Κορονοϊός: 73 ασθενείς περιμένουν για ΜΕΘ στην Ελλάδα
Κορονοϊός: Η πανδημία έχει αρχίσει και «στραγγαλίζει» το Σύστημα Υγείας στη χώρα μας, με 73 συμπολίτες μας να περιμένουν σε λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ, όπως ανέφερε το MEGA
Τρομάζουν οι δείκτες της πανδημίας, με το ένα «μαύρο» ρεκόρ να διαδέχεται το άλλο, την ώρα που τα νοσοκομεία της χώρας έχουν ήδη ξεπεράσει τα όριά τους, εκπέμποντας αγωνιώδες σήμα κινδύνου.
Το MEGA με ρεπορτάζ του, αποκάλυψε ότι 73 ασθενείς περιμένουν να βρεθεί ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ, με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους. Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, 73 συμπολίτες μας νοσηλεύονταν σε κοινό θάλαμο νοσηλείας ή ράντζο περιμένοντας προκειμένου να μπουν σε ΜΕΘ. Στη λίστα αναμονής υπάρχουν και άνθρωποι που περιμένουν για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ από την 01/11.
Σημειώνεται ότι στη λίστα δεν περιλαμβάνονται αποκλειστικά ασθενείς με Covid αλλά και από άλλα νοσήματα.
Εκ των 73 συμπολιτών μας που βρίσκονται στη λίστα αναμονής, οι 50 είναι στην Αττική.
«Βλέπαμε το κακό να έρχεται»
«Δεν μπορούμε να προσφέρουμε την ίδια φροντίδα εκτός ΜΕΘ. Οι υγειονομικές ανάγκες αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δυνατότητες που έχει το σύστημα υγείας. Το φωνάζαμε από τον Αύγουστο, αυξήσαμε τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ, βλέπαμε το κακό να έρχεται και είχαμε προειδοποιήσει», σχολίασε στο MEGA ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.
«Ήρθαν 4 εντατικολόγοι από την Αθήνα για να βοηθήσουν. Ταυτόχρονα τρέχει και η προκήρυξη δέκα θέσεων για το Παπανικολάου, για εντατικολόγους. Στην προηγούμενη εφημερία έξι ασθενείς ήταν στα χειρουργεία και σε κοινούς θαλάμους διασωληνωμένοι με άμεσο μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους. Χθες καταφέραμε με μαραθώνιο αγώνα να τους βάλουμε σε ΜΕΘ. Προέχει να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Η πανδημία χάθηκε στην κοινότητα. Όσο και να αυξήσουμε τις δυνατότητες ενός συστήματος υγείας, κανένα σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το 50% των πολιτών να είναι ανεμβολίαστο», πρόσθεσε
«Επιτατική ανάγκη να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού»
«Δεν έχουμε το τείχος ανοσίας, και θέλουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα να είναι ανοιχτή, ενώ η πολιτεία δε θέλει να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Μία είναι η λύση, το να χρησιμοποιήσουμε το όπλο που έχουμε στα χέρια μας για να έχουμε ελεύθερη την ανθρώπινη δραστηριότητα. Πλέον είναι επιτακτική ανάγκη να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Είναι ανήθικο να επεκτείνεις τη διαθεσιμότητα κλινών Covid σε βάρος άλλων νοσημάτων. Τα άλλα νοσήματα δεν επέλεξαν τη νόσο τους, τους βρήκε», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.
«Να μην μπορούν να μπουν πουθενά οι ανεμβολίαστοι»
«Να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο σε κάποιες κατηγορίες που έρχονται σε άμεση επικοινωνία με πολύ κόσμο. Να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στην ανθρώπινη δραστηριότητα, να περιοριστεί η κινητικότητα των ανεμβολίαστων, να μην μπορούν να μπουν πουθενά. Αν δε θέλουμε να δούμε ανθρώπους να νοσηλεύονται στα πάρκινγκ των νοσοκομείων, δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα γίνει επέκταση, θα γίνουν ολόκληρα νοσοκομεία Covid, σε βάρος των υπολοίπων νοσημάτων. Αυτό είναι ανήθικο», σημείωσε ο ίδιος κλείνοντας.
ΠΟΕΔΗΝ: Γεμάτες οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, πήρε θέση στη διένεξη ανάμεσα στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για τις ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας πως δεν ισχύουν ακριβώς ούτε όσα είπε ο ένας αλλά ούτε και ο άλλος.
Ο κ. Γιαννάκος, αναφερόμενος στην κατάσταση των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας, τόνισε χαρακτηριστικά πως οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και στα περιφερειακά νοσοκομεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας «είναι φίσκα», με διασωληνωμένους ασθενείς να μένουν εκτός εντατικής.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ανέφερε ότι «Χθες, υπήρξε μία διένεξη του κ. Τσίπρα με τον κ. Πλεύρη», υποστηρίζοντας πως και οι δύο είπαν «τη μισή αλήθεια».
Και πρόσθεσε ότι «Στο Παπανικολάου λειτουργεί ΜΕΘ κορονοϊού 30 κλινών που είναι γεμάτη και τέσσερις διασωληνωμένοι ασθενείς σήμερα είναι στα χειρουργεία, χωρίς να έχουν συνεχή παρακολούθηση και φροντίδα, ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.
Από την επίμαχη ΜΕΘ 18 κλινών, για την οποία έγινε λόγος – που είναι από δωρεά – λειτουργούν οι εννέα κλίνες ΜΕΘ για γενικά διασωληνωμένα περιστατικά, μόνο με τέσσερεις γιατρούς – δύο εντατικολόγους, εκ των οποίων ο ένας με μετακίνηση από άλλο νοσοκομείο, και δύο γιατρούς, εκ των οποίων επίσης ο ένας από μετακίνηση από άλλο νοσοκομείο, χωρίς ειδείκευση σε ΜΕΘ (χειρουργός και αναισθησιολόγος).
Για να ανοίξουν οι υπόλοιπες εννέα κλίνες ΜΕΘ, χρειάζονται γιατροί εντατικολόγοι – τουλάχιστον πέντε – και νοσηλευτές που δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό λένε ότι θα μετακινήσουν άμμεσα γιατρούς από την Αθήνα, για να ανοίξουν τις υπόλοιπες εννέα κλίνες ΜΕΘ που είναι κλειστές».
«Ως εκ τούτου» κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος, «ούτε αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας ισχύει, ότι δεν λειτουργούν οι 18 κλίνες, ούτε αυτό που είπε ο κ. Πλεύρης, ότι λειτουργούν οι 18 κλίνες. Μόνο οι εννέα λειτουργούν με λειψό προσωπικό».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Σοβαρό τροχαίο για τον Αλέξη Κούγια - «Καρφώθηκε» σε φορτηγό
Η Ολλανδή δημοσιογράφος που προκάλεσε τον Μητσοτάκη είχε συλληφθεί για υπόθεση παράνομου μετανάστη
Χωρίς lockdown και με ορόσημο την 4η Δεκεμβρίου πορεύεται (οριστικά) το Μαξίμου