Λινού: Θα γλιτώναμε 3.000 θανάτους αν η κυβέρνηση έπαιρνε μέτρα στα ΜΜΜ
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μίλησε για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ενώ αναφέρθηκε στα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν στα μέσα μεταφοράς.
Η κυρία Λινού, μιλώντας στον ρ/σ Real FM 97.8, ρωτήθηκε για το τι θα έκανε εάν ήταν η ίδια υπουργός Υγείας, με την ίδια να απαντά «Θα προσπαθούσα να πείσω την κυβέρνηση ότι, αν πάρουμε μέτρα προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα γλιτώναμε 3.000 θανάτους με τη μείωση της μετάδοσης. Εκεί γίνεται η μεγαλύτερη διασπορά».
«Περισσότερα δρομολόγια και τεχνική βελτίωση των λεωφορείων ώστε να έχουν παράθυρα και να είναι συνεχή ανοιχτά», προσέθεσε.
Παράλληλα, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας επισήμανε ότι «κόστος ανά θάνατο μεταφράζεται σε 300.000 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 1 δισ. ευρώ, καθώς για κάθε άνθρωπο που φεύγει από τη ζωή χάνονται χρόνια εργασίας, ξοδεύονται χρήματα σε εντατική, για υποστήριξη και αποκατάσταση της οικογένειας».
Επιπλέον, η κυρία Λινού χαρακτήρισε ως τρομακτική την κατάσταση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, διότι «δεν βλέπουμε τάση μείωσης της θετικότητας, η οποία παραμένει υψηλή».
«Είναι αυξημένη η μεταδοτικότητα. Είναι σταθερά πολύ υψηλότερη από το 1, που σημαίνει ότι είναι πολύ εύκολο να μπούμε σε εκθετική αύξησης και να χάσουμε εντελώς τον έλεγχο της κατάστασης», προειδοποίησε.
Μάλιστα, η Αθηνά Λινού περιέγραψε -μεταξύ άλλων- με ποιο τρόπο θα γλύτωναν τη ζωή τους 3.000 ασθενείς COVID, αναλύοντας τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει η χώρα μας να ακολουθήσει στα ΜΜΜ, με αύξηση δρομολογίων και τεχνητά παράθυρα.
Λινού: Φρικτό το ενδεχόμενο να έχουμε διπλάσιο αριθμό θανάτων παιδιών
Στη συνέχεια, η κυρία Λινού εξήγησε πως επειδή τα παιδιά κάτω των 12 είναι όλα ανεμβολίαστα «πρέπει να επισπεύσουμε τα μέτρα κυρίως μεταξύ αυτών των ομάδων και να επαναφέρουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, που τα έχουμε παραμελήσει λόγω των εμβολιασμών».
Και πρόσθεσε: «Μάσκα όλοι, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Προσπάθεια να μην μεταδοθεί στα παιδιά, που θα το φέρουν στο σπίτι και μέτρα εκεί όπου υπάρχει μαζική συρροή ανθρώπων, στα μέσα μεταφοράς, στους χώρους εργασίας, με αύξηση της τηλεργασίας, αλλά και αύξηση της ιχνηλάτισης».
Ειδικά για την ιχνηλάτιση, η καθηγήτρια διευκρίνισε πως ενώ «είναι εξαιρετικά καλό που κάνουμε πολλά τεστ», την ίδια στιγμή, όπως είπε, «δεν έχουμε βελτιώσει τους τρόπους και τη μεθοδολογία για να παρακολουθούμε τους θετικούς, με ποιους έρχονται σε επαφή. Δεν τους απομονώνουμε τόσο αυστηρά και δεν παίρνουμε μέτρα προφύλαξης για τις επαφές που έχουν οι θετικοί», υπογράμμισε η Αθηνά Λινού.
Μάλιστα, με βάση υπολογισμούς που έχει κάνει η ίδια, όπως είπε, «δυστυχώς, μπορεί να έχουμε και διψήφιο αριθμό θανάτων μεταξύ των παιδιών. Ήδη, αν μετρήσουμε πόσα παιδιά κάτω των 18 ετών έχουν χάσει τη ζωή τους, είναι φοβιστικό», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Όταν λέω διψήφιο αριθμό, μπορεί να είναι 12, 15 ή μεγαλύτερο, αλλά είναι φρικτό αν συμβεί».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Θεοφάνους: «Είδα τη μητέρα του Παντελίδη πάνω από το μνήμα να καταριέται εμένα και τα παιδιά μου»
Η Βίκυ Σταμάτη άλλαξε το επώνυμό της
Καιρός – Αρναούτογλου: Μεγάλο καιρικό σασπένς από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά