Απεργία στην εστίαση: «Κατεβάζουν ρολά» καφέ, μπαρ, εστιατόρια για τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού
Η Ένωση Εστιατορίων Αττικής ανακοίνωσε πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης αύριο, Τρίτη 16 Νοεμβρίου.
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση: «η εστίαση αναζητεί μέτρα στήριξής της, για την αποφυγή λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας:
• Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών.
• Συνέχιση της επιδότησης ενοικίου.
• Επαναφορά του μέτρου αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
• Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
• Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
• Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων, και
• Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του2020 και των αρχών του 2021».
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν ήδη στην Πάτρα όταν έμειναν κλειστά τα καταστήματα τη Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ), Γιάννης Σπυρόπουλος, τόνισε ότι ο κλάδος δεν έχει άλλο τρόπο, παρά να εκδηλώσει δυναμικά την αντίθεσή του στα μέτρα που ανακοινώθηκαν.
Καββαθάς: Έπεσε ο τζίρος μετά τα νέα μέτρα
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, του περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος.
«Ζητήσαμε να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα λόγω των περιορισμών και της αισθητής μείωσης που παρατηρήσαμε ήδη από το πρώτο Σαββατοκύριακο. Η απάντηση που πήραμε είναι ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ο δημοσιονομικός χώρος για κάτι τέτοιο. Ο πρωθυπουργός άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα συνάντηση στο τέλος του μήνα, προκειμένου να δούμε εκ νέου την εικόνα του κλάδου».
Τα μέτρα για την εστίαση
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν από τις 6 έως τις 22 Νοεμβρίου, οι μη εμβολιασμένοι μπορούν προσέρχονται μόνο σε ανοιχτούς χώρους εστίασης και μόνο εφόσον έχουν πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό rapid test/ PCR test.
Επιπλέον, οι επιχειρηματίες οφείλουν να ελέγχουν τα πιστοποιητικά των πελατών, καθώς και να προχωρούν σε διασταύρωση ταυτοπροσωπίας, ενώ σε περίπτωση παρατυπιών τα πρόστιμα που προβλέπονται είναι «τσουχτερά».
Η λειτουργία των επιχειρήσεων, σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, που διαθέτουν άδεια
λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες
εστίασης:
Αναλυτικότερα, το ΦΕΚ αναφέρει ότι: «Η λειτουργία των επιχειρήσεων που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης σε εσωτερικό χώρο, περιλαμβανόμενων των καταστημάτων εντός στοών, κλειστών εμπορικών κέντρων και υπεραστικών σταθμών, μόνο ως αμιγών χώρων, αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο:
- Ποσοστό πληρότητας εκατό τοις
εκατό (100%) - Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το
προσωπικό - Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν
υποχρεωτικής επίδειξης κατά την
είσοδο: - πιστοποιητικού εμβολιασμού,
- πιστοποιητικού νόσησης,
- αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test)
- Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού
ελέγχου (self-test).
Η λειτουργία των επιχειρήσεων, σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, που διαθέτουν άδεια
λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες
εστίασης:
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το
προσωπικό και τους πελάτες κατά τον
χρόνο αναμονής - Μέχρι δέκα (10) άτομα ανά τραπέζι
- Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων
υγιεινής - Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν
υποχρεωτικής επίδειξης κατά την
είσοδο: - πιστοποιητικού εμβολιασμού,
- πιστοποιητικού νόσησης,
- αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test)
- Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού
ελέγχου (self-test).
Ακόμη, δίνεται δυνατότητα λειτουργίας, κατ’ επιλογή της επιχείρησης, με την κατάλληλη σήμανση, όχι αποκλειστικά με καθήμενους, με κοινό αμιγώς προσώπων που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο (και αποκλειστικά ανηλίκων με αρνητικό self-test.
Οι κυρώσεις
Στους χώρους εστίασης τα πρόστιμα κυμαίνονται από 5.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα επιφάνειάς τους. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης τα πρόστιμα κυμαίνονται από 10.000 έως 20.000 ευρώ και οι ημέρες αναστολής λειτουργίας αυξάνονται στις 30, ενώ σε περίπτωση τρίτης παράβασης προβλέπεται προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας για 60 ημέρες, ανεξαρτήτου εμβαδού επιφάνειας.
Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν την υποχρέωση χρήσης μάσκας και τους κανόνες τήρησης αποστάσεων επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ. Το ίδιο πρόστιμο προβλέπεται να επιβάλλεται και στους χώρους εστίασης στην περίπτωση που δεν φορούν μάσκα οι εργαζόμενοι σε αυτούς.
Στην περίπτωση μη αντιστοίχισης των αναγραφόμενων στοιχείων του φυσικού προσώπου στο επιδεικνυόμενο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης με το
αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας, επιβάλλεται στο φυσικό πρόσωπο πρόστιμο 3.000 ευρώ και στην επιχείρηση 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες.
Σημειώνεται ότι το rapid test πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός των τελευταίων 48 ωρών και το PCR test εντός των τελευταίων 72 ωρών από την πραγματοποίηση οποιουδήποτε γεγονότος για το οποίο χρειάζεται η επίδειξη βεβαίωσης. Το self test διενεργείται εντός του 24ώρου.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Εμβόλιο κορονοϊού - Τρίτη δόση: Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες (vid)
Τραγικό τέλος: Νεκρός στα αζήτητα του νοσοκομείου «Ελπίς» εντοπίστηκε 41χρονος που αγνοείτο
Καλαμπάκα: Πώς μια ανακοίνωση σούπερ μάρκετ... αποκάλυψε πελάτες με κορονοϊό