Κορονοϊός: Στα «κόκκινα» η μισή χώρα - Αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία

Τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφονται τις δύο τελευταίες ημέρες αναμένεται να ασκήσουν πίεση στο ΕΣΥ, με την αναλογία εισαγωγών – εξιτηρίων στα νοσοκομεία της χώρας ανοίγει.

Κορονοϊός: Στα «κόκκινα» η μισή χώρα - Αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία
Ανοίγει η ψαλίδα εισαγωγών - εξιτηρίων στα νοσοκομεία
INTIME NEWS
4'

Τα επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσιάζει καθημερινά ο ΕΟΔΥ είναι αποκαλυπτικά της εξάπλωσης του κορονοϊού σε όλη σχεδόν τη χώρα, με τα νοσοκομεία να υποδέχονται καθημερινά εκατοντάδες ασθενείς με covid-19 και τους υγειονομικούς να δίνουν τη δική τους «μάχη» στις ΜΕΘ.

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 6.150 νέα κρούσματα, με τον αριθμό των τεστ που πραγματοποιήθηκαν να είναι πολύ μικρότερος (232.409 rapid και μοριακά PCR έναντι πάνω από 400.000 προχθές, όταν είχαν καταγραφεί 6.700 κρούσματα). Παράλληλα παρατηρήθηκε και πάλι πολύ υψηλός αριθμός νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία: 343 έναντι 243 εξιτηρίων λόγω ίασης των ασθενών.

Ο επιδημιολογικός χάρτης της Ελλάδας

Αν και η κατάσταση στο ΕΣΥ παραμένει προς το παρόν διαχειρίσιμη, όπως τόνισε και χθες ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega, ωστόσο προοδευτικά ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ των εισαγωγών νέων ασθενών στα νοσοκομεία και των εξιτηρίων, γεγονός που θα φέρει δύσκολες μέρες, αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει η Καθημερινή ότι την προηγούμενη εβδομάδα 1.940 ασθενείς με COVID-19 εισήχθησαν σε νοσοκομεία για νοσηλεία, ενώ εκδόθηκαν 1.197 εξιτήρια. Ο λόγος εισαγωγών προς εξιτήρια ήταν 1,62, όταν στις αρχές Οκτωβρίου ήταν 1,3. Έτσι, πλέον τα ποσοστά κάλυψης ανά την επικράτεια είναι 83,7% για τις κλίνες Εντατικής COVID και 48,1% για τις απλές κλίνες COVID.

Για την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας μίλησε σήμερα και ο Διευθυντής Β' ΜΕΘ Νοσοκομείου Παπανικολάου, κ. Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος τόνισε πως «Είμαστε σε μια φάση έξαρσης με τραγικές συνέπειες». «Ξεκινά πάλι σήμερα μία εφημερία με μηδέν κλίνες. Από την Αθήνα ανεβαίνουν εσπευσμένα για να ανοίξουν τις εννέα κλίνες που είναι κλειστές, αυτό θα είναι μία μεγάλη βοήθεια. Εντατικολόγους, έχουμε 17 υποψήφιους που περιμένουν την πρόσληψη στο νοσοκομείο, πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας», πρόσθεσε.

«Κάνω έκκληση να βρεθεί λύση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας... ή θα εμβολιαστούμε όλοι ή θα κλειστούμε στα σπίτια μας για να μην πεθάνουμε», τόνισε. «Χάνουμε εξήντα ανθρώπους την ημέρα κι εμείς τσακωνόμαστε για τα τεστ», τόνισε και συμπλήρωσε: «Η εξουθένωση είναι τρομερή δεν αντέχει άλλο το σύστημα υγείας».

Οι 21 περιοχές που ανησυχούν

Αν παρατηρήσει κανείς τον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας θα δει πως οι μισές περιοχές της Ελλάδας, ίσως και λίγο παραπάνω, είναι στα «κόκκινα», με την Βόρεια Ελλάδα να παρουσιάζει έξαρση. Ωστόσο, σταδιακά ο κίνδυνος περνά και σε περιοχές που είχαν καλύτερη επιδημιολογική εικόνα.

Σε Κιλκίς, Λάρισα και Μαγνησία -που χθες σημείωσαν 75, 427 και 234 νέα κρούσματα αντίστοιχα- το ποσοστό θετικότητας «χτυπάει κόκκινο» φτάνοντας ακόμα και πάνω από τις δύο μονάδες (2,26%, 2,12% και 2,07% αντίστοιχα). Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τις παραπάνω Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) που ήδη βρίσκονται στο ανώτερο επίπεδο επιδημιολογικού κινδύνου (κόκκινο), υπάρχουν 18 ακόμη που ξεπερνούν τη μονάδα στα ποσοστά θετικότητας.

Η λίστα αποτελείται κυρίως από περιοχές της βόρειας Ελλάδας όπως τα Γρεβενά (1,96% - 21 νέες λοιμώξεις), η Ροδόπη (1,84% - 80 νέες λοιμώξεις), η Ημαθία (1,82% - 134 νέες λοιμώξεις), η Πιερία και ο Έβρος (1,65% - 131 και 129 νέες λοιμώξεις), οι Σέρρες (1,59% - 15 νέες λοιμώξεις) και η Θεσσαλονίκη (1,45% - 999 νέες λοιμώξεις). Ωστόσο, στη λίστα περιλαμβάνονται και περιοχές, οι οποίες δεν παρουσίαζαν ανησυχητική εικόνα. Συγκεκριμένα στις περιοχές περιλαμβάνονται η Πάρος (1,42%), η Φωκίδα (1,17%) και η Θάσος (1,02%), η Μεσσηνία (1,55%), η Αρκαδία (1,51%), η Πέλλα (1,36%), η Δράμα (1,35%), τα Τρίκαλα (1,32%), η Καστοριά (1,13%), η Καρδίτσα (1,05%) και η Ξάνθη (1,01%).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Λάσκος - Η επιθυμία της οικογένειάς του (pics)

Τραγωδία στην Καβάλα: Δύο νεκροί μετά από μετωπική σύγκρουση φορτηγών

Τραγικός θάνατος για 33χρονη στο Βέλγιο: Έπεσε από ύψος 30 μέτρων ενώ πόζαρε για μια φωτογραφία

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή