέφερε πως όλα έγιναν ξαφνικά «ήταν μία ριπή στην ουσία, δεν ήταν ανεμοστρόβιλος, ούτε κάτι φοβερό».
«Χτυπάει η μπάλα στο δίπλα παιχνίδι, το καρουζέλ, βγάζω την κόρη μου, την βλέπω με κλειστά μάτια, εκεί τα είδα όλα, νόμιζα ότι πέθανε και η σύζυγος μου, τον γιο μου. Ήμασταν μόνοι μας και μετά μαζεύτηκε κόσμος, λέω σε ένα γείτονα, κράτα την πάω να δω τι έγινε με το γιο μου. Πάω στο Βασίλη κοιτάω, εκεί μηδένισαν όλα, πήρα τηλέφωνο 166, ήρθαν στα 15 με 20 λεπτά» περιέγραψε τονίζοντας πως ήταν ανύπαρκτα τα μέτρα ασφαλείας. «Το παιχνίδι δεν ήταν δεμένο πουθενά, το τοίχωμα του πρέπει να έχει τρυπήσει από το καρουζέλ. Είχε ξεφουσκώσει. Δεν υπήρχε ασφάλεια, δεν υπήρχε τίποτα. Ένα σκοινί, μία περίφραξη, δεν υπήρχε, εγώ πίστευα ότι ήταν δεμένο. Τα στηρίγματα ήταν λάθος.
Εάν ήταν δεμένος ο κύλινδρος θα μπορούσε να είχε σταματήσει. Αν υπήρχαν άδειες θα το είχαν ελέγξει το παιχνίδι. Λειτουργούσε χωρίς άδεια. Η κόρη μου υπέστη θλάση στους πνεύμονες. Τώρα είναι καλά στην υγεία της» κατέθεσε συγκλονισμένος.
Την ίδια περιγραφή έκανε καταθέτοντας και η μητέρα των παιδιών. «Όταν τον βγάλανε δεν είχε καν αισθήσεις, είχε γυρίσει η γλώσσα του. Η κόρη μου είναι καλά σήμερα…» είπε φανερά φορτισμένη και συμπλήρωσε «Είμαι κάθετη ότι πρέπει να είχαν ληφθεί μέτρα. Παρόμοια παιχνίδια έχουν δίκτυ ασφαλείας. Δε θα το σήκωνε σε τέτοιο ύψος. Δεν είχε καθόλου αέρα. Είχε ήλιο αρχικά».
Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και ένας αεροναυπηγός ο οποίος κατέθεσε πως στα 15 με 20 χιλιόμετρα αέρα το συγκεκριμένο παιχνίδι θα μπορούσε να κάνει ανύψωση και αυτό επειδή εσωτερικά στο τοίχωμα του κυλίνδρου υπήρχε αέριο. «Από τη στιγμή που δεν υπήρξε στροβιλισμός και περιγράφεται μία ανύψωση και μετά μία πορεία γάμα, λόγω του βάρους των παιδιών, το παιχνίδι έγειρε και έκανε ελεύθερη πτώση. Γι αυτό υπάρχει ο κανόνας σε αυτά τα παιχνίδια, να υπάρχει πρόσδεση. Από τη στιγμή που ένας επιχειρηματίας, ξεκινάει πρέπει να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, να υπάρχει πιστοποίηση. Εάν είχα κληθεί εγώ σε αυτό το λούνα παρκ δε θα έδινα άδεια ποτέ, έπρεπε να υπάρχει πρόσδεση της πισίνας, πρόσδεση του παιχνιδιού, σήμανση. Ο μοναδικός τρόπος για να σταματήσουμε με την αδράνεια την ανύψωση του παιχνιδιού, είναι η πρόσδεση» ανέφερε ο μάρτυρας.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.